POSTUP PŘÍPRAVY: Celer nakrájíme na kostičky a dusíme ho na másle do měkka. Lehce poprášíme moukou, necháme slabě osmahnout, přilijeme trochu vývaru, přidáme asi 2 lžíce bílého vína, trochu cukru, kousek drobně nasekané pomerančové kůry, opepříme a dobře povaříme. Pak scedíme a přimícháme 2 lžíce kyselé smetany. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do světlé jíšky přidáme jemně nastrouhanou cibulku, 3 až 4 stroužky utřeného česneku, zalijeme polévkou, osolíme, opepříme a dobře povaříme. Podle chuti můžeme přikapat citrónu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1/41 vývaru z masoxu, 2 žloutky, lžičku octa, špetku cukru, sůl a vrchovatou lžíci jemně usekané petrželky, pažitky, kopru nebo mladých lístků z jarních pampelišek rozkloktáme v hrnečku. V horké vodní lázni mícháme, dokud omáčka nezhoustne - nesmí se vařit! pak odstavíme a necháme v omáčce rozpustit hrudku másla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme jíšku, rozmícháme ji v 1/8 1 vody a za stálého míchání povaříme. Sušené houby, které jsme den předtím namočili do mléka, jemně usekáme, přidáme do omáčky a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme kyselou smetanu, ale už nevaříme, aby se nesrazila. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Očistíme petržel a cibuli, drobně je nakrájíme a zpěníme na lžíci másla se lžíci mouky. Pak zředíme dvěma sklenicemi vývaru, osolíme a povaříme 7 až 10 minut. Během vaření přidáme 2.lžíce bílého vina a několik kapek citrónové šťávy, ale pozor na překyselení! Pak odstavíme, vmícháme do omáčky syrový žloutek rozetřený se lžící dobrého másla, dobře promícháme a procedíme. ..
INGREDIENCE: 30g slaniny, 1 lžíce sádla, 1 menší cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 150g hovězího masa, sůl, kmín, majoránka, 1 stroužek česneku mletý pepř 8 dl vývaru nebo vody, 11/2/ lžíce hladké mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Na malé kostičky nakrájenou slaninu rozehřejeme na sádle, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dozlatova osmažíme. Potom přidáme mletou sladkou papriku, po zpěnění na malé kousky nakrájené maso, osmahneme, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dusíme, až je maso poloměkké. Poto ..
INGREDIENCE: 120g křenu, víc než 1 l hovězího vývaru, 100g másla, 60g hladké mouky, 50g bílého chleba sůl, 30g hořčice, ocet, 3 žloutky a mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nastrouhaný křen necháme povařit v silném hovězím vývaru, zahustíme máslovou zásmažkou a strouhaným bílým chlebem. Ochutíme mletým pepřem, hořčicí, solí, octem a provařenou a procezenou omáčku zjemníme rozšlehanými žloutky. ..
INGREDIENCE: 200g másla, 50g celeru, 50g petržele, 50g mrkve, 50g cibule, 100g hladké mouky, 1400 g rajských jablíček, 20g divokého koření, 1 a 1 /2 1 hovězího vývaru, sůl, ocet, 140g cukru, 2 g skořice, kousek citrónové kůry, 5 cl rumu.POSTUP PŘÍPRAVY: Na másle osmažíme celer, petržel, mrkev, cibuli a hladkou mouku do světle zlatova. Přidáme rozkrájená rajská jablíčka, bobkový list, nové koření, celý pepř, tymián, mletou skořici. Přikryjeme poklicí a necháme vydusit do tuku. Zalijeme hovězím vý ..
INGREDIENCE: 150g meruňkové a 120g rybízové zavařeniny (ještě lepší je šípková či brusinková zavařenina), šťáva z 1/2 citrónu a 1/2 pomeranče, 1 lžička hořčice, 1 lžička strouhaného křenu, 3 lžíce rumu, 1/8l červeného vína, trochu cukru, bílý pepř a trochu na nudličky rozkrájené citrónové kůry (popřípadě i pomerančové, která musí být ale předem zbavena bílé kůry a uvařena), několik kapek worcesteru a velmi málo soli.POSTUP PŘÍPRAVY: To vše dobře promícháme a podáváme ke zvěřině. ..
INGREDIENCE. 100g másla, trochu mouky, 1/4 l hovězí polévky, 1/8l bílého vína, citrónová kůra, 2 lžíce kaparů, citrónová šťáva 2 žloutky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji hovězí polévkou, přidáme skleničku bílého vína, kousek citrónové kůry, osolíme a necháme vařit. Po chvíli ji zakapeme citrónovou šťávou, odměříme do ní 2 lžičky kaparů a.necháme dál vařit. Nakonec zakvedláme do omáčky 2 žloutky a necháme ji stát na teplém místě. Hodí se k telecímu a drůbeži ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA