Recepty na xkuchtik.cz

ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY | HOUBY V SOLI

INGREDIENCE: 1 kg hub, 15 dkg soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby vybíráme jen pěkné a tvrdé, nakrájíme je na tlusté plátky, malé hlavičky i malé hříbky necháme celé. Houby dáme na vítr nebo na slunce trochu zavadnout. Sůl předem na kamnech vysušíme. Pak vrstvíme houby se solí a natlačíme je do sklenice, ale dáme pozor, aby ve sklenici nezůstaly vzduchové bubliny. Celé hříbečky a hlavičky hub dáme doprostřed. Navrchu pokryjeme houby vrstvou soli, dobře povážeme a v suchu a ve tmě uschováme. Malých sol ..

OVOCE | JABLKOVÝ NÁKYP S OŘECHY

INGREDIENCE: 2 lžíce Hery (40 g), 4 lžíce moučkového cukru, 1 žloutek, pomerančová kůra, 4 menší jablka (250 g), 2 lžíce vlašských ořechů, l dl mléka, 4 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce strouhanky, 3 bílky. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk našleháme v míse s cukrem a žloutkem. Přidáme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka a nastrouháme i pomerančovou kůru z dobře umytého pomeranče. Ořechy nahrubo nakrájíme a přidáme k základu. Zasypeme moukou a strouhankou, promícháme s mlékem a nakonec zlehka zamícháme dobře uš ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MERUŇKOVÝ JAM S ANGREŠTŠM

INGREDIENCE: 70 dkg .meruněk, 30 dkg nedozrálého angreštu, 80 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z meruněk odebereme 20 dkg méně zralých a s angreštem je umeleme na strojku. 50 dkg zralých meruněk nakrájíme na kousky a prosypeme polovinou cukru. Prolisované meruňky s angreštem asi 10 minut odpaříme, přidáme polovinu cukru, vaříme asi.5 minut a přidáme proslzené meruňky. Svaříme společně ještě krátce a zkoušíme kapku na talířku, zda.rosoluje. Horké odstavíme, plníme a ihned povazujeme. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | MARMELÁDA Z RYBÍZU A MALIN NEBO JAHOD

INGREDIENCE: a) 1 kg rybízu, 1 kg druhého ovoce, 1 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz buď rozvaříme, nebo za syrova vylisujeme. Jahody nebo maliny jen rozmačkáme (nechceme-li mít v marmeládě zrníčka, maliny lisujeme rovněž). Obojí měl nejdříve odpaříme a pak přidáme cukr. Jakmile kapka. rosoluje, odstavíme, plníme a povazujeme. INGREDIENCE: b) Na 1 kg měli 50-60 dkg cukru. Obojí ovoce prolisujeme a necháme přes plátno prokapat. Zbylou měl odvážíme a svaříme nejprve bez cukru, pak přidáme cukr a s ..

OMÁČKY | RAJČATOVÁ OMÁČKA SE SMETANOU

INGREDIENCE: 50 g másla, 50 g hladké mouky, l cibule, vývar, 500 g rajčat nebo l konzerva rajčatového protlaku (120 g), celý pepř, nové koření, bobkový list, tymián, cukr, ocet, sůl, 1/4 l smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle zpěníme drobně nasekanou cibuli, přidáme mouku a usmažíme tmavou jíšku. Zředíme ji studeným vývarem, přidáme koření a povaříme. Do hladké omáčky vložíme pokrájená očištěná rajčata a rozvaříme je nebo vmícháme rajčatový protlak a povaříme. Propasírujeme, přisladíme, dokyselím ..

ZELENINA | NÁKYP Z BAKLAŽÁNU A CUKETY

INGREDIENCE: 250 g baklažánu, 250 g cukety, 3 lžíce olivového oleje, l cibule, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, 50 g strouhanky, l svazek petrželky, 1/2 lžičky tymiánu, 75 g ementálu. POSTUP PŘÍPRAVY: Baklažán a cuketu pokrájíme na tenké plátky a po částech smažíme na horkém oleji. Cibuli jemně nasekáme a na zbylém tuku necháme zesklovatět, dáme do formy. Plátky baklažánu a cukety klademe střídavě do formy takovým způsobem, jako jsou položeny tašky na střeše, navrch dáme posekaný česnek, ..

POMAZÁNKY | HUMROVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 400 g humra nebo krevet, 100 g majolky, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Humra nebo krevety rozmačkáme v misce. Přidáme majonézu, promícháme a dochutíme citrónovou šťávou a solí. Hotovou pomazánku mažeme na plátky černého chleba a zdobíme listem salátu a plátky rajčat. ..

ZELENINA | KVĚTÁKOVÝ NÁKYP S VEPŘOVÝM MASEM

INGREDIENCE: l květák, 400 g vepřového masa, l cibule, 2 lžíce másla, 5 vajec, sůl, pepř, tuk na vymaštění formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, omyjeme, rozebereme na růžice a uvaříme ve slané vodě doměkka. Vepřové maso nakrájíme na drobnější kousky, osolíme ho, opepříme a na másle a cibuli osmahneme, pak podlijeme vývarem z květáku a podusíme doměkka. Přidáme nasekaný květák, vmícháme žloutky a do směsi vmícháme hustý sníh ušlehaný z bílků. Směs dáme do vymaštěného pekáčku nebo jiné formy ..

SALÁTY | PIKANTNÍ HLÁVKOVÝ SALÁT.

INGREDIENCE: 2 hlávky salátu, 40 g cibule, 2 lžíce sekaného kopru, petrželka, 1/4 l kysané smetany, ocet, sůl, l jablko. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný salát nakrájíme na nudličky, přidáme nakrájenou cibuli, strouhané jablko, nasekaný kopr a petrželku. Zalijeme kyselou smetanou. ..

OVOCE | MERUŇKOVÝ NÁKYP

INGREDIENCE: 100 g práškového cukru, 80 g másla, 4 vejce, 100 g ořechů, trochu strouhanky, mletá skořice, trochu vanilky, nastrouhaná citrónová kůra, asi 200 g meruněk, máslo a mouka na vymazání a vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo se žloutky a cukrem umícháme do pěny, přidáme mletou skořici, vanilku a ořechy, zahustíme trochou strouhanky a ochutíme citrónovou kůrou. Dobře zamícháme a pak zkypříme tuhým sněhem, který opatrně po částech přidáváme. Nakonec vmícháme pokrájené meruňky. Těst ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz