Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | ČOČKOVÁ POLÉVKA S RÝŽÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se uvaří ve slané vodě, když je měkká, dají se do ní na másle usmažené řezy housek, rozředí se osolenou zeleninovou vodou nebo polévkou z kostí, nechá dobře povařit a cedníkem prolisuje. Rýže se dusí zvlášť se lžičkou sádla, poleje polévkou a nese na stůl. ..

STARÉ RECEPY | VAŘENÝ PSTRUH, OKOUN, PARMA, LÍN A JINÉ NA MODRO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se přidá několik celých pepřů, bobkový list, kousek cibule. Očištěná ryba se jen lehce opláchne, aby se nesetřel sliz, načež se přelije na míse trochou vařícího octa, čímž pěkně zmodrá. Ocet se přeleje do vody k ostatním přísadám, do vařící se vloží ryba a vaří volně na kraji plotny do měkka. Vyndá se pak opatrně na teplou mísu, ozdobí dílky citronu, novými brambory s cibulkou a podává s rozehřátým máslem nebo jinou omáčkou. ..

POLÉVKY | ČESNEKAČKA (Od Dášy)

INGREDIENCE: Voda,kostka masoxu, trocha vegety, pepř,kmín, brambory, česnek podle chuti, vejce, lžíce sádla, tvarůžky. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vroucí vodě rozpustíme masox, přidáme kmín, vegetu, pepř, na kostky nakrájené brambory, prolisovaný česnek a rozkvedlané vejce a sádlo. Do talíře nakrájíme věneček tvarůžky, můžeme přidat i na kostky nakrájenou šunku a přelijeme česnečkou. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MERUŇKOVÁ KLEVELA

INGREDIENCE: 1 kg přezrálých meruněk, 400 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, vadné plody vykrájíme, vypeckujeme, větší plody překrájíme, vložíme do širšího kastrole, přidáme trochu cukru, a pokud je třeba, i trošku teplé vody. Na mírném plameni a za častého promíchání meruňky rozvařujeme. Postupně přidáváme celou dávku cukru a vaříme ještě asi 10 minut. Ke konci varu přidáme Sorban. Klevelu můžeme doplnit sklenkou rumu nebo meruňkovice, horkou nalít do skleniček, uzavří ..

MOUČNÍKY SLANÉ | VAJEČNÁ PIZZA

INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, l balíček listového těsta, 5 vajec, 2 lžíce strouhaného sýra, 4 rajčata, l krabička sardinek, 50 g oleje, 2 tenké plátky sýra, máslo a mouka na vysypání a vymazání plechu, kari koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těsta vyválíme tenkou placku, rozdělíme na čtyři stejné kousky a rohy přeložíme dovnitř, aby se vytvořily okrouhlé placky. Ty opatrně přendáme na máslem pomazané, moukou vysypané plechy a vnitřek mnohokrát promícháme vidličkou. Potom potřeme ..

POLÉVKA ZELENINOVÁ | ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA II

INGREDIENCE: 2 l vody, 1 kostka masoxu, 3 balíčku zmrazeného špenátu, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 1 1 l smetany, 1 žloutek, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, přidáme masox a povaříme. Do připraveného polévkového základu vložíme zmrazený špenát, osolíme a znovu povaříme. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do polévky Nakonec polévku zjemníme smetanou a rozmíchaným žloutkem. ..

NÁPOJE | RYBÍZOVÉ VÍNO

INGREDIENCE: 1,3 l vylisované šťávy z rybízu, 1,3 l vody, 1 kg cukru, kvasinky a živná sůl pro kvasinky, 3 l láhev od okurek. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybízovou šťávu smícháme s vodou, v níž jsme rozpustili cukr. Přidáme oživlé kvasinky, živnou sůl a naplněnou láhev uzavřeme nejlépe kvasnou rourkou. Necháme 2 měsíce na teple kvasit. Nejdříve víno kvasí bouřlivě, pak se zklidní, a tak dolijeme šťávu. Po 2 měsících víno stočíme, necháme ustát a stočíme znovu. To můžeme ještě několikr ..

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ | ROSTBÍF II

INGREDIENCE: 1 kg rostbífu, jednu čajovou lžičku soli a stejné množství sušeného tymiánu, půl čajové lžičky sušené šalvěje, 5 až 6 lžiček dobrého oleje, tři polévkové lžíce vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Upravené maso omyjeme studenou vodou, pak do něho vhněteme sůl, tymián a šalvěj. Takto připravenou pečeni vložíme do vhodné nádoby s vřícím olejem a necháme při 250 stupních Celsia opékat asi půl hodiny. Nezapomínáme na časté polévání pečínky. Hotovou pečeni necháme přikrytou na předehřáté podložce as ..

ZELENINA | SMAŽENÉ FAZOLKY.

INGREDIENCE: 800 g sterilovaných fazolových lusků, sklenka vína, 3 vejce, hladká mouka, tuk na smažení, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky scedíme a necháme okapat. Potom je namočíme do těstíčka, které připravíme z vajec, mouky a vína. Dobře ušlehané těstíčko osolíme a opepříme. Obalené fazolky smažíme v rozpáleném oleji a podáváme s bramborovou kaší. ..

OMÁČKY | ŠÍPKOVÁ OMÁČKA

INGREDIENCE: 3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citrónová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, l lžíce citrónové šťávy, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme dohladka a podáváme, nejlépe ke zvěřině. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz