INGREDIENCE: 1 jemně nasekaná šalotka, 3 lžíce jemně posekané petrželky, 1 lžička jemně posekaného tymiánu, 60g strouhanky, 2 lžíce olivového oleje, 4 masitá rajčata, sůl a pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Troubu předehřejte na 180 stupňů. Na nádivku smíchejte šalotku, petržel, tymián, strouhanku a olivový olej. Odřízněte vršky rajčat a dejte je stranou. Lžičkou vyberte semínka. Rajčata postavte do vymazané zapékací misky a uvnitř je osolte a opepřete. Naplňte je nádivkou a zavíčkujte". Rajčata zapékejte 1 ..
INGREDIENCE: 1 květák, 3 vejce, 2 lžíce hl. mouky, 3 lžíce másla, 150 ml mléka, 3 lžíce strouhaného tvrdého sýra, sůl, tuk na vymazání a strouhanku na vysypání pekáče, 1 lžička směsi Kari koření. POSUP PŘÍPRAVY: Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozebereme na růžičky. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, do které za stálého míchání přilijeme mléko a uvaříme na hustou hladkou kaši. Do prochladlé hmoty přidáme žloutky, nastrouhaný sýr, kari a z bílků ušlehaný sníh. Nakonec přid ..
Máte na zahrádce tuhle skvělou zeleninu, kterou můžete sklízet od jara do pozdního podzimu? Pochází z východního Středomoří a byla známa už v antice. Mnohem více ji oceňují v západní Evropě, Středomoří i USA. Má mnoho minerálních látek, vitaminu C, B, provitamin A a také betain proti kornatění cév. Je to zelenina zvláště pro starší osoby. POSTUP PŘÍPRVY: Připravíme nádivku ze 300 g mletého masa, 100 g polouvařené rýže, prohněteme s vejcem, solí, lžičkou provensálského koření, špetkou zázvoru. Za ..
POSTUP PŘÍPRVY: Velký květák rozebereme na větší růžičky a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Dáme okapat a růžičky rozložíme do máslem vymaštěného pekáčku.Připravíme šalši. Vlastně omáčku. Dvě lžíce másla rozehřejeme, opečeme drobně krájenou cibuli, 2 - 4 plátky žampionů nebo jiných hub a kousek nakrájené červené papriky. Zasypeme 2 lžícemi mouky, zasmahneme na světlou jíšku, osolíme, okořeníme bílým pepřem, špetkou strouhaného muškátového oříšku, 1/4 lžičky anýzu. Zalijeme 1 dl vody, prošleh ..
POSTUP PŘÍPRVY: Nejprve tedy tu nádivku: 300 g mletého masa smícháme s drobnými kostičkami (5 mm) nakrájenými z dvou oloupaných syrových brambor, přidáme sekanou cibuli, petrželku (4 lžíce), 2 stroužky česneku, osolíme. Vmícháme lžičku mleté papriky, lžičku provensálského koření, lžičku čerstvého oregana a bazalky (nebo po špetce sušeného), 2 lžíce sekaných ořechů, vejce, popřípadě trochu strouhanky. Papriky podélně rozkrojíme napůl, zbavíme semen a vláken a naplníme nádivkou. Uložíme na máslem ..
INGREDIENCE: 600g bílých částí pórku, 40g rostlinného tuku, sůl, 2-3 stroužky česneku, mletý pepř, 30g másla, 50g strouhaného sýra.Bešamel: 30g hladké mouky, 30g másla, 3 dl plnotučného mléka, 1 žloutek, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný pórek nakrájíme na 1 cm tlusté špalíčky, osmahneme na tuku, přidáme sůl, nadrobno rozsekaný česnek, pepř, maličko podlijeme a udusíme do poloměkka. Zapékací misku vymažeme máslem a na dno srovnáme pórek. Na bešamel rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, jen velmi lehc ..
INGREDEINCE: 4 cibule, 250 g másla, 150 ml šlehačky, 400 g drůbežích jater, sýr, strouhanka, sůl, drcený pepř, petržel. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli uvaříme do poloměkka. Rozpůlíme a vyhloubíme mističky. Vnitřky cibule nakrájíme a orestujeme na másle. Do poloviny vmícháme šlehačku a dochutíme solí a pepřem a nalijeme do zapékací misky. Na druhé půlce krátce orestujeme drůbeží játra, dochutíme a ke konci přidáme nasekanou petrželku. Směsí plníme půlky vyhloubených cibulí. Klademe do zapékací ..
INGREDIENCE: 120g mrkve nebo karotky, 10 g másla, sůl, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, na plátky nakrájenou mrkev osolíme, dáme na kousek fólie alobalu, polijeme 1-2 lžícemi vody, navrch položíme čerstvé máslo a pečlivě zabalíme. Balíček položíme na plech nebo na mřížku do trouby a pečeme. Zabalenou mrkev můžeme také dát do kastrolku, podlít malým množstvím vody a dusit pod poklicí. Takto upravenou mrkev můžeme podat k masovému pokrmu buď samotnou, nebo ji smíchat se lžíci konzervovaného h ..
INGREDEINCE: 500 g brambor, rýže, 2 sáčky kysaného zelí, 4 klobásy, smetana, sůl, mletá paprika, rostlinný tuk (Hera), máslo, strouhanka.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory ve slupce uvaříme do poloměkka.V osolené vodě uvaříme rýži. Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka. Nakrájíme uzeninu. Tukem vymažeme zapékací misku, vysypeme ji strouhankou a vyskládáme vrstvu kysaného zelí, vrstvu uzeniny, rýže a brambor. Vrstvy ještě jednou zopakujeme. Smetanu promícháme s mletou paprikou a nalijeme na obsah misky ..
INGREDIENCE: 2 malé hlávky čínského zelí, sůl, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, 300g ml. masa, sůl, ml. barevný pepř, 3 lžíce másla, 130g nastrouhaného tvrdého sýra, 250 ml zeleninového vývaru z kostky, 2 lžíce jemně nasekané petrželky.POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí očistíme, omyjeme, osušíme a podélně rozpůlíme. Vložíme je do vody kterou osolíme a vaříme asi 3 min. Potom hlávky scedíme, necháme okapat a vychladnout. Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme najemno. Olej rozehřejeme v pánvi a ores ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA