POSTUP PŘÍPRAVY: Celer na kostičky pokrájený dá se osmažit na kousek másla, sádla nebo umělého tuku. Do polévkového hrnce dají se vařit na kousky pokrájené brambory. Jakmile jsou uvařené, přidá se k nim podušený celer, zahustí světlou jíškou a nechá se chvilku povařit. Osolí se, přidá podle chuti špetičku nového koření. Před podáváním se polévka prolisuje a pro zlepšení chuti přidá asi ½ koflíku mléka s rozkvedlaným žloutkem, který však není nutný. Podává se nejlépe s opraženou houskou nebo ..
INGREDIENCE: 3/4 l vývaru z masa, 40 g másla, 1 lžíce mouky, 2 hrsti lístků opence, fialky, chudobky, pampelišky, kopřivy, 1 šálek smetany, 1 žloutek, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji trochou vývaru, dohladka vymícháme a ve vývaru povaříme. Opláchnuté, nadrobno nakrájené natě na zbylém másle osmahneme, přidáme k polévce a krátce povaříme. Ve smetaně rozšleháme žloutek, přilijeme za stálého míchání do polévky a už nevaříme. Polévku dochutíme a ..
INGREDIENCE: 400 g králičí kýty, 300 g vepřového bůčku, 20 g oleje, 100 g cibule, sůl, mlety kmín, 20 g hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Králíka a bůček dáme na pekáček s olejem a na plátky pokrájenou cibulí, osolíme a posypeme kmínem. V průběhu pečení maso obracíme a přeléváme šťávou. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme a zalijeme teplou vodou, rozmícháme a ovaříme. Maso naporcujeme, zvlášť králíka a bůček. Šťávu na maso procedíme a společně v troubě povaříme ..
INGREDIENCE: 300 g rýže, 1 lžička kari, 50 g tuku, 400 g jater, 2 cibule, 3 lžíce sladké smetany, sekané ořechy, petrželka, rajčata, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky, rozebereme na proužky a na tuku osmahneme. Přidáme odblaněná a na menší kousky nakrájená játra, která chvíli na všech stranách opékáme. Potom přidáme spařenou rýži smíchanou s kari kořením, zalijeme vroucím vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. Během dušení přidáme nasekané ořechy Když je maso měkké, vmíc ..
INGREDIENCE: 1 kuře, sůl, grilovací koření, l lžíce másla nádivka: 2 žemle, l lžíce mléka, hrst kopřiv, 2 žloutky, l lžíce másla, špetka muškátového kvetu, sůl, strouhanka, sníh ze 2 bílků. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kuře osolíme. Kůži směrem od volete k tělu prsty uvolníme, aby se do volete vešlo hodně nádivky. Nakrájíme žemli na kostičky a navlhčíme ji mlékem. Kopřivy krátce povaříme v horké vodě, scedíme, necháme okapat a nasekáme na kousky. V misce utřeme máslo se žloutky do pěny, přidáme navl ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev jemně nastrouháme, rozklepneme do ní 2 vejce, osolíme, okořeníme špetkou papriky a přidáme tolik strouhanky, aby se utvořilo těstíčko, z kterého vytvarujeme ploché placičky. Máme-li kousek salámu nebo sýra, můžeme je přidat. Placičky pak znovu obalíme ve strouhance a vysmažíme v rozpáleném oleji. Jsou dobré s vařeným bramborem. ..
INGREDIENCE: 400g mouky, 2 lžíce moučkového cukru, špetka soli, 20g droždí, 1 l mléka, 3 lžíce másla, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, 500g rostlinného tuku na smažení, 200 ml smetany ke šlehání, 150g kompotových brusinek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosijeme mouku, cukr a sůl. připravíme si kvásek z droždí, několika lžic mléka a cukru. V hrnci zahřejeme zbylé mléko a máslo. Kvásek přilijeme k mouce. Nakonec vmícháme zahřáté mléko s máslem, žloutky a rum a vypracujeme vláčné těsto, které necháme na tepl ..
INGREDIENCE: 4 - 5 porcí candáta, 1 lžíce másla, 4 lžíce oleje, 1 cibule, 2 rajčata, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sladké mleté papriky, strouhaný sýr, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z oškrábaného, vykuchaného a opláchnutého candáta nakrájíme na porce, osušíme utěrkou, osolíme, opepříme a mírně posypeme mletou paprikou. Jednotlivé připravené porce obalíme po jedné straně v hladké mouce a pečeme na oleji po obou stranách. Nakonec naskládáme na pekáček. Oloupanou cibuli nakrájíme na plátky a krátce ..
INGREDIENCE: 1 kg jablk, několik meruněk, broskví nebo jahod, 500 g cukru, l lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a pokrájíme je na kousky. Meruňky nebo broskve vypeckujeme a umeleme nebo jemně pokrájíme. Jahody důkladně omyjeme a pokrájíme na plátky. Ovoce dáme do kastrole, podlijeme trochou vody a povaříme. Asi po 15 minutách varu přidáme cukr (můžeme ale přesnídávku připravit i bez cukru a osladit ji až při podávání), dobře promícháme a vaříme ještě as ..
INGREDIENCE: 1 velký květák sůl. Omáčka: 50 g másla, 120 g hladké mouky, 300 g rajčat nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1/2 cibule, 100 g čerstvých nebo 15 g sušených hub, 2 lžíce červeného vína, citrónová šťáva, 2 stroužky česneku, petrželka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný květák uvaříme doměkka v osolené vodě, vyjmeme, necháme okapat a rozdělíme na porce, které na talířích přelijeme připravenou omáčkou. Na másle zpěníme nasekanou cibuli, osmahneme plátky hub a přidáme kolečka raj ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA