INGREDIENCE: 400g předního hovězího masa, 6 lžic sádla, 2 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, mletý pepř, kmín, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, vývar dle potřeby, 1 lžíce hladké mouky, 200g čerstvých hříbků (lze nahradit různými druhy aromatických čerstvých hub nebo žampióny). POSTUP PŘÍPRAVY: Na dvou třetinách sádla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a zpěníme mletou sladkou papriku. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín, rajčatový protlak, utřený česnek, o ..
INGREDIENCE: 150 g cukru moučka, 40 g rozinek, 2 lžíce hrubé mouky, 4 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí, 4 vejce, 2 dl oleje, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, meruňková marmeláda, čokoládová poleva (polotovar), tuk a mouka na vymazání a vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Pudinkový prášek a vejce ušleháme elektrickým šlehačem. Za stálého šlehání přidáváme olej, oba druhy cukru a kypřicí prášek. Rozinky obalíme v hrubé mouce a přimícháme do hmoty. Těsto nelijeme do vyma ..
INGREDIENCE: Miska kvašeného zelí, špek a slanina, 4 cibule, kmín, 2 - 3 brambory (zemáky), hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí podle kyselosti jen vymačkáme (má více vitamínů), nebo propláchneme na cedníku. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, ne víc, jak je zelí, přidáme kmín a 2 nakrájené cibule. Vaříme cca 1/2 - 3/4 hodiny. Nastrouháme na jemných nudličkách 2 zemáky, které vmícháme do zelí a tak jej zahustíme. Vaříme 1/2 hod, občas zamícháme, rádo se to připaluje. Kdo má rád zelí hustší, přid ..
INGREDIENCE: Miska kvašeného zelí, špek a slanina, 4 cibule, kmín, 2 - 3 brambory (zemáky), hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí podle kyselosti jen vymačkáme (má více vitamínů), nebo propláchneme na cedníku. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, ne víc, jak je zelí, přidáme kmín a 2 nakrájené cibule. Vaříme cca 1/2 - 3/4 hodiny. Nastrouháme na jemných nudličkách 2 zemáky, které vmícháme do zelí a tak jej zahustíme. Vaříme 1/2 hod, občas zamícháme, rádo se to připaluje. Kdo má rád zelí hustší, přid ..
NUDLE POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se nasype hladká mouka (asi 100 – 120 g na 1 vejce), uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něj vejce, osolíme jen zcela málo, aby dobře osychalo, a mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se válu nechytá. Rozválí se co nejtenší placka, nechá se oschnout, načež se krájejí jemné nudle nebo drobné flíčky a rozloží se po vále, aby se nelepily. Dělá-li se těsta více, může se přidati na každé vejce bílek, nebo ½ ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Půl cibule se slupkou nechá se vařit asi ½ hodiny, poté se vyndá, do vody se dá na kostečky krájená zelenina (petržel, celer, mrkev, kapusta), sušené houby, osolí se to a opět asi ¼ hodiny vaří. Poté se přidají na větší kostky nakrájené brambory, a když jsou téměř měkké, zasmaží se polévka řídkou, ne tmavou jíškou, nejlépe ze sádla, dobře povaří. Přidá se utřený česnek se solí a majoránka. V létě i zelená petrželka. Jsou-li čerstvé hříbky, udusí se zvlášť na másle míst ..
INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 1 kg vepřové plece, 2 vejce, 1 + 2 cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, mletá skořice, muškátový oříšek i květ, sůl, pepř mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160°C asi ½ hodiny jen tak „na půl“. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát sem ..
INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 1 kg vepřové plece, 2 vejce, 1 + 2 cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, mletá skořice, muškátový oříšek i květ, sůl, pepř mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160°C asi ½ hodiny jen tak „na půl“. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát sem ..
INGREDIENCE: 700 g točeného kabanosu, 700 g brambor, 5 cibule, 2 lžíce sladké papriky, 8 stroužků česneku, 3 lžíce sádla, 1 l vody, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme najemno a salám na kolečka. Do rozpáleného kotlíku dáme rozehřát sádlo, přidáme oloupaný, na plátky nakrájený točený kabanos, cibuli a drcený kmín. Restujeme dozlatova, poté zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené oškrábané brambory, osolíme a přivedeme ..
INGREDIENCE: 4 dl piva 12°, 300 g černého chleba, 400 g hovězího masa, 300 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel ), 1 cibule, 2 vejce, 1/4 litru sladké smetany, kmín, mletý pepř a sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem očištěné hovězí maso a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme rozměknout. Polévku přecedíme, do čistého vývaru přilijeme změklý chléb s pivem a necháme rozvařit. Okmínujeme a zalijeme rozšlehanými vejci. Podle chut ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA