INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 6 lžic cukru, 1 šálek mléka, sůl, 2 žloutky, 120 g másla, 1 vejce na potření, med. POSTUP PŘÍPRAVY: Droždí rozdrobíme do několika lžic vlahého mléka, zasypeme 3 lžičkami cukru, přidáme trochu mouky a necháme vykynout kvásek. Mouku prosijeme do mísy, přidáme vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky, osolíme, podle potřeby zalijeme mlékem a vařečkou vypracujeme těsto. Posypeme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a na teplém místě nechám ..
INGREDIENCE: 3 a 1/2 vrecka piškót Opavia (490 g), 260 g práškového cukru, 10 lyžíc mlieka (prípadne viac), 2 lyžice rumu, 60 g kakaa, čokoládová poleva . Plnka: 150 g masla, 150 g kokosovej múčky, cukor podľa chuti. POSTUP PRÍPRAVY: Piškóty zomelieme, pridáme cukor, mlieko, rum a kakao a vypracujeme vláčne cesto, ktoré pomocou cukru a kúska igelitu vyvaľkáme na obdĺžnik. Tento plát cesta dáme na 10 - 15 minút na chladné miesto alebo do chladničky, aby stuhlo. Zatiaľ si pripravíme kokosovú plnk ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké nebo polohrubé mouky, 240 g ml. cukru, 300 g rozpuštěného másla, 8 žloutků, za 5 Kč droždí nebo 2 kostky po 42 g, 10 g soli, ½ l vlažného mléka, citronová kůra, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAV: Z vlažného mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě vykynout, poté opětovně vypracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme kousky o vá ..
INGREDIENCE: 750 g poloh. mouky, 120 g másla, 120 g cukru, 3 žloutky, 30 g droždí, 3/8 l mléka, sůl, 1 vejre na potření, tuk na plech. Oříšková nádivka: 2 dl mléka, 120g cukru, 150g nastrouhaných oříšků, 100g strouhanky, citrónová kůra, rum. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme do pěny přidáme cukr a opět třeme. Do dobře utřené směsi vmícháme jeden žloutek za druhým, přidáme prosetou mouku, sůl, vykynutý kvásek a vlahým mlékem zaděláme tuhé těsto, které vypracujeme tak dlouho, až se dělají bubliny: V ..
INGREDIENCE: 450g hl. mouky, 100g cukru krupice, 100g másla, 2 žloutky, 50 g droždí, 150 ml mléka, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1/2 lžičky citrónové kůry, špetka muškátového oříšku, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, poloviny vlažného mléka a poloviny cukru uděláme kvásek. Ten necháme v teple vykynout a poté smícháme s ostatními surovinami. Vše zpracujeme v hladké lehčí těsto a dáme na 40 minut do tepla vykynout. Po vykynutí rozdělíme těsto na zhruba 20 stejně vel ..
INGREDIENCE: 5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 20 g másla, 20 g másla na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAV: Vejce a cukr vyšleháme nad párou do zhoustnutí, poté stáhneme z tepla a stále šleháme než těsto zchladne na pokojovou teplotu. Přimícháme prosetou mouku a rozpuštěné máslo, které má přibližně stejnou teplotu jako těsto. Hotové těsto vlijeme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přiklopíme a pečeme 30 minut při 180°C, poté příkon t ..
INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky, 1 kostka droždí, 80 g cukru krupice, 100 g másla, 3 vejce, asi 300 ml mléka, 200 g mletých ořechů nebo mandlí, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, na potření 50 g másla, 2 lžíce medu, 40 ml rumu, moučkový cukr na posypání. POSTUP PŘÍPRAV: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, se špetkou cukru a dvěma lžícemi mouky ho zamícháme a necháme na teplém místě asi 10–15 minut vyběhnout. Do velké mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, nah ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouly, špetka soli, kvásek z 50 g čerstvého droždí, lžíce cukru, lžíce mouky a 1/4 l vlažného mléka, 180 g másla (nebo polovina másla a polovina Hery), 100 g pískového cukru, l vanilkový cukr, 3 žloutky, špetka muškátového květu, špetka anýzu, hrst rozinek předem namočených v rumu, hrst nasekaných mandlí, 1 vejce na potření vánočky před pečením. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku se špetkou soli smícháme s vykynutým kváskem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme nejprve vařečk ..
INGREDIENCE: 500 g uzeného masa, 80 celeru, 40 g mrkve a petržele, 1 cibule, 1/4 l kyselé smetany, 40 g hl. mouky, 4 zrnka pepře, 4 zrnka nového koření, 15 g oleje, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou petržel a mrkev jemně nastrouháme, celer pokrájíme na hrubší nudličky Na oleji zpěníme posekanou cibuli, vložíme k ní maso a ze všech stran zprudka opečeme. Nakonec orestujeme i připravenou zeleninu. Podlijeme vodou, okořeníme, osolíme a dusíme pod pokličkou doměkka. Měkké maso vyjmeme, omáčku ..
Dršťky poskytují chutné a syté jídlo, musejí však býti z mladého zvířete. Nejlépe je čepec a také se nejlépe čistí. Záleží velmi na dobrém očištění před vařením. Nejdříve se dršťky posypou solí a tmavou žitnou (režnou) moukou a kartáčkem nebo i rukama dobře vymnou. Poté se vyperou v několikeré studené vodě, nakonec polijí horkou vodou a ještě dobře promnou. Přepláchnuté opět studenou vodou se dají se vařit do neslané vlažné vody. Kdyby snad ještě měli nepříjemnou vůni, sleje se voda asi po hodin ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA