Recepty na xkuchtik.cz

GULÁŠ HOVĚZÍ | KAPUCÍNSKÝ GULÁŠ II

INGREDIENCE: 400g předního hovězího masa, 6 lžic sádla, 2 cibule, 1 lžička sladké mleté papriky, sůl, mletý pepř, kmín, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, vývar dle potřeby, 1 lžíce hladké mouky, 200g čerstvých hříbků (lze nahradit různými druhy aromatických čerstvých hub nebo žampióny). POSTUP PŘÍPRAVY: Na dvou třetinách sádla osmažíme drobně pokrájenou cibuli dozlatova a zpěníme mletou sladkou papriku. Přidáme na kostky nakrájené maso, kmín, rajčatový protlak, utřený česnek, o ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | BÁBOVKA Z PUDINKOVÉHO PRÁŠKU

INGREDIENCE: 150 g cukru moučka, 40 g rozinek, 2 lžíce hrubé mouky, 4 pudinkové prášky s vanilkovou příchutí, 4 vejce, 2 dl oleje, 1 vanilkový cukr, 1/2 sáčku kypřicího prášku do pečiva, meruňková marmeláda, čokoládová poleva (polotovar), tuk a mouka na vymazání a vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Pudinkový prášek a vejce ušleháme elektrickým šlehačem. Za stálého šlehání přidáváme olej, oba druhy cukru a kypřicí prášek. Rozinky obalíme v hrubé mouce a přimícháme do hmoty. Těsto nelijeme do vyma ..

ZABIJAČKA PŘÍLOHY | KVAŠENÉ ZELÍ Z VALAŠSKA

INGREDIENCE: Miska kvašeného zelí, špek a slanina, 4 cibule, kmín, 2 - 3 brambory (zemáky), hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí podle kyselosti jen vymačkáme (má více vitamínů), nebo propláchneme na cedníku. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, ne víc, jak je zelí, přidáme kmín a 2 nakrájené cibule. Vaříme cca 1/2 - 3/4 hodiny. Nastrouháme na jemných nudličkách 2 zemáky, které vmícháme do zelí a tak jej zahustíme. Vaříme 1/2 hod, občas zamícháme, rádo se to připaluje. Kdo má rád zelí hustší, přid ..

ZABIJAČKA PŘÍLOHY | KVAŠENÉ ZELÍ Z VALAŠSKA

INGREDIENCE: Miska kvašeného zelí, špek a slanina, 4 cibule, kmín, 2 - 3 brambory (zemáky), hladká mouka. POSTUP PŘÍPRAVY: Zelí podle kyselosti jen vymačkáme (má více vitamínů), nebo propláchneme na cedníku. Dáme do kastrolu, zalijeme vodou, ne víc, jak je zelí, přidáme kmín a 2 nakrájené cibule. Vaříme cca 1/2 - 3/4 hodiny. Nastrouháme na jemných nudličkách 2 zemáky, které vmícháme do zelí a tak jej zahustíme. Vaříme 1/2 hod, občas zamícháme, rádo se to připaluje. Kdo má rád zelí hustší, přid ..

STARÉ RECEPY | NUDLE FLÍČKY A STROUHÁNEK (Recepty z třicátých let minulého století)

NUDLE POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál se nasype hladká mouka (asi 100 – 120 g na 1 vejce), uprostřed uděláme důlek, rozbijeme do něj vejce, osolíme jen zcela málo, aby dobře osychalo, a mouka se zvolna napřed nožem zadělává, aby těsto bylo vláčné. Pak se rukama dobře vypracuje, až se válu nechytá. Rozválí se co nejtenší placka, nechá se oschnout, načež se krájejí jemné nudle nebo drobné flíčky a rozloží se po vále, aby se nelepily. Dělá-li se těsta více, může se přidati na každé vejce bílek, nebo ½ ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Půl cibule se slupkou nechá se vařit asi ½ hodiny, poté se vyndá, do vody se dá na kostečky krájená zelenina (petržel, celer, mrkev, kapusta), sušené houby, osolí se to a opět asi ¼ hodiny vaří. Poté se přidají na větší kostky nakrájené brambory, a když jsou téměř měkké, zasmaží se polévka řídkou, ne tmavou jíškou, nejlépe ze sádla, dobře povaří. Přidá se utřený česnek se solí a majoránka. V létě i zelená petrželka. Jsou-li čerstvé hříbky, udusí se zvlášť na másle míst ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | DOMÁCÍ PAŠTIKA III

INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 1 kg vepřové plece, 2 vejce, 1 + 2 cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, mletá skořice, muškátový oříšek i květ, sůl, pepř mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160°C asi ½ hodiny jen tak „na půl“. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát sem ..

ZABIJAČKA PAŠTIKY | DOMÁCÍ PAŠTIKA III

INGREDIENCE: 500 g vepřových jater, 1 kg vepřové plece, 2 vejce, 1 + 2 cibule, 10 stroužků česneku, 1 lžíce sádla, mletá skořice, muškátový oříšek i květ, sůl, pepř mletý. POSTUP PŘÍPRAVY: Vepřové maso nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct při 160°C asi ½ hodiny jen tak „na půl“. Očištěná a omytá játra dvakrát jemně nameleme společně s 1 cibulí a česnekem. Dvě cibule nakrájíme najemno a na sádle dozlatova orestujeme. Pečené maso a cibuli necháme vychladnout a také dvakrát sem ..

GULÁŠ RŮZNÝ | GULÁŠ TOČEŇÁK

INGREDIENCE: 700 g točeného kabanosu, 700 g brambor, 5 cibule, 2 lžíce sladké papriky, 8 stroužků česneku, 3 lžíce sádla, 1 l vody, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli nakrájíme najemno a salám na kolečka. Do rozpáleného kotlíku dáme rozehřát sádlo, přidáme oloupaný, na plátky nakrájený točený kabanos, cibuli a drcený kmín. Restujeme dozlatova, poté zaprášíme paprikou a krátce orestujeme, zalijeme vodou, přidáme na kostky nakrájené oškrábané brambory, osolíme a přivedeme ..

STARÉ RECEPY | PIVNÍ POLÉVKA S CHLEBEM (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: 4 dl piva 12°, 300 g černého chleba, 400 g hovězího masa, 300 g kořenové zeleniny ( mrkev, celer, petržel ), 1 cibule, 2 vejce, 1/4 litru sladké smetany, kmín, mletý pepř a sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem očištěné hovězí maso a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka v osolené vodě. Chléb pokrájený na velké kostky zalijeme pivem a necháme rozměknout. Polévku přecedíme, do čistého vývaru přilijeme změklý chléb s pivem a necháme rozvařit. Okmínujeme a zalijeme rozšlehanými vejci. Podle chut ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz