INGREDIENCE: 250 g bílého chřestu, 1 lžičky soli, 1 lžíce másla nebo margarínu, 1 lžička Solamylu, 140 g sladké smetany, mletý bílý pepř, 4 lístky bazalky. POSTUP PŘÍPRAVY: Chřest oloupeme a příčně rozpůlíme. Špičky chřestu vaříme asi 1/2 hodiny přibližně v 1 litru vody se solí a trochou tuku tak, aby byl chřest pevný na skus. Slijeme a vodu, ve které se chřest vařil, si schováme. Syrové konce chřestu pokrájíme na malé kousky. Zbývající tuk rozehřejeme v hrnci a chřest v něm necháme zpěnit. Za ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Se dá velmi dobře připravit z fazolového vývaru smíchaného s rajčatovým protlakem, špetkou cukru a několika kapkami polévkového koření. Hodí se k rychlým jídlům. Výraznější chuti docílíme, spojíme-li vývar z fazolí a worcesterem, trochou masoxu a špetkou zázvoru. ..
INGREDIENCE: 4 kotlety, 3 lžíce oleje, 14 sušených švestek, namočených přes noc v octě, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 stroužek česneku, 3 lžíce čerstvě nasekané petrželky, sůl, hrubě mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Kotlety osmahneme na rozehřátém oleji. Mezitím švestky vyndáme z octa a dáme do vody. Přivedeme k varu a vaříme 5 minut. Švestky i s vodou dáme do elektrického mixéru, přidáme česnek a petrželku a dobře rozmixujeme. Směs nalijeme do pánve, přidáme sůl s pepřem, přivedeme k varu, příkon sn ..
INGREDIENCE: 800 g hovězího zadního, 50 g pomerančového džemu, 50 g jablečného džemu, 50 g polotučné hořčice, 50 ml jablečného octa, 2 cibule, 1 mrkev, 100 g celeru, 200 ml bílého vína, 250 ml masového vývaru, 100 ml smetany, sůl, pepř, tymián, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: V misce smícháme pomerančový džem, jablečný džem, hořčici, jablečný ocet a tymián. Maso osolíme, opepříme a potřeme připravenou směsí. Zeleninu a cibuli nakrájíme na kostičky, orestujeme na pekáčku, přidáme maso, podlijeme jednou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy dáme hrnek mouky, hrnek mléka, 2 žloutky, trochu soli, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek na kousky nakrájené rosety, veky, rohlíku. Smícháme dohromady. Z bílků ušleháme sníh a pomalu ho vmícháme do těsta. 4 velké čajové hrnky vymažeme plátkem másla, dáme do velkého kastrolu se 3 cm vody. Do hrnků nalijeme těsto – asi do poloviny a dáme je na 15 min vařit do vody. Zakryjeme kastrol poklicí. Jednoduché a rychlé. ..
INGREDIENCE: 300 g brambor, 50 g na kostičky nakrájené zeleniny (mrkev, kedluben, květák, sterilovaný hrášek, sterilovaná fazolka), 10 g másla, 3 lžíce mléka, sůl, 1 vejce, 40 g eidamu, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené, oloupané prochladlé brambory nakrájíme na plátky, zeleninu podusíme. Brambory promícháme se zeleninou, dáme do máslem vymazané ohnivzdorné misky, zalijeme omáčkou a upečeme. Upečené posypeme petrželkou. Omáčka: V mléce rozvaříme nastrouhaný sýr, podle chuti přisolíme a vmích ..
INGREDIENCE: 130 g hovězího masa, sůl, pepř, sladká paprika, 20 g cibule, 10 g oleje, 10 g rajčatového protlaku, 3 g hladké mouky, 20 g žampiónů, 20 g kapie, 20 g hrášku, 20 g mrkve, 1 lžíce červeného vína, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji zapěníme cibuli a přidáme na kostky nakrájené, se solí, pepřem, sladkou paprikou promíchané hovězí maso. Necháme osmahnout, přidáme rajčatový protlak a šťávu vydusíme. Pak zaprášíme hladkou moukou, rozředíme netučným vývarem a promícháme. Přidáme ještě na ..
INGREDIENCE: 750 g jakékoliv ryby, citrónová šťáva, sůl, drcený kmín, 150 g slaniny, lžíce oleje nebo sádla, l lžíce másla, sklenice bílého vína. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí maso nakrájíme na plátky nebo porce, pokapeme citrónem, osolíme, okmínujeme a necháme chvíli odležet. Mezitím si nakrájíme špek na tenké plátky. Pekáček vytřeme olejem, vložíme ryby, plátky slaniny na ni rozložíme, vložíme do trouby a pečeme, až slanina zezlátne.Pak rybí porce obrátíme, pokapeme je máslem, podlijeme vínem a za o ..
INGREDIENCE: 5 větších uvařených brambor, 1 žervé, 50 g pivního sýra, 1 menší nastrouhaná cibule, 50g másla, mléko, pažitka, 2 rajčata, 1 paprika, maso z polévky, 1 kyselá okurka, 1 lžička hořčice, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené oloupané brambory rozkrájíme na poloviny vydlabeme a vnitřky plníme nejdříve do poloviny připravenou masovou míšeninou a navrch pomazánkou z pivního sýra, kterou stříkáme sáčkem. Masová míšenina: maso z polévky umeleme zároveň s polovinou zbytků vydlabaných brambo ..
INGREDIENCE: 1/8 1 mléka, 1 l vody, 2-3 hrsti zelených bylin, jako například špenát, kerblík, šťovík, hlávkový salát, mladé kopřivy, 40 g oleje, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme dobře omyté byliny, drobné rozsekané nebo umleté na strojku, olej sůl a doměkka povaříme. Nakonec přidáme mléko se žloutkem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA