INGREDIENCE: 1 a 1/2 l vody, 2 lžíce sušených hub, sůl, kmín, 3 větší brambory, celkem asi 100 g másla, 150 g kořenové zeleniny (2 mrkve, menší petržel, kousek celeru), 1 cibulka, 1 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, mletý pepř, majoránka, mletá sladká paprika, celerová a petrželová nať, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme houby, sůl a kmín. Vaříme asi 10 minut, přidáme oloupané, na kostičky nakrájené brambory a pomalu vaříme. Mezitím nakrájíme oloupanou cibuli a očištěnou ..
INGREDIENCE: 1 kg velkých cibulí, na těstíčko 3 vejce, 1 dl sladké smetany, 150 g hladké mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, podle chuti sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibule oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka (asi 7 mm). Těstíčko umícháme z vajec, smetany, mouky s práškem do pečiva a solí. Dobře prošleháme. Prstýnky cibulí vkládáme do vyšší vrstvy horkého tuku (nejlépe do fritézy) a smažíme dozlatova. Podáváme se zeleninovým salátem jako neobvyklou pochoutku hned po usmažení, jinak by prst ..
INGREDIENCE: Dobře vyzrálá rajčata. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme, tvrdá narovnáme do čistých sklenic, měkčí rajčata pokrájíme na kousky a proložíme jimi ve sklenicích tvrdá rajčata. Uzavřené sklenice vložíme do sterilizačního hrnce a zahříváme je na 90 °C a při této teplotě sterilujeme: sklenice o obsahu 0,7 až 0,9 130 minut, menší sklenice 25 minut. Pak sklenice ochladíme. Tip: Rajčata můžeme sterilovat také oloupaná: omytá ponoříme na cedníku postupně do vařící vody, po několika sekundác ..
INGREDIENCE: 2 kuře, tuk na opečení, sůl, paprika. Nádivka: 100 g šunky, 100 g sýra, 2 vejce vařená natvrdo, ostrá hořčice, 100 g nakrájených a na másle podušených žampionů, sůl, špetka kmínu, 3 lžíce zmrazené kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Plát vykostěného kuřecího masa lehce osolíme a poprášíme paprikou. Pak ho tence potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky, proužky sýra, dušenými žampiony, nasekanými vejci a povařenou a Okapanou zeleninou. Posypeme pet ..
INGREDIENCE: 350 g mletého uzeného masa, 250 g vařeného vepřového plecka, 4 vejce, 2 rohlíky rozmočené v mléce, sul, pepř, petrželka, T cibulka, tuk na pekáč. POSTUP PŘÍPRAVY: Vařené uzené i vepřové maso semeleme nahrubo na strojku, vmícháme sůl, pepř, 4 vejce, vymačkané rohlíky, nasekanou nebo sušenou petrželku, 1 cibulku (nejlépe osmahnutou na tuku) a vše důkladně promícháme. Pekáček vymastíme tukem (můžeme i vysypat strouhankou), naplníme ho dobře promíchanou směsí, vložíme do trouby a 1 1/ ..
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 350 g polohrubé mouky, 350 g brambor vařených ve slupce-studených, 1 vejce, 150 g cukru, 1/8 l mléka, 42 g droždí, tuk na potření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: V míse si rozděláme droždí s trochou cukru,přilijeme vlažné mléko, zaprášíme moukou a dáme kynout. Vzlášt si zamícháme obě mouky, sůl,strouhaný brambor, vejce a zbytek mléka, přidáme do kvásku a propracujeme (i třeba rukou) a necháme kynout. Potom uděláme malé vdolky, dáme na plech vyložený pečícím papírem, pot ..
Od chvíle kdy se rozhodnete, že je uděláte a dobou kdy je budete servírovat na talíře uběhne cca čtvrt hodiny. Žádné vaření vody, nic takového!!! INGREDIENCE: 1 1/2 včerejšího rohlíku, 1 1/2 čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 1/2 prášku do pečiva, 1 1/2 čtvrtlitrového hrnku studeného mléka, 2 bílky – ušlehat. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky nakrájíme jeden a půl včerejšího rohlíku na kostičky, přisypeme jeden a půl čtvrtlitrového hrnku hrubé mouky, 2 žloutky, asi půl lž ..
INGREDIENCE: Těsto: 250 g polohrubé mouky, 125 g tuku, 0,5 dl vody, 5 g soli, l žloutek. Náplň: 300 g nivy, 100 g jader vlašských ořechů. 2,5 dl mléka, 20 g másla, 20 g hladké mouky, 2,5 dl sladké smetany ke šlehání, 6 vajec, sul, pepř, kremžská hořčice, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky, změklého tuku, vody, soli a žloutků vypracujeme těsto. To vložíme do dortové formy a asi 20 minut zapékáme. Zatím si připravíme náplň. Smícháme umleté ořechy a nastrouhanou nivu. Z másla a mouky připravíme ..
INGREDIENCE: 250 g hladké mouky, 100 g rostlinného tuku, 2 žloutky, 80 g cukru, l lžička prášku do pečiva, trochu mléka, 2 lžíce marmelády. Náplň: 250 g vypeckovaných třešní, 1/4 l vody, 2 lžíce ovocného sirupu (červeného), 1/2 ovocného pudinkového prášku, trochu griotky. POSTUP PŘÍPRAVY: Z mouky s práškem, tuku, žloutků, cukru a trochy mléka vypracujeme hladké těsto. Formu vymastíme a vysypeme moukou, rozložíme do ní těsto a upečeme. Mezitím si vypeckujeme třešně a uvaříme ovocný pudink. Upeč ..
INGREDIENCE: 2 hrnky nastrouhané cukety, 1 hrnek pískového cukru, 3 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, 1 hrnek rozehřátého rostlinného tuku (Hera), 1 lžíce mleté skořice, podle potřeby trochu mléka, tuk a mouka na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Cuketu oloupeme a nastrouháme. Po odměření ji vsypeme do cedníku a necháme asi 20 minut vykapat. Všechny suroviny dobře promícháme, přidáme Okapanou cuketu, opět promícháme a podle potřeby přidáme trochu mléka. Těsto nalijeme do připravené for ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA