Recepty na xkuchtik.cz

POLÉVKA ZELENINOVÁ | KOPROVÁ POLÉVKA

INGREDIENCE: 2 l vody, 500 g hovězího masa, 1 kysaná smetana, 3 lžíce hl. mouky, citrónová šťáva, cukr, sůl, kopr, 5 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí osolené vody vložíme omyté hovězí maso a uvaříme doměkka. Z připraveného vývaru vyjmeme maso, zahustíme jej kysanou smetanou smíchanou s moukou a přivedeme k varu. Omytý kopr nasekáme najemno. Vejce uvaříme natvrdo. Polévku necháme částečně vychladnout a ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, solí a koprem. Ochucenou polévku prohřejeme a před po ..

BRAMBORY | LEHKÝ BRAMBOROVÝ NÁKYP (2 porce)

INGREDIENCE: 500 g uvařených brambor, 100 g hrášku, 100 g mrkve, 100 g květáku, 100 g celeru, 100 g šunkového salámu, sůl, petrželka, 50 g másla, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků, tuk na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme a umeleme, doplníme všemi uvedenými druhy uvařené, popřípadě nadrobno nakrájené zeleniny, přidáme i nakrájenou uzeninu. Dobře promícháme s rozpuštěným máslem se žloutky, se solí i s nakrájenou petrželkou a nakonec zlehka zamícháme dobře ušlehaný sníh z bílků ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | SUŠENÉ TŘEŠNĚ NA ZPŮSOB ROZINEK

INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychlad ..

ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE | MALINY V KOŇAKU

INGREDIENCE: 1,5 kg malin, l limetka, 400 g cukru, l lžička koriandrových semínek, l láhev koňaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny přebereme a odstraníme stopky. Limetku spaříme horkou vodou, osušíme a okrájíme z ní tenkou kůru. Vymačkáme z ní šťávu a ještě s cukrem ji přidáme k malinám. Maliny přikryjeme a necháme asi 4 hodiny odležet, aby se cukr rozpustil. Limetkovou kůru nakrájíme na tenké proužky. Maliny se šťávou, proužky limetkové kůry s koriandrem rozdělíme do sklenic a celé zalijeme koňakem. S ..

KNEDLÍKY HOUSKOVÉ | HOUSKOVÉ KNEDLÍKY Z MIKROVLNKY

INGREDIENCE: 1/2 - hrnku polohrubé mouky, 1/2 - hrnku hrubé mouky, 30 ml mléka, 1 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 houska nebo rohlík, špetka soli, trocha oleje na vymazání hrnečků. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvedené suroviny zamícháme - do vzniklé "hustší kaše" nakonec zamícháme,nakrájenou housku a naplníme hrnky, ktré vymažeme olejem asi ze 2/3 pokud se dá více tak přetečou. Hmota nesmí být hustá jako těsto na normální knedlíky musí vypadat skutečně jako hustší kaše. Uvedené množství je asi na ..

STARÉ RECEPY | FRANCOUZSKÁ MAJONÉZA (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se třou nebo šlehají za stálého přidávání po kapkách ½ kávové lžičky hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ l stolního oleje a dle potřeby soli. Je-li majonéza příliš hustá, přidá se vodou zředěný ocet. Do hotové se může přidat pro zjemnění trochu šlehané smetany. Vydrží ve studenu, v létě na ledu až 14 dní. ..

STARÉ RECEPY | PLNĚNÉ TELECÍ NEBO HOVĚZÍ ŘÍZKY – PTÁČCI (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž ..

STARÉ RECEPY | SZEGEDINSKÝ GULÁŠ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se zapění drobně krájená cibule se sladkou paprikou, dá se do toho na kostky nakrájené vepřové maso, osolí, promíchá, nechá vysmáhnout, pak zaleje polévkou z kostí nebo vodou a dusí do měkka. V hrnku se vaří přiměřené množství kysaného zelí, překrájeného na krátko, když je napolo měkké, přidá se k němu na kostky nakrájené moučné brambory, které se rozvaří, a zahustí zelí. Do téměř měkkého guláše se ze zelí přidá, ještě vše společně podusí a může se přidat i lžíce rajské ..

STARÉ RECEPY | FRANCOUZSKÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Všechna kořenová zelenina pokrájí se na nudličky, odusí na kousku másla nebo sádla, pak zaleje slanou polévkou z kostí, přidá se karfiol na malé kousky rozebraný a omytý. Vaří se až je zelenina poloměkká, pak se přidají brambory na kostky nakrájené a dovařit. Není-li dosti chutná, může se zasmažit světlou jíškou, okoření se špetkou pepře a sekanou zelenou petrželkou. ..

BRAMBORY | BRAMBOROVÉ PEČIVO K MASU

INGREDIENCE: 600 g vařených brambor, 120 g másla, 4 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory prolisujeme, smícháme s máslem a žloutky a utvoříme těsto. Vytvarujeme bochánky, které dáme na plech a potřeme bílkem. Pečeme v troubě. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz