INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 4 vejce, 2 lžíce vody, 400 g vařeného libového uzeného masa, 40 g strouhaného křenu, kečup, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z proseté mouky, vajec a vody vypracujeme těsto a válečkem z něj vyválíme dvě placky. Uzené maso nasekáme nadrobno nebo je umeleme. Placky z nudlového těsta nakrájíme na čtverce a do jejich středu rozdělíme uzené maso. Potom každý čtverec úhlopříčně přehneme a okraje vzniklého trojúhelníku k sobě dobře přitlačíme, aby se při vaření taštičky neotevřel ..
INGREDIENCE: 400 g mletého masa (hovězí a vepřové), 50 g slaniny, 1 velká cibule, 5 rajčat, 2 papriky, 500 g vařených a oloupaných brambor, 2 vejce, 2 dl sladké smetany, olej, sůl, pepř, drcený kmín. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vmícháme mleté maso, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Dusíme za občasného promíchání asi 20 minut. Uvařené a sloupnuté brambory nakrájíme na plátky nebo na hranolky, papriky nakrájíme na ..
INGREDIENCE: 2 rajčata, sůl, 2 vejce, 40 g tvrdého sýra, 20 g másla, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na pánvi rozpustíme máslo, vložíme na kolečka nakrájená rajčata, osolíme, necháme prohřát a rozklepneme vejce. Znovu prosolíme a ihned zasypáváme nastrouhaným sýrem. Necháme na pánvi ztuhnout, posypeme nadrobno nakrájenou petrželkou a podáváme s chlebem, brambory, hrachovou kaší, čočkou, zeleninovým salátem apod. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, l větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 6 dl vývaru z bujónové kostky (s houbovou příchutí) nebo 3 dl vývaru a 3 dl vody, v níž byly houby namočeny, sůl, kmín, 1/2 lžičky pepře, hrst sušených hub předem asi 2 hodiny namočených ve vodě, šálek mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Tuk rozehřejeme, vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme ji, vmícháme mouku, usmažíme jíšku, zalijeme ji vývarem nebo vývarem a vodou z hub, přidáme pokrájené houby, kmín a pepř ..
INGREDIENCE: 6 žloutků, 240 g cukru, 8 lžic vody, 2 lžíce kakaa, 250 g polohrubé mouky, l lžička prášku do pečiva, sníh ze 6 bílků.Krém: 1/4 l mléka, l lžíce másla, l vrchovatá lžíce polohrubé mouky, 1/8 másla, 200 g moučkového cukru, l lžička rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky utřeme s cukrem a postupně přidáváme horkou vodu, mouku s kakaem a práskem do pečiva a nakonec tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do vymaštěného a moukou vysypaného pekáče a pečeme v předem vyhřáté mírné troubě asi 20-25 minut. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čočka se přebere, propláchne vodou a dá se vařit pro osobu asi 1 rovná lžíce do studené vody se špetkou jedlé sody. Přidá se dle chuti buď jen cibule, nebo všecka zelenina. Vaří se zvolna do měkka, poté protlačí polévkovým cedníkem, zasmaží hnědou řidší jíškou, osolí, nechá povařit a podává se s osmaženou houskou nebo suchým chlebem. Může se též trochu přikyselit vinným octem nebo citronem. Velmi dobrá je ze zbylé čočky od předešlého dne. ..
OMELETKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se 20 g másla se 2 žloutky, přidají se 4 lžíce mléka, osolí se, vmíchá tolik jemné mouky, aby se utvořilo řídké těsto. Naposled se zlehka přimíchá ze 3 bílků sníh. Omeletky se dozlatova upekou na vymazané pánvičce na plotně a když vychladnou, nakrájí se z nich asi 3 cm dlouhé a ½ cm široké nudle. Podávají se k polévce zvlášť. OMELETKY JEDNODUŠÍ POSTUP PŘÍPRAVY: 2 celá vejce se v hrnku umíchají s trochou mléka a mouky, aby byl tužší tístko. Osolí se, dobře na ..
INGREDIENCE: ½ l acidofilního mléka, 200 g hub, 3 lžíce hladké mouky, 140 g másla, 3 vejce, cibule, sůl, kmín, brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit. Připravíme kvásek z acidofilního mléka, na které nasypeme hladkou mouku, necháme nasáknout a promícháme. Změklé houby smícháme s kváskem a vaříme asi 15 minut, poté přidáme osmaženou cibuli a přilijeme trochu vody z vařených brambor. Omastíme přeškvařeným máslem a podáváme s vařenými brambory. ..
INGREDIENCE: 800 g mletého masa, 120 g nivy, cibule, vejce, lžíce kečupu, sůl, pepř, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: K mletému masu přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, vejce, kečup, sůl a pepř. Vše promícháme. Na kostky nakrájenou nivu obalujeme masovou směsí. Připravené kuličky smažíme na oleji. ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 600 g kysaného zelí, 250 g anglické slaniny, cibule, sůl, kmín, mléko, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme, scedíme a rozmačkáme. Přidáme teplé mléko a uděláme hustší kaši. Na opečenou slaninu přidáme cibuli a mírně osmahneme. Vložíme kysané zelí, kmín a podusíme. Do vymaštěné zapékací mísy dáme polovinu bramborové kaše a na ni rozprostřeme dušené zelí. To pokryjeme druhou polovinou kaše. Pečeme do zlatova. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA