Recepty na xkuchtik.cz

RÝŽE | VEPŘOVÉ RIZOTO

INGREDIENCE: 500g vepřového masa, 1 cibule, sůl, 300 g rýže, mletý pepř, kmín, 100 g tvrdého sýra, olej, pažitka, petrželka, hrášek. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na malé kostky. V kastrole rozpálíme olej, na něm osmažíme cibuli a přidáme maso. Necháme ho osmahnout, zalijeme vodou a dusíme do poloměkka. Pak přidáme propláchnutou rýži, přidáme vodu, sůl, pepř a kmín a pod pokličkou dusíme doměkka a do úplného vsáknutí vody. Podle chuti dusíme i s hráškem. Nakonec posypeme petrželkou a ..

STARÉ RECEPY | VEPŘOVÉ JAKO SVÍČKOVÁ (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Libovolný kus vepřového masa, nejlépe z kýty zbavené sádla, se osolí, dá do porcelánové nebo kameninové nádoby, posype krájenou cibulí, případně i veškerou kořenovou zeleninou a nechá se asi 2 dny ve studenu odležet. Poté se protáhne slaninou, zelenina, v níž bylo naloženo, se dosmažit na sádle, přidá se bobkový list, pepř a tymián, maso se na to vloží, obalí v tuku, peče nebo dusí pod poklicí do měkka. Pak se buďto zapráší šťáva moukou, zaleje dle chuti červeným vínem a citrono ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKOVÉ SVITKY (Recepty z třicátých let minulého století)

HŘÍBKOVÝ SVITEK POSTUP PŘÍPRAVY: 4 hříbky střední velikosti se nadrobno rozkrájejí, v kastrole na kousku másla osolené se s trochou sekané petrželky dusí asi 10 min. Nechají se vychladnou, poté se přidají 2 žloutky, 3 lžíce strouhané housky, špetka pepře a solí se dle potřeby. Ke konci se do všeho zamíchá ze 3 bílků tuhý sníh, do dobře vymazané, houskou vysypané pánve se svitek vlije a rychle se peče. JÁTROVÝ SVITEK POSTUP PŘÍPRAVY: 50 g másla utře se s 2 žloutky, přidá se 150 g umletých jater ..

STARÉ RECEPY | DRŠŤKOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře očištěné dršťky se dají vařit do studené vody ve větší nádobě. Když voda vaří, sleje se a dá jiná horká, která se případně, kdyby nebyly dršťky ještě zcela bez zápachu, po chvíli vaření opět sleje a nahradí jinou. Přidá se pak nějaké hovězí kost, osolí a vaří 3 – 4 hodiny. Nejlépe je ovařit den před upotřebením. Když začínají dršťky měknout, přidá se kořenová zelenina a cibule. Zcela měkké dršťky se vyndají, pokrájejí na nudličky, stejně i vařená zelenina, polévka se zasma ..

STARÉ RECEPY | HOLANDSKÁ OMÁČKA (Recepty z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: V 1/8 l studené hovězí nebo rybí polévky se rozmíchají 4 žloutky, lžička hladké mouky, z ½ citronu šťáva, sůl a trochu bílého pepře. Nádoba se postaví do kastrolu s horkou vodou a šlehá se na ohni, až nabude a zhoustne. Když se začne ohřívat, přidá se po kouscích 80 g čajového másla. Šlehá se pak až do vychladnutí. ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | JOGURTOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCE: 350 g polohrubé mouky, l lžička jedlé sody, l vejce, 2 lžíce kakaa, 150 g rostlinného tuku nebo oleje, 2 bílé jogurty, 250 g cukru, 1/2 lžičky skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny přísady vložíme do mísy, dobře je promícháme, až vznikne hladké těsto, nalijeme do velkého pekáče dobře vymaštěného a vysypaného hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby a 30 minut pečeme při 180 °C. Pečený koláč vyjmeme z trouby a necháme na pekáči vychladnout. Pak polijeme čokoládovou polevou a posypem ..

GULÁŠ HOVĚZÍ | FLÍČKOVÝ GULÁŠ

POSTUP PŘÍPRAVY: Z 1 vejce zaděláme nudlové těsto a nakrájíme z něho 1 cm velké flíčky, které uvaříme ve slané vodě. Z hovězího nebo telecího masa nakrájíme malé kostky a osolíme. Velkou, drobně krájenou cibuli osmažíme na tuku, přidáme sladkou papriku, maso, opepříme a dusíme. Když je maso skoro měkké, přidáme vařené flíčky a ještě čtvrt hodiny dusíme. ..

RYBY FILÉ | RYBA PO PROVENSÁLSKU

INGREDIENCE: 800 g filé nebo jiné mořské ryby, sůl, citrónová stává na omáčku: 2 velké cibule, 400 g rajčat, malá sklenička černých oliv, sůl, pepř, tymián, bazalka, šálek bílého vína, zelená petrželka, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nadrobno nakrájíme a na oleji osmahneme dožluta. Přidáme spařená, sloupnutá a pokrájená rajčata, překrojené olivy, všechno koření, sůl a pepř a podlijeme vínem. Dusíme pod pokličkou asi 20 minut. Rybu nakrájíme na menší kousky, pokapeme citrónem a osolíme. V průběh ..

DRŮBEŽ KUŘE | KUŘECÍ ROLÁDA IV

INGREDIENCE: 1 kuře, 4 rohlíky, 2 dl mléka, 2 vejce, sůl, Vegeta, libeček, oregano nebo majoránka, 5 stroužků česnek worcesterová omáčka, 4 lžíce zeleného hrášku, 50 g másla, grilovací koření, 150 g slaniny, červenný paprikový lusk, strouhanka na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté kuře vykostíme tak, abychom dostali co největší plát masa v celku (ze zbytku kuřete můžeme připravit polévku). Maso mírně naklepeme a osolíme. Nakrájíme rohlíky na kostičky a namočíme je do mléka. Uvaříme hrášek, kter ..

ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY | VELIKONOČNÍ HUSPENINA

INGREDIENCE: Vepřové nožičky 6 kusů, 300 g bůčku, 100 g utřeného česneku, pepř, nové koření, majoránka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné vepřové nožičky dám vařit do osolené vody s několika kuličkami nového koření a pepře. Vařím asi 11/2 hodiny (až maso jde krásně od kosti), přidám bůček a vařím dalších ½ hodiny. Oberu všechno maso a nakrájím na kousky (asi 1-2 cm). Zaliju do dvou třetin vývarem z nožek a přidám podle chuti sůl, mletý pepř, majoránku. Vše zamíchám a naliju do formy, a dám d ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz