Recepty na xkuchtik.cz

BRAMBORY | DOMÁCÍ KROKETY

INGREDIENCE: 500 g vařených a najemno strouhaných brambor, 1 vejce, sůl dle chuti, 1 prášek do pečiva, 200 g polohrubé mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvařených, vychladlých  brambor zaděláme těsto husté asi jako na bramborové knedlíky, ze kterého tvarujeme krokety které smažíme.  ..

KNEDLÍKY KYNUTÉ | BABIČČINY HOUSKOVÉ KNEDLÍKY

INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 tvrdší houska nebo rohlík, 2 a 1/2 dl mléka, 1 vejce, 15 g droždí, sůl, mouka na vál. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, přilijeme vlažné mléko s rozšlehaným vejcem, osolíme, přidáme na kostičky nakrájenou žemli a těsto zpracováváme tak dlouho, až se přestane lepit na mísu. Těsto rozdělíme na 2 části, na pomoučeném vále vytvarujeme šišky, zakryjeme utěrkou a necháme kynout 30 minut. Vykynuté knedlíky vložíme do vroucí osolené ..

HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ | PLNĚNÉ MLETÉ BIFTEKY

INGREDIENCE: 400g mletého masa, 8 malých tenkých plátků slaniny, 4 malé plátky tučného sýra, hl. mouka, 1 bílek, 4 vejce, 20g másla, olej, mletý pepř, sůl. Pažitkové máslo: 50g másla, 2 lžíce jemně sekané pažitky, citrónová šťáva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mleté maso promícháme se solí, pepřem a 2 lžícemi vody a na pomoučeném prkénku děláme 8 tenkých placiček. Čtyři z nich poklademe plátky slaniny, sýrem a opět slaninou, okraje potřeme bílkem a přiklopíme zbývajícími masovými plátky. Okraje biftek ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | ZÁVIN Z JOGURTU

POSTUP PŘÍPRAVY: Smícháme 300 g mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g pokrájené Hery a 1 jogurt. Zaděláme těsto a vytvoříme 3 bochánky, rozválíme a dáme strouhaná jablka, skořici, cukr, hrozinky a na hrubo strouhané vlašské ořechy. Stočíme a dáme péct. ..

HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ | SVÍČKOVÁ NA SMETANĚ II

INGREDIENCE: 1 kg hovězího masa zadního, 150 g špeku, sůl, rostlinný olej, 300 g cibule, 300 g mrkve, 150 g celeru, 150 g kořenové petržele, 10 kuliček celého pepře, 5 kuliček nového koření, 4 listy bobkového listu, 80 g krupicového cukru, 1 citron, 80 g plnotučné hořčice, sůl, ocet, 200 ml smetany na šlehání, 50 g másla, 100 g brusinek 1 citron, 100 ml vyšlehané šlehačky. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěný kus masa prošpikujeme – klínek slaniny namočíme do soli, maso nařízneme po vlákně a slaninu vmáč ..

SEKANÁ | DOMÁCÍ SEKANÁ

INGREDIENCE: 1 kg mletého masa (3/4 kg vepřového masa, 1/4 kg hovězího masa), 1 menší najemno nakrájené cibule, 4 stroužky rozdrceného česneku, 3 vejce, trochu vody, 2 namočené vymačkané housky, 60 g slaniny nakrájené na kostičky, sůl, pepř, majoránka, strouhanka nebo trochu hladké mouky na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze všech ingrediencí vypracujeme kompaktní těsto. Voda nám pomůže masovou směs pěkně spojit a dohladka. Z hmoty vytvarujeme šišku (nebo dvě malé) a vložíme ji do tukem vytřeného ..

STARÉ RECEPY | ČESNEKOVÁ POLÉVKA – OUKROP (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Tvrdý chléb se nakrájí na kousky a dá na mísu. K tomu se přidá dle chuti česneku se solí utřeného a lžíci husího nebo vepřového sádla. Poleje se to vařící vodou, zamíchá a nese na stůl. Též se může použít vody, vníž se vařily párky, získá se tak chutná a zdravá polévka k zimní večeři. V tom případě se dá méně nebo žádné sádlo, dle toho, jak je voda mastná. ..

STARÉ RECEPY | KOPROVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Slabá hovězí polévka se zasmaží světlou jíškou, přidá se dle chuti kyselé smetany, osolí a vše dobře povaří. Do hladce uvařené omáčky přidá se jemně usekaný kopr a nechá již jen přejít varem. Může se použít kyselé mléko nebo jogurt a vtom případě se hotové omáčky vleje žloutek, rozkvedlaný v trošce mléka, a přidá kousek čerstvého másla. I omáčce ze smetany přidá žloutek výživnost a jemné chuti. ..

STARÉ RECEPY | POLÉVKOVÉ NOČKY (Recepty z třicátých let minulého století)

MOUČNÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Utře se kousek másla (asi 20 g), přidá 1 nebo 2 žloutky, trochu soli a 4 lžíce mléka střídavě s moukou, až je nepříliš tuhé, vláčné těsto. Dobře se vypracuje, nechá odpočinout a před zavařením se lehce vmíchá z 1 - 2 bílků sníh. Kávovou lžičkou se těsto ukrajuje a zavářejí noky do silně vařící hovězí nebo zasmažené polévky. KRUPICOVÉ NOČKY POSTUP PŘÍPRAVY: Kousek omastku asi jako holubí vejce se utře se solí, přidá se 1 vejce, trochu mléka a 5 lžic krupičky. Těsto ..

KNEDLÍKY KYNUTÉ | KYNUTÉ KNEDLÍKY II

INGREDIENCE: 750 g hrubé mouky, 1 vejce, 1 droždí, sůl, 1 1/2 dl mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mouky vmícháme droždí, přidáme vejce, sůl a vlažné mléko a vymícháme husté těsto. Pak jej dobře zpracujeme rukama a necháme v teple vykynout. Poté těsto rozdělíme na deset stejných dílu, vytvarujeme knedlíky a znovu je necháme krátce kynout. Vaříme je po obou stranách ve vroucí osolené vodě asi 15 minut. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz