Recepty na xkuchtik.cz

RÝŽE | PILAF SE ZELÍM

INGREDIENCE: 1 a 1/2 hrnku rýže, 2 sklenice kysaného zelí, 500 g mletého masa nebo 1 konzerva lančmítu, 200 g slaniny, 2 cibule, petrželka a libeček, rajčatový protlak nebo kečup, sádlo na vymaštění pekáče, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Slaninu nakrájíme a rozškvaříme, přidáme na ni jednu drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vmícháme mleté maso nebo na kostičky nakrájený lančmít. Opékáme asi 15 minut. Osolíme a opepříme. Pekáč vymastíme sádlem a rozložíme v něm polovinu zelí. Zeli můžeme pro ..

POMAZÁNKY | OKURKOVÁ POMAZÁNKA

INGREDIENCE: 1 salátová okurka, 4 rajčata, 200 g krémového sýra, 4 stroužky česneku, sut, pepř, koření Barbecue. POSTUP PŘÍPRAVY: Okurku oloupeme a nastrouháme. Česnek očistíme a propasírujeme nebo nakrájíme najemno. Rajčata omyjeme a nakrájíme nadrobno. Okurku, rajčata a česnek smícháme s krémovým sýrem a ochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem, ozdobené čerstvou zeleninou. Tip: Rajčata a česnek můžeme v pomazánce nahradit jablky s ořechy a citrónovou šťávou. Výborná je též okurková pomazánka ..

STARÉ RECEPY | SLANÉ KYNUTÉ TĚSTO (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: Na rohlíky, housky, slané nebo makové tyčky nebo dalamánky. 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1 kostka cukru, 50 g tuku, 1 vejce, 30 g kvasnic (droždí), 1/8 l mléka, 10 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Z kvasnic, trochu vlažného mléka a kostky cukru necháme vzejít kvásek. Poté zaděláme tuhé těsto, které necháme vykynout. Poté vyválíme dlouhé hůlky, kulaté dalamánky a pleteme z tenkých dlouhých copánků housky. Upletené pečivo necháme ještě zakynout na plechu, pak je potřeme Vejcem, osypem ..

STARÉ RECEPY | TELECÍ HRUDÍ S NÁDIVKOU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Z pěkného hrudí se vytáhnou kosti a nakrojí kapsa, což obojí nejlépe udělá na požádání řezník, omyje se a nasolí, plní nádivkou, zašije a dá na másle nebo sádle, nejlépe každého polovic, s kouskem cibule dusit. Dusí se nejdříve nějakou dobu dle velikosti hrudí podlité na plotně a konečně dá do trouby dopéci až zčervená. Takto zůstane šťavnaté, kdežto pečené jen v troubě se příliš vysuší. Z měkkého hrudí vytáhne se nit, maso se nakrájí na silnější dílky, šťáva se může případně za ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÝ GULÁŠ NEBO PAPRIKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: ¾ kg předního vepřového masa se rozkrájí na kousky, aby u každého byl dle možností kousek kůžičky. Na sádle se pouze zapění jedna velká nakrájená cibule, přidá se dle chuti sladké papriky a pepře, nakrájené maso se do toho vloží, dobře v rozpáleném omastku promíchá, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí dále za potřebného podlévání do měkka. Šťáva se zapráší moukou nebo zasmaží světlou jíškou a nechá dobře provařit. Příkrm, brambory, houskové knedlí ..

KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ | BRAMBOROVÉ TĚSTO NA KNEDLÍKY - KROKETY- SMAŽENKY Z HORKÝCH BRAMBOR

INGREDIENCE: 1. Lehčí: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 30 g krupice, 210 g hrubé mouky, 1 vejce. 2. Tužší: 800 g horkých brambor, 10 g soli, 100g krupice, 250 g hrubé mouky, 1 vejce, na hrot nože prášku do pečiva. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, uvařené slijeme a za horka prolisujeme nebo rychleji zasypeme krupicí na pomoučněném vále válečkem rozmačkáme, až nezůstanou žádné kousky. Přidáme sůl, vejce, podle potřeby mouku a vypracujeme buď tužší, nebo volnější těsto ..

STARÉ RECEPY | PŘEKLÁDANÉ TĚSTO KYNUTÉ – PLUNDROVÉ (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: 500 g hladké nebo polohrubé mouky, 1/8 l mléka, 40 g cukru 250 g umělého tuku nebo másla, 2 vejce a 1 žloutek, 20 g droždí zakynutého ve 4 lžících vlažného mléka, 5 g soli, 1 bílek. POSTUP PŘÍPRAVY: 100 g mouky zpracujeme s tukem v bochánek, který dáme do chladna odpočinout. Ostatní mouku dáme do mísy, zaděláme vlahým kváskem z droždí, cukru a lžíce mouky. Přidáme vejce, sůl a zpracujeme ve vláčné těsto. Necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě. Poté jej rozválíme v plát, dopro ..

POMAZÁNKY | POMAZÁNKA Z TOFU

INGREDIENCE: Balíček Tofu natura nebo česnekové, 1 cibule, 3 trojúhelníčky taveného sýra bez příchutě, 200 g zakysané smetany nebo hustého bílého jogurtu, špetka soli a černého pepře, kudrnka nebo šnytlík, možno i řeřicha. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky vložíme tavené sýry, vidličkou je rozmělníme, dále drobně krájenou cibuli, nastrouhané Tofu, dochutíme solí, pepřem a zelenými bylinkami, přidáme zakysanou smetanu a zlehka vše promícháme. Necháme asi 2 hodiny v lednici, pak mažeme na krajíčky chleb ..

DRŮBEŽ KACHNA | POLÉVANÁ KACHNA

INGREDIENCE: 4 lžíce sherry, 4 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce medu, 2 lžíce ostré hořčice, 1 kachna, sůl, chilli, 2 lžíce přepuštěného másla, 1/8 l silného telecího nebo drůbežího vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Sherry, sojovou omáčku, med a hořčici dobře smícháme a směsí potřeme kachnu. Necháme odležet. Kachnu osolíme, opepříme, vložíme do pekáče, přelijeme přepuštěným máslem a pečeme v troubě. Kachnu opakovaně potíráme marinádou. Vypečenou šťávu vlijeme se zbytkem marinády na malou pánev, s vývarem u ..

GULÁŠ RŮZNÝ | CHALUPÁŘSKÝ GULÁŠ

INGREDIENCE: 1 konzerva vepřového a 1 konzerva hovězího masa ve vlastní šťávě, 2 cibule, 3 brambory, sůl, pepř, 1 malá feferonka, polovina květáku, 3 mrkve, 1 kedlubna, 4 rajčata, 2 papriky, 3 stroužky česneku. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájenou cibuli podusíme na tuku z konzerv, přidáme na menší kousky rozdělené maso a podusíme. Na tuku osmahneme růžičky květáku, kolečka mrkve, plátky kedlubny a brambory nakrájené na kostičky. Podlijeme vodou a dusíme. Po chvíli přidáme feferonku, nudličky paprik a ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz