POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se uvaří ve slané vodě, když je měkká, dají se do ní na másle usmažené řezy housek, rozředí se osolenou zeleninovou vodou nebo polévkou z kostí, nechá dobře povařit a cedníkem prolisuje. Rýže se dusí zvlášť se lžičkou sádla, poleje polévkou a nese na stůl. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se přidá několik celých pepřů, bobkový list, kousek cibule. Očištěná ryba se jen lehce opláchne, aby se nesetřel sliz, načež se přelije na míse trochou vařícího octa, čímž pěkně zmodrá. Ocet se přeleje do vody k ostatním přísadám, do vařící se vloží ryba a vaří volně na kraji plotny do měkka. Vyndá se pak opatrně na teplou mísu, ozdobí dílky citronu, novými brambory s cibulkou a podává s rozehřátým máslem nebo jinou omáčkou. ..
INGREDIENCE: Voda,kostka masoxu, trocha vegety, pepř,kmín, brambory, česnek podle chuti, vejce, lžíce sádla, tvarůžky. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vroucí vodě rozpustíme masox, přidáme kmín, vegetu, pepř, na kostky nakrájené brambory, prolisovaný česnek a rozkvedlané vejce a sádlo. Do talíře nakrájíme věneček tvarůžky, můžeme přidat i na kostky nakrájenou šunku a přelijeme česnečkou. ..
INGREDIENCE: 1 kg přezrálých meruněk, 400 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme, vadné plody vykrájíme, vypeckujeme, větší plody překrájíme, vložíme do širšího kastrole, přidáme trochu cukru, a pokud je třeba, i trošku teplé vody. Na mírném plameni a za častého promíchání meruňky rozvařujeme. Postupně přidáváme celou dávku cukru a vaříme ještě asi 10 minut. Ke konci varu přidáme Sorban. Klevelu můžeme doplnit sklenkou rumu nebo meruňkovice, horkou nalít do skleniček, uzavří ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu I až VIII, l balíček listového těsta, 5 vajec, 2 lžíce strouhaného sýra, 4 rajčata, l krabička sardinek, 50 g oleje, 2 tenké plátky sýra, máslo a mouka na vysypání a vymazání plechu, kari koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z těsta vyválíme tenkou placku, rozdělíme na čtyři stejné kousky a rohy přeložíme dovnitř, aby se vytvořily okrouhlé placky. Ty opatrně přendáme na máslem pomazané, moukou vysypané plechy a vnitřek mnohokrát promícháme vidličkou. Potom potřeme ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 1 kostka masoxu, 3 balíčku zmrazeného špenátu, 20 g tuku, 20 g hladké mouky, 1 1 l smetany, 1 žloutek, 2 stroužky česneku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z tuku a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vodou, přidáme masox a povaříme. Do připraveného polévkového základu vložíme zmrazený špenát, osolíme a znovu povaříme. Česnek oloupeme, prolisujeme a přidáme do polévky Nakonec polévku zjemníme smetanou a rozmíchaným žloutkem. ..
INGREDIENCE: 1,3 l vylisované šťávy z rybízu, 1,3 l vody, 1 kg cukru, kvasinky a živná sůl pro kvasinky, 3 l láhev od okurek. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybízovou šťávu smícháme s vodou, v níž jsme rozpustili cukr. Přidáme oživlé kvasinky, živnou sůl a naplněnou láhev uzavřeme nejlépe kvasnou rourkou. Necháme 2 měsíce na teple kvasit. Nejdříve víno kvasí bouřlivě, pak se zklidní, a tak dolijeme šťávu. Po 2 měsících víno stočíme, necháme ustát a stočíme znovu. To můžeme ještě několikr ..
INGREDIENCE: 1 kg rostbífu, jednu čajovou lžičku soli a stejné množství sušeného tymiánu, půl čajové lžičky sušené šalvěje, 5 až 6 lžiček dobrého oleje, tři polévkové lžíce vody. POSTUP PŘÍPRAVY: Upravené maso omyjeme studenou vodou, pak do něho vhněteme sůl, tymián a šalvěj. Takto připravenou pečeni vložíme do vhodné nádoby s vřícím olejem a necháme při 250 stupních Celsia opékat asi půl hodiny. Nezapomínáme na časté polévání pečínky. Hotovou pečeni necháme přikrytou na předehřáté podložce as ..
INGREDIENCE: 800 g sterilovaných fazolových lusků, sklenka vína, 3 vejce, hladká mouka, tuk na smažení, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolky scedíme a necháme okapat. Potom je namočíme do těstíčka, které připravíme z vajec, mouky a vína. Dobře ušlehané těstíčko osolíme a opepříme. Obalené fazolky smažíme v rozpáleném oleji a podáváme s bramborovou kaší. ..
INGREDIENCE: 3 lžíce sušených šípků, 2 hřebíčky, citrónová kůra, vývar, máslo a mouka na jíšku, 4 lžíce červeného vína, l lžíce citrónové šťávy, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené šípky vypereme v teplé vodě a vaříme s hřebíčky a citrónovou kůrou. Rozvařené šípky prolisujeme, ke šťávě přilijeme vývar a podle chuti osolíme, osladíme, ochutíme vínem a okyselíme citrónovou šťávou. Pak omáčku zahustíme jíškou z másla a mouky. Povaříme dohladka a podáváme, nejlépe ke zvěřině. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA