INGREDIENCE: 2 l vody, 500 g hovězího masa, 1 kysaná smetana, 3 lžíce hl. mouky, citrónová šťáva, cukr, sůl, kopr, 5 vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí osolené vody vložíme omyté hovězí maso a uvaříme doměkka. Z připraveného vývaru vyjmeme maso, zahustíme jej kysanou smetanou smíchanou s moukou a přivedeme k varu. Omytý kopr nasekáme najemno. Vejce uvaříme natvrdo. Polévku necháme částečně vychladnout a ochutíme ji citrónovou šťávou, cukrem, solí a koprem. Ochucenou polévku prohřejeme a před po ..
INGREDIENCE: 500 g uvařených brambor, 100 g hrášku, 100 g mrkve, 100 g květáku, 100 g celeru, 100 g šunkového salámu, sůl, petrželka, 50 g másla, 2 žloutky, sníh ze 2 bílků, tuk na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené brambory oloupeme a umeleme, doplníme všemi uvedenými druhy uvařené, popřípadě nadrobno nakrájené zeleniny, přidáme i nakrájenou uzeninu. Dobře promícháme s rozpuštěným máslem se žloutky, se solí i s nakrájenou petrželkou a nakonec zlehka zamícháme dobře ušlehaný sníh z bílků ..
INGREDIENCE: Dobře vyzrálé zdravé třešně, 500 g cukru, 1/2 l vody na sirup. POSTUP PŘÍPRAVY: Třešně omyjeme, necháme okapat, otrháme stopky a necháme na lísce na prudkém slunci zavadnout. Můžeme předsušit také v troubě nebo v sušárně při 40 °C. Zavadlé třešně zmáčkneme a odstraníme pecku. Cukr svaříme s vodou na sirup, odpeckované třešně do něho nasypeme a zahříváme na 90 °C, ale nevaříme. Hned sejmeme z ohně a necháme do druhého dne chladnout. Poté opět přivedeme téměř k varu, necháme vychlad ..
INGREDIENCE: 1,5 kg malin, l limetka, 400 g cukru, l lžička koriandrových semínek, l láhev koňaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny přebereme a odstraníme stopky. Limetku spaříme horkou vodou, osušíme a okrájíme z ní tenkou kůru. Vymačkáme z ní šťávu a ještě s cukrem ji přidáme k malinám. Maliny přikryjeme a necháme asi 4 hodiny odležet, aby se cukr rozpustil. Limetkovou kůru nakrájíme na tenké proužky. Maliny se šťávou, proužky limetkové kůry s koriandrem rozdělíme do sklenic a celé zalijeme koňakem. S ..
INGREDIENCE: 1/2 - hrnku polohrubé mouky, 1/2 - hrnku hrubé mouky, 30 ml mléka, 1 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 houska nebo rohlík, špetka soli, trocha oleje na vymazání hrnečků. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvedené suroviny zamícháme - do vzniklé "hustší kaše" nakonec zamícháme,nakrájenou housku a naplníme hrnky, ktré vymažeme olejem asi ze 2/3 pokud se dá více tak přetečou. Hmota nesmí být hustá jako těsto na normální knedlíky musí vypadat skutečně jako hustší kaše. Uvedené množství je asi na ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 3 žloutky se třou nebo šlehají za stálého přidávání po kapkách ½ kávové lžičky hořčice, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ l stolního oleje a dle potřeby soli. Je-li majonéza příliš hustá, přidá se vodou zředěný ocet. Do hotové se může přidat pro zjemnění trochu šlehané smetany. Vydrží ve studenu, v létě na ledu až 14 dní. ..
POSTUP PŘÍPRAVY:1. Asi 700 g telecího masa z kýty se nakrájí na větší řízky, které se osolí a rozklepou. Plní se nádivkou: 70 g másla se utře s přiměřeným množstvím sardelové pasty. Přidají se k tomu 2 v mléce máčené, vymačkané housky, 1 vejce, vše se dobře promíchá. Pomazané řízky se sbalí, ováží nití nebo sepnou jehlami a na troše omastku se po všech stranách opekou. Mezi tím se zapění na másle drobně krájená cibule, zaleje se lžící polévky a ptáčci se dusí do měkka. Mastnota na pánvici, v níž ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se zapění drobně krájená cibule se sladkou paprikou, dá se do toho na kostky nakrájené vepřové maso, osolí, promíchá, nechá vysmáhnout, pak zaleje polévkou z kostí nebo vodou a dusí do měkka. V hrnku se vaří přiměřené množství kysaného zelí, překrájeného na krátko, když je napolo měkké, přidá se k němu na kostky nakrájené moučné brambory, které se rozvaří, a zahustí zelí. Do téměř měkkého guláše se ze zelí přidá, ještě vše společně podusí a může se přidat i lžíce rajské ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Všechna kořenová zelenina pokrájí se na nudličky, odusí na kousku másla nebo sádla, pak zaleje slanou polévkou z kostí, přidá se karfiol na malé kousky rozebraný a omytý. Vaří se až je zelenina poloměkká, pak se přidají brambory na kostky nakrájené a dovařit. Není-li dosti chutná, může se zasmažit světlou jíškou, okoření se špetkou pepře a sekanou zelenou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 600 g vařených brambor, 120 g másla, 4 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory prolisujeme, smícháme s máslem a žloutky a utvoříme těsto. Vytvarujeme bochánky, které dáme na plech a potřeme bílkem. Pečeme v troubě. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA