INGREDIENCE: 500 g vařených a najemno strouhaných brambor, 1 vejce, sůl dle chuti, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvařených, vychladlých brambor zaděláme těsto husté asi jako na bramborové knedlíky, ze kterého tvarujeme krokety které smažíme. ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 tvrdší houska nebo rohlík, 2 a 1/2 dl mléka, 1 vejce, 15 g droždí, sůl, mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou žemli a těsto zpracováváme tak dlouho, až se přestane lepit na mísu. Těsto rozdělíme na 2 části, na pomoučeném vále vytvarujeme šišky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Vykynuté knedlíky vložíme do vroucí osolené ..
INGREDIENCE: 400g mletého masa, 8 malých tenkých plátků slaniny, 4 malé plátky tučného sýra, hl. mouka, 1 bílek, 4 vejce, 20g másla, olej, mletý pepř, sůl. Pažitkové máslo: 50g másla, 2 lžíce jemně sekané pažitky, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso promícháme se solí, pepřem a 2 lžícemi vody a na pomoučeném prkénku děláme 8 tenkých placiček. Čtyři z nich poklademe plátky slaniny, sýrem a opět slaninou, okraje potřeme bílkem a přiklopíme zbývajícími masovými plátky. Okraje biftek ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme 300 g mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g pokrájené Hery a 1 jogurt. Zaděláme těsto a vytvoříme 3 bochánky, rozválíme a dáme strouhaná jablka, skořici, cukr, hrozinky a na hrubo strouhané vlašské ořechy. Stočíme a dáme péct. ..
INGREDIENCE: 1 kg hovězího masa zadního, 150 g špeku, sůl, rostlinný olej, 300 g cibule, 300 g mrkve, 150 g celeru, 150 g kořenové petržele, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 4 listy bobkového listu, 80 g krupicového cukru, 1 citron, 80 g plnotučné hořčice, sůl, ocet, 200 ml smetany na šlehání, 50 g másla, 100 g brusinek 1 citron, 100 ml vyšlehané šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný kus masa prošpikujeme – klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáč ..
INGREDIENCE: 1 kg mletého masa (3/4 kg vepřového masa, 1/4 kg hovězího masa), 1 menší najemno nakrájené cibule, 4 stroužky rozdrceného česneku, 3 vejce, trochu vody, 2 namočené vymačkané housky, 60 g slaniny nakrájené na kostičky, sůl, pepř, majoránka, strouhanka nebo trochu hladké mouky na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech ingrediencí vypracujeme kompaktní těsto. Voda nám pomůže masovou směs pěkně spojit a dohladka. Z hmoty vytvarujeme šišku (nebo dvě malé) a vložíme ji do tukem vytřeného ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý chléb se nakrájí na kousky a dá na mísu. K tomu se přidá dle chuti česneku se solí utřeného a lžíci husího nebo vepřového sádla. Poleje se to vařící vodou, zamíchá a nese na stůl. Též se může použít vody, vníž se vařily párky, získá se tak chutná a zdravá polévka k zimní večeři. V tom případě se dá méně nebo žádné sádlo, dle toho, jak je voda mastná. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Slabá hovězí polévka se zasmaží světlou jíškou, přidá se dle chuti kyselé smetany, osolí a vše dobře povaří. Do hladce uvařené omáčky přidá se jemně usekaný kopr a nechá již jen přejít varem. Může se použít kyselé mléko nebo jogurt a vtom případě se hotové omáčky vleje žloutek, rozkvedlaný v trošce mléka, a přidá kousek čerstvého másla. I omáčce ze smetany přidá žloutek výživnost a jemné chuti. ..
MOUČNÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se kousek másla (asi 20 g), přidá 1 nebo 2 žloutky, trochu soli a 4 lžíce mléka střídavě s moukou, až je nepříliš tuhé, vláčné těsto. Dobře se vypracuje, nechá odpočinout a před zavařením se lehce vmíchá z 1 - 2 bílků sníh. Kávovou lžičkou se těsto ukrajuje a zavářejí noky do silně vařící hovězí nebo zasmažené polévky. KRUPICOVÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Kousek omastku asi jako holubí vejce se utře se solí, přidá se 1 vejce, trochu mléka a 5 lžic krupičky. Těsto ..
INGREDIENCE: 750 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 droždí, sůl, 1 1/2 dl mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme droždí, přidáme vejce, sůl a vlažné mléko a vymícháme husté těsto. Pak jej dobře zpracujeme rukama a necháme v teple vykynout. Poté těsto rozdělíme na deset stejných dílu, vytvarujeme knedlíky a znovu je necháme krátce kynout. Vaříme je po obou stranách ve vroucí osolené vodě asi 15 minut. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA