POSTUP PŘÍPRAVY: Aby se docílila na guláši správně zabarvená omáčka, osmaží se nejdříve sladká paprika na sádle, jimž se nemá šetřit, až je zahnědlá, ovšem ne připálená. Pak teprve se přidá hojně krájené cibule (na 1kg masa asi 150 g sádla 4 cibule a lžička papriky) a nechá pouze zapěnit. Mladé, šťavnaté maso od žeber nebo kližka se naklepe, pokrájí na větší kousky, vloží do omastku, dobře promíchá, aby je horký omastek obalil, osolí a nechá pod pokličkou vysmáhnout. Poté se podleje a dusí jen v ..
INGREDIENCE: 1 kg kysaného zelí, 1 kg brambor, 2 velké mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 250 g domácí klobásy, nebo uzeného masa, 1 šlehačka, 2 vejce, 1 větší cibule, polévkové koření, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kysané zelí dáme vařit s brambory uzeným masem nebo klobásou. V druhém hrnci uvaříme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Uvařené slijeme dohromady, zalijeme šlehačkou a rozkvedlanými vejci. Osolíme a přidáme trochu polévkového koření. ..
INGREDIENCE Asi 15-20 buřtů, hodně cibule, 5 l sklenice, papriky, feferonky, kyselé okurky. Ná nálev: cukr 5 lžiček, sůl 2 lžičky, pepř celý 10 kuliček, nové koření 4 kuličky, bobkový list 10 kousků, hřebíček 4 ks, 3/4 l octa, 1 l vody, pepř bílý mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Nařízneme buřty, vložíme do sklenice, přidáme cibuli pokrájenou na kolečka, papriky, feferonky a okurky, zalijeme vlažným nálevem a necháme aspoň týden odležet ..
VAJEČNÁ SEDLINA POSTUP PŘÍPRAVY: Do ¾ litrového hrnku se dají 3 velká vejce, 8 lžic sladké smetany, dobrého mléka nebo studené hovězí polévky, osolí a kvedlá se 15 minut. Hrnek se ováže pergamenem nebo přiléhavou pokličkou, postaví se do většího hrnce s vařící vodou, sahající do poloviny hrnku, aby při vaření voda do ssedliny nevnikala. Velký hrnec se též přikryje a ssedlina se vaří ½ hodiny. Poté se vykrajují lžičkou kousky jako noky do mísy, nalije se na ně polévka a nese hned na stů ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dají vařit rozkrájené brambory s přidáním hodně celerové nati a zelené petrželky. Česnek se utře se soli a dá na mísu s 2 lžícemi vepřového sádla. Když jsou brambory měkké, slije se voda z nich do mísy na česnek se sádlem, promíchá, dle libosti se přidá i něco rozmačkaných brambor a podává se s osušeným chlebem. ..
INGREDIENCE: 750 g rybího filé, 1/8 másla, trochu oleje, 1/2 paličky česneku, 2 cibule, 6 rajčat, sklenka bílého vína, sůl, pepř, citrónová šťáva, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí filé osolíme a pokapeme citrónem. V zapékací misce nebo v pekáčku rozehřejeme polovinu másla s olejem, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na tenké plátky nakrájený česnek. Přidáme spařená, sloupnutá a na kolečka nakrájená rajčata a odleželé filé, které jsme rozkrájeli na menší kousky. Vše mírně pokapeme roze ..
HOUSKOVÉ KNEDLÍČKY POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Utře se 30 g másla se 2 žloutky, přidá se 1 ve vodě máčená a vymačkaná houska, z 2 bílků sníh a dle potřeby strouhané housky. Nechá se to asi ½ hodiny odpočinout, poté se vykrajují malou lžičkou nebo tvoří rukou, v chladné vodě smočenou, knedlíčky a zavaří se do polévky. 2. Utře se 50 g másla se solí a 1 žloutkem. Poté se přidají 4 lžíce mléka střídavě s potřebným množstvím strouhané housky, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto. Vmíchá se též sekaná zelená ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí kližka se nakrájí na větší kousky a každý se protáhne asi 3 nudličkami slaniny, dá se na rozpálený omastek se zapěněnou cibulkou a dusí do měkka. Poté se šťáva zapráší moukou, zaleje, přidá se trochu karamelu, octa nebo citronové šťávy, dobře povaří a maso se podává s makarony, rýží nebo knedlíkem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Asi ¼ l čočky se přebere a večer namočí. Druhý den se na omastku zpění pokrájená cibule a kořenová zelenina, poté se přidá čočka a chvilku smaží. Vše se zaleje potřebným množstvím studené vody, přidá kost nebo kůže ze slaniny a 2 lžíce rajského protlaku. Vaří se, až je čočka měkká, poté se osolí, kost nebo kůže z ní vyjme a polévka se zahustí trochou mléka s rozmíchanou lžící mouky. ..
INGREDIENCE: 400 g dietního salámu, rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Salám umeleme na masovém strojku. Přidáme strouhanou okurku, rajský protlak, tatarku, jemně krájenou cibuli, důkladně promícháme a necháme odležet. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA