Recepty na xkuchtik.cz

RYBY RŮZNÉ | RYBA PO BALKÁNSKU

INGREDIENCE: 4 porce jakékoliv ryby, sklenička sterilovaného leča (330 g), l větší cibule, 4 stroužky česneku, 4 špetky mleté červené papriky (může být i ostřejší), sůl, citrónová šťáva, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu osolíme, pokapeme citrónem a necháme chvíli odležet. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na plátky nakrájený česnek, vsypeme mletou papriku a několikrát ji promícháme s cibulí. Pak vlijeme lečo, směs přivedeme k varu, přidáme porce ryby, podle potřeby t ..

STARÉ RECEPY | HOLANDSKA OMAČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Utřeme 50 g másla s dvěma žloutky a lžící mouky, dobře promícháme a zalijeme čtvrtlitrem zeleninového odvaru. Osolíme, opepříme a přidáme šťávu z poloviny citrónu. Vše rozkvedláme a vaříme ve vodní lázni: rendlík s přípravami ponoříme do kastrolu s vařící vodou a metličkou mícháme, až omáčka zpění. Podává se ke kedlubnám, květáku, chřestu. ..

SPECIALITY VEPŘOVÉ | ČEVAPČIČI III

INGREDIENCE: 120 g vepřového masa, sůl, pepř, 3 g hladké mouky, 10 g oleje, 10 g cibule, hořčice. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso umeleme jemně na masovém strojku, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Na pomoučeném prkénku tvoříme šišky asi 3 cm dlouhé, které zprudka opečeme po všech stranách na oleji. Podáváme s hořčicí, zdobené syrovou, na kolečka nakrájenou cibulí. ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘE NA PÓRKU

INGREDIENCE: 4 kuřecí prsa, Solamyl, 1 vajíčko, 1 pórek, olej, Sójová omáčka. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuře lehce naklepeme a nakrájíme na malé kousky. Čtyři vrchovaté polévkové lžíce Solamylu dáme do středně velké misky a zalijeme asi hrnkem vody, dobře promícháme a do směsi rozklepneme vajíčko. Znovu to rozmícháme a přidáme nakrájené kuřecí. Přikryjeme a dáme do ledničky. Necháme odležet nejlépe do druhého dne, minimálně však hodinu. Rozpálíme pánvičku s olejem a vkládáme postupně kousky kuřete, dáv ..

ZABIJAČKA POLÉVKA | VESNICKÁ PRDELAČKA

INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vepřového laloku, ½ vepřové krve, 200 g škvarků, 150 g velkých krup, 80 g cibule, 1 lžíce sádla, ml. pepř, majoránka, sůl, drcený kmín, třený česnek, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou cibulkou usmaženou na sádle a koření. Vařený lalok nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a kr ..

ZABIJAČKA POLÉVKA | VESNICKÁ PRDELAČKA

INGREDIENCE: 3 l vývaru z vepřového masa, 1 kg vepřového laloku, ½ vepřové krve, 200 g škvarků, 150 g velkých krup, 80 g cibule, 1 lžíce sádla, ml. pepř, majoránka, sůl, drcený kmín, třený česnek, polévkové koření. POSTUP PŘÍPRAVY: Krev vlijeme přes cedník za stálého míchání do vroucího vývaru a krátce ji povaříme. Přidáme škvarky, propláchnuté kroupy, česnek utřený se solí, drobně nakrájenou cibulkou usmaženou na sádle a koření. Vařený lalok nakrájíme na kostičky, vsypeme do polévky a kr ..

STARÉ RECEPY | RÁJSKÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na rozehřáté máslo dá se trochu nakrájené cibule, dle chuti rajských jablíček, 3 zrnka pepře, cukr a nechá se dusit. Když se to dost osmažilo, zaleje se vodou nebo polévkou, zasmaží se tmavší jíškou, přidá octa a soli, nechá povařit a pak se procedí. Je zvlášť chutná vařená den před použitím a pak jen ohřát. 2. ¼ větší cibule, několik rajských jablíček, 3 zrna pepře, nového koření, bobkový list, trochu octa, nechá se v ½ l vody nebo polévky dobře povařit. Poté se pr ..

STARÉ RECEPY | BEEFSTEAKY – BIFTEKY (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Asi hodinu před obědem se rozpálí na omeletové pánvi pěkný kousek čerstvého másla, na němž se připravené bifteky 10 minut po jedné straně a 10 minu po druhé prudce opečou. Výdaji se n ohřátou mísu, šťáva na pánvi se zapráší moukou, zaleje polévkou, povaří a vleje na bifteky. 2. Na cibulce: Připravené bifteky se obalí po jedné straně moukou, opečou rychle po obou stranách na rozpáleném másle, pak vloží na kastrol se zapěněnou cibulkou, ještě chvilku podusí, tak aby se nepřip ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ MASO NA PAPRICE (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole na másle nebo sádle zapění se rozkrájená cibule, přidá paprika, promíchá, přidá nakrájené maso na kostky, osmáhne, osolí a pod pokličkou dusí. Když šťáva vysmáhne, podleje se maso lžící vody a dusí do měkka. Do kyselé smeteny se rozkvedlá lžíce mouky, maso se tím zaleje a nechá se povařit, až omáčka zhoustne. K tomu noky nebo celé brambory. ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÉ NA DIVKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na sádle se osmaží krájená cibule a kořenová zelenina, bobkový list, celý pepř a nové koření. Pěkný kus libového masa, nejlépe kýty, se obalí rychle v omastku, osolí a za podlévání vodou s několika lžícemi červeného vína dusí. Měkké maso se vyndá, šťáva zapráší moukou, přidá se do ní asi hrst sušených šípků i s vodou, ve které se zvlášť vařily, něco páleného cukru, trochu strouhané citronové kůry a dle potřeby citronové šťávy. Může se též trochu přisladit, aby omáčka byla sladko ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz