INGREDIENCE: 1 litr vývaru, 1 žloutek, 50g syrové zeleniny.POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si vývar z masa, nebo rozpustíme v 1 litru vody polévkovou kostku. Do mixéru nalijeme asi půl šálku osolené vody, přidáme žloutek a očištěnou na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu. Mixujeme 3 minuty. Do vařícího vývaru vlijeme na jemnou kaši rozmixovanou zeleninu a vaříme ~ asi 10 minut. Podáváme s osmaženou žemličkou. ..
INGREDIENCE: 1/2 l vody, 100 g zeleniny, 50 g hladké mouky, 1 polévková kostka, sůl, zavářka.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou a na kousky nakrájenou syrovou kořenovou zeleninu mixujeme na kaši. Mezitím si připravíme z tuku a mouky hladkou zlatou jíšku, zalijeme ji studenou osolenou vodou a asi 20 minut povaříme. Do hotové polévky přidáme zeleninovou kaši, polévkovou kostku a necháme přejít var. Do polévky zavaříme rýži, nočky nebo těstoviny. Vaříme ji ovšem se zeleninou co nejméně, abychom uchovali vi ..
INGREDIENCE: 2 až 3 vařené brambory, 2 menší mrkev, 2 větvičky celerové natě, 1 velký pór, 3/4 l vody, sůl, případně pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory, zeleninu a osolenou vodu rozmixujeme; přendáme do kastrolu a jen krátce povaříme (5 - 6 minut). Nepřidáváme jíšku, hustotu polévky zajišťuje rozmixovaná zelenina. ..
INGREDIENCE: 500g brambor, sůl, 100g zeleniny, muškátový květ, bílý pepř, jíška z 20g másla a 20g mouky, 1/4 l kyselé smetany, 2-3 žloutky, uzené maso nebo šunka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce do měkka. Světlou jíšku zředíme osolenou zeleninovou polévkou, okořeníme muškátovým květem a bílým pepřem, zahustíme prolisovanými brambory a dobře povaříme. Nakonec procedíme. V polévkové míse umícháme kyselou smetanu se žloutky a za stálého míchání přiléváme polévku. Jako vložku dáme na kost ..
INGREDIENCE: 200g hrachu, 1 kus uzeného vepřového kolena, 2 větší brambory, 150g kořenové zeleniny, 1 cibule, 3 bobkové listy, celerová nať, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Přes noc namočený hrách scedíme, zalijeme studenou vodou a vaříme spolu s bobkovým listem a masem. Měkké maso vyjmeme, pokrájíme na kostičky stejně jako zeleninu, cibuli a brambory. Ke hrachu dolijeme 1/2 l vody a vše znovu povaříme. ..
INGREDIENCE: 6 velkých cibulí, 4-5 rajčat, 2 velké zelené papriky, 1 svazek dužnaté celerové natě, 1 hlávka zelí, 1 bujón v kostce.POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu nakrájíme na malé kousky a zalijeme vodou. Vaříme 10 minut, potom dáme na sporo a mírně dovaříme až zelenina změkne. Můžeme polévku dochutit kořením, kari, pepř, sůl, petrželku.Za týden zhubnete o 5 až 8 kg. ..
INGREDIENCE: 150 g hrachu, 1 litr vody, 30 g tuku, 30g hl. mouky, sůl, stroužek česneku, polévkové koření, trochu mléka.POSTUP PŘÍPRAVY: Hrách na noc namočíme, druhý den povaříme asi 2 hodiny, až změkne. Jíšku uděláme světlou. Prochladlý hrách s vodou dáme do mixéru, přidáme jíšku a mixujeme asi jednu minutu. Jemnou hrachovou kaši ochutíme česnekem a solí, podle potřeby rozředíme mlékem a povaříme ještě asi 20 minut. Polévka je jemná.Polévka je jemná. ..
INGREDIENCE: 1/2 l vody nebo polévky z kostí, 1/2 kg rajčat, 2 menší cibule, sůl, 40g tuku, 40g mouky, ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata po omytí rozmixujeme bez přidání vody. Chceme-li je mít úplně bez šlupiček, rozmixovaná procedíme; šlupičky jsou velmi jemné. Pák je po vaříme po přidání vody, polévku zahustíme jíškou, ochutíme osmaženou cibulkou, a podle chuti okyselíme a osolíme ..
INGREDIENCE: 1 litr vývaru z masa, 1/3 litru mléka, 50 g syrového celeru (nakrájeného na menší kousky), trochu celerové natě, 40 g másla, 20 g hladké mouky, sůl, malá cibulka, tuk na smažení.POSTUP PŘÍPRAVY: Mléko, celer a nať rozmixujeme. V kastrole si připravíme jíšku, kterou zalijeme osoleným vývarem z masa, a až se rozvaří, přidáme mixované mléko s celerem a osmaženou cibulkou. ..
INGREDIENCE: 1 1/2 litru vývaru, půl menší cibule, lžička zelené petrželky, 1/2 kg zeleného hrášku (může být konzervovaný), 40 g másla, 40 g mouky na jíšku, 2 žloutky, 1/8 l, smetany; vložka: 2 žemle a 20 g másla na osmaženíPOSTUP PŘÍPRAVY: Petrželku, sůl, cibulku a zelený hrášek zalijeme vývarem z kostí a asi půl hodiny vaříme. Pak uvařený rozmixujeme, do mixéru přidáme připravenou jíšku z másla a mouky; přelijeme zpět na kastrol a ještě povaříme. Nakonec vmícháme žloutky ve smetaně. Do polévky ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA