POSTUP PŘÍPRAVY: Jižní omáčka se vyrábí v bývalé SSSR a prodává se v obchodech tak asi jako u nás kečup. Je to hustá omáčka a můžeme ji napodobit tím, že do hustého a okořeněného rajčatového protlaku přikapáme podle chuti worcester. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 150g majonézy vmícháme jemně nasekanou směs citrónové kůry, petrželky, paprikovým lusků (mohou být i mrazené), okurky, cibule a trochu sardelové pasty. Přidáme několik kapek citrónové šťávy, trochu cukru, asi půl lžíce rajčatového protlaku a vše rozmícháme se lžící červeného vína. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tatarskou omáčku si připravíme z majonézy, do které vmícháme směs z jemně nasekané citrónové kůry, okurky, kaparů, petrželky, přisladíme, osolíme, přidáme trochu sardelové pasty, přikapáme citrónovou šťávu a rozmícháme s lžící bílého vína. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Bledou jíšku zředíme sklenicí vývaru z masa nebo zeleniny, přilijeme kyselou smetanu a povaříme 5 až 10 minut. Osolíme a přidáme kousek čerstvého másla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si bledou jíšku z 1 lžíce mouky a lžíce másla, zředíme ji procezeným vývarem z vařeného králíka, drůbeže, skopového nebo telecího masa a na mírném ohni povaříme 5 až 10 minut. Pak odstavíme, trochy omáčky odebereme, necháme vychladnout, rozšleháme v ní žloutek, osolíme, přidáme kousek čerstvého másla a vmícháme do ostatní omáčky. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do bledé máslové jíšky rozředěné slepičí polévkou (z kostky) přidáme kapary, nakapeme trochu vinného octa a necháme malou chvíli povařit. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze lžíce mouky a lžíce tuku uděláme bledou jíšku, zředíme ji sklenicí horkého vývaru z masa, přidáme kyselou smetanu a na mírném ohni povaříme 5 až 10 minut. Pak nastrouháme 2 lžíce křenu, dáme ho na pánvičku s dvěma lžícemi másla a mírně osmažíme. Přilijeme lžíci octa nebo citrónové šťávy, stejné množství vývaru nebo horké vody, přidáme 6 celých pepřů a necháme na ohni odpařit. Do omáčky vmícháme tento křen, necháme jednou přejít varem, osolíme a zjemníme kouskem másla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ve 1/4 1 sladké smetany rozkvedláme 30g hladké mouky. Druhý čtvrtlitr za stálého míchání přivedeme do varu a vlijeme do něho smetanu s moukou; povaříme 5 minut ve vodní lázni nebo za stálého míchání na mírném ohni.Jakmile omáčka zhoustne, přidáme 10g spařených, oloupaných a na nudličky nakrájených mandlí a 20g nastrouhaného křenu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Kopr upravujeme vždy jen čerstvý. I když jej dáme do vody, žloutne a ztrácí vůni. Svazek kopru opláchneme, jemně usekáme, zalijeme několika lžícemi octa s vodou a povaříme. V 1/2 l mléka rozkvedláme 2 žloutky, osolíme, přidáme 20g másla, zahříváme, do zahřátého vmícháme 1/2 1 kyselé smetany, v níž jsme rozkvedlali 50g hladké mouky, a za stálého míchání povaříme, až omáčka zhoustne. Přidáme kopr a podle libosti ocet s vodou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Rozmícháme lžičku cukru v 1/21 sladké smetany, přidáme 2 žloutky, 30 g hladké mouky, osolíme a necháme zhoustnout ve vodní lázni nebo na mírném plameni za neustálého míchání. Lžičku octa zředíme lžící polévky, v tom povaříme sekanou pažitku a pomalu, za stálého míchání vlijeme do povařené smetany. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA