INGREDIENCE: 75 g rostlinného tuku, 275 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 dl mléka, sůl, 14 g droždí, 3 g anýzu, lžíce hladké mouky na vál, vejce na potřeni. POSTUP PŘÍPRAVY: Nazuky jsou oválky z kynutého těsta, okořeněného anýzem, potřené rozšlehaným vejcem a rozbrázděné vidličkou do mřížek. Droždí rozdrobíme do jedné čtvrtiny dávky vlažného mléka, zamícháme mouku, aby vzniklo řídké těstíčko (kvásek), které poprášíme moukou a necháme v teple vykynout. Do prosáté mouky přidáme sůl, vejce, anýz rozehřá ..
INGREDIENCE: Několik zbylých bílků, 3 lžíce pomazánkového máslu, 50 g salámu, 1 cibulka, 2 sladkokyselé okurky, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Bílky, které nám zbyly po pečení vánoček nebo mazanců, opatrné vlijeme do vařící okyselené a osolené vody. Necháme vařit asi 5 minut, pak vodu přes síto vylijeme a bílky necháme okapat. Pomazánkové máslo rozmícháme, přidáme na nudličky nakrájený salám, velmi drobné pokrájenou cibulku a nastrouhané nebo jemně nakrájené okurky. Nakonec vmícháme vychladlé pos ..
INGREDIENCE: 4 vepřové říz nebo vykostěné kotlety, 8 sušených švestek, 2 jablka, 100 g drůbeží šunky, zázvor, tymián, pepř, sůl, trochu oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné silnější plátky masa podélně nařízneme a naklepeme. Kraje nařízneme, aby se maso nekroutilo. Do každé vzniklé kapsy vložíme 2 vypeckované švestky, které jsme nejdřív máčeli ve vodě. Pak ji doplníme směsí na kostičky nakrájených jablek a drůbeží šunky, okořeněné zázvorem. Okraje řízků sepneme párátky, povrch okořeníme tymiánem, ..
INGREDIENCE: Hladká mouka, máslo, mléko, kyselá smetana, brambory, žampiony, sůl, ocet, nové koření, pepř celý, bobkový list, kopr. POSTUP PŘÍPRAVY: V menším hrnci vaříme bobkový list, 5-6 kuliček nového koření, 5-6 kuliček celého pepře, brambory a žampiony. V dalším si připravíme bešamel, zalijeme mlékem a necháme vařit. Po 20 minutách přidáme uvařený vývar, přivedeme k varu, přidáme kys. smetanu a dochutíme. ..
INGREDIENCE: 1 jehněčí nebo mladá skopová kýta, 100 g slaniny, 1 malá cibule, 200 g žampiónů, 2 vejce, 3 lžíce zmrazené zeleniny (mrkev, hrášek, kukuřice), sůl, pepř, česneková pasta nebo palička česneku utřená se solí, 1 l vývaru z masoxu, olej na potírání, mouka na zahuštění omáčky, máslo na zjemnění. POSTUP PŘÍPRAVY: Kýtu odblaníme a podél svalu nařízneme otvor, do kterého později vložíme náplň. Slaninu rozkrájíme na kostičky, vyškvaříme, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme, vložíme ..
INGREDIENCE: 80 g zadního hovězího masa, 5 g hladké mouky, 10 g másla, 80 g rýže, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 1 rajče, 15 g eidamu, sůl, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na kostky, zprudka nasucho opečeme, podlijeme vývarem z cibule, osolíme a dusíme. Zahustíme nasucho opraženou moukou, zjemníme čerstvým máslem. Přidáme na čtvrtky nakrájené oloupané rajče, sterilovaný hrášek, dušenou rýži a necháme prohřát. Před podáním posypeme strouhaným eidamem. ..
INGREDIENCE: 1 l masového vývaru, 200 g cibule, 30 g oleje, 3 žloutky, 1-2 lžíce octa, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Tenké plátky cibule nakrouhané na okurkovém kruhadle osmažíme na oleji. Lehce zažloutlou cibuli zalijeme masovým vývarem nebo vodou s masoxem, osolíme, opepříme a vaříme až cibule změkne. Žloutky s octem rozšleháme v troše vychladlé polévky a nalijeme zpět do ostatní polévky, kterou už nevaříme. K polévce se podává strouhaný sýr a opečené řezy bílého chleba. ..
INGREDIENCE: 400 g rybího filé, citrónová šťáva, sůl, 100 g slaniny, 3 pórky, l velká cibule, 4 větší brambory, 5 rajčat, sklenka bílého vína, l lžíce mleté papriku, 1/2 lžičky pepře, petrželová nať, tuk, palička česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Filé osolíme a pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Pak maso nakrájíme na nudle. Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Cibuli nakrájíme nadrobno a rajčata spaříme, sloupneme a nakrájíme na kolečka. Pekáček vymastíme tukem a po vrstvách klad ..
INGREDIENCE: 200 g špaget, 200 g měkkého tvarohu, 2 dl zakysané smetany, 150 g slaniny, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Špagety uvaříme ve slané vodě. Po scezení je rozdělíme na porce a každou ozdobíme tvarohem a přelijeme smetanou a rozškvařenou slaninou. Posypeme petrželkou. ..
INGREDIENCE: 2 kg rajčat, 2 kg cibule, 2 kg okurek nebo cuket, 2 kg paprik. Nálev: 6 dl vody, 3 dl octa, 2 dl oleje, 300 g cukru, 150 g soli, lžička celého pepře, lžička nového koření, 3 bobkové listy. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata spaříme a sloupneme, cibuli oloupeme, okurky očistíme (cukety oloupeme a vykrojíme semeníka), papriky rozkrojíme, vyjmeme stopku a semeníky. Všechnu očištěnou a připravenou zeleninu nakrájíme na proužky. Nálev povaříme 15 minut. Zeleninu promícháme, naplníme do sklenic, ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA