Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | PUNČ „KARDINÁL“ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně skrojenou kůru z 2 pomerančů a 1 citronu vhoď do polévkové mísy, vytlač na ní šťávu z 5 velkých nebo 7 menších pomerančů a 1 velkého citronu, přihoď 500 g cukru a 1 ½ l dobrého moravského vína. Poklopem to přiklop a nech 24 hodin na vlažném místě, ne teplém, stát. Až podávat chceš, sceď přes ubrousek punč do nádoby, ohřej, aby byl vřelý, však vařit nesmíš, přilij ¼ l jemného jamajského rumu a ¼ l vřelé čisté vody a nes ve skleničkách kávových na s ..

STARÉ RECEPY | STŘÍKANÉ VÁNOČNÍ LÍNECKÉ ROHLÍČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Vypracuje se těsto ze 420 g hladké mouky, 370 g másla, 170 g mletých lískových oříšků, 130 g cukru a dle chuti tlučené vanilky. Hvězdicovou stříkačkou se vystřikují rohlíčky, opatrně pekou, aby zůstaly světlé, a sypou vanilkovým cukrem. ..

STARÉ RECEPY | HNĚDÉ LÍNECKÉ CUKROVÍ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 250 g hladké mouky, 141 g se slupkou strouhaných mandlí 200 g cukru, 140 g másla a 2 vejce se zpracuje dohromady a nechá hodinu odpočinout. Poté se dělají preclíčky, věnečky atd., pomaží bílkem, posypou hrubým cukrem nebo sekanými mandlemi a pekou. Po upečení se mohou slepovat nějakou zavařeninou. ..

STARÉ RECEPY | VÁNOČNÍ PRACIČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 170 g cukru, 210 g másla, špetka skořice se tře až se zpění. Poté do toho vpracuje 250 g hladké mouky a 80 g strouhaných lískových oříšků. Těsto se rozdělí na malé kousky, vtlačí do tvořítek, v horké troubě na plechu se pracičky upekou. Upečené se opatrně vyklopí, aby se nepolámali, a pocukrují se. II. Na vál se dá 350 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g cukru, 200 g se slupkou strouhaných mandlí, trochu skořice a citronové kůry. Z toho se udělá těsto, vtlačuje do t ..

STARÉ RECEPY | DŮLKOVÉ VÁNOČNÍ KOLÁČKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 200 g másla s 3 žloutky a 120 g cukru se dobře utře, poté se do toho zamíchá 320 g hladké mouky a nechá odpočinout. Udělá se 40 malých kuliček, uprostřed důlečky, upekou, pokladou zavařeninou a cukrem posypou. II. 350 g hladké mouky, 100 g másla a 100 g převařeného másla, 2 žloutky, z 1 citronu kůra a 120 g cukru se na vále vypracuje, nechá hodinu odpočinout, poté se dělají kuličky, doprostřed každé se udělá důlek, potírají se bílkem, sypou sekanými mandlemi a v&nb ..

STARÉ RECEPY | PAŘÍŽSKÉ TYČINKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: I. 140 g strouhaných, neloupaných mandlí se dá na vál, 140 g cukru, 2 lžíce husté meruňkové marmelády, 1 lžíce hladké mouky a 1 bílek, vše se dohromady zpracuje. Pak se těsto na prst silně rozválí, potře ledem, rozkrájí na tyčky a pečou na plechu s pečícím papírem v mírné vyhřáté troubě. Led: 2 bílky a 140 g vanilkového cukru se tře, až to zhoustne a zbělí. II. 140 g strouhaných lískových oříšků (mandlí), 130 g cukru, 40 g hladké mouky a 2 žloutky se zpracuje v  ..

STARÉ RECEPY | ČOKOLÁDOVÝ SALÁM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Do nádoby se dá 140 g cukru, 140 g neloupaných, strouhaných mandlí, 20 g loupaných mandlí drobně nakrájených na nudličky, 100 g strouhané čokolády, skořice, citronová kůra, 20 g drobně krájené citronády ((kandisované ovoce), postaví se to na sporák a míchá, aby se těsto nepřipálilo, nýbrž jen zahřálo, aby ruka na něm zdržela. Poté se to odstaví, přidá 1 vejce a dobře vypracuje, aby se to nesrazilo. Na pocukrovaném vále se utvoří salám, zabalí hned do pomaštěného a cukrem p ..

STARÉ RECEPY | KROUPOVÁ POLÉVKA PRO NEMOCNÉ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Kroupy se dají do slané vody, přidá se k nim 20 g másla a vaří se zvolna na kraji plotny, až jsou hodně šlemovité. Poté se prolisují, přidá se dle potřeby nemastné hovězí polévky a ke konci zakvedlá se polévka žloutky. ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ JAM (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Spadaná nezralá jablka se omyjí, rozkrájí na čtvrtky. Dají se do velkého nerezového hrnce, zalijí vodou, aby byla potopena, a dají se vařit. Když jsou do měkka rozvařená, nalijí se do řidšího plátna, uvázaného na obrácené židli a nechají bez lisování překapat. Šťáva se odměří a svaří na rychlém ohni na polovinu, přidá pak dle libosti cukru (na 1 l šťávy nejméně 250 g), pak asi ½ hodiny ještě prudce vaří, teplá nalije do sklenic a když ztuhla, pováže. Kaše zbylá po odkapán ..

STARÉ RECEPY | PIŠKOTOVÁ OMELETA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 žloutek počítá se 1 lžíce cukru a 1 lžíce mouky. Žloutky s cukrem se třou asi ¼ hodiny, pak se zlehka zamíchá z bílků sníh zároveň s moukou. Na vymazanou a moukou vysypanou pánev se těsto vlije asi na malíček silně a do zlatova upečou. Za tepla se maže zavařeninou, sbalí a sype cukrem. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz