INGREDIENCE: 500 g brokolice, 300 ml bílého jogurtu, 5 vajec, 200 g tvrdého sýra, bílý pepř, muškátový oříšek, 2-3 lžíce másla, 2 lžíce sezamového semínka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka a scedíme. Vejce rozšleháme s jogurtem, přidáme nadrobno nastrouhaný sýr. Směs dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Zapékací misku vymažeme lžící másla a posypeme sezamovým semínkem. Brokolici v míse rovnoměrně rozložíme a zalijeme směsí z vajec, jo ..
INGREDIENCE: 4 dl sladké smetany, 4 tabletky sacharinu, l vanilkový pudink, 2 žloutky, několik kapek rumové třešti, l balíček lístkového těsta, šlehačka na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto rozválíme na pomoučeném vále, vložíme na plech vypláchnutý vodou a v předehřáté troubě prudce upečeme. Dozlatova upečený moučník vyjmeme a ještě za tepla nakrájíme na řezy. Smetanu smícháme se sacharinem, pudinkem a povaříme asi l minutu za stálého míchání. Pak sejmeme z ohně, vmícháme žloutky a dochu ..
INGREDIENCE: l velká cibule, 2 lžíce oleje, 400 g červených, zelených a žlutých paprikových lusků, l lžička sladké papriky, 2 lžíce rajského protlaku, l rozetřený stroužek česneku, špetka soli, 150 ml zeleninového vývaru, l lžička octa, špetka pepře POSTUP PŘÍPRAVY: Olej rozehřejeme. Cibuli nasekáme nahrubo a v oleji ji podusíme dosklovita. Paprikové lusky překrojíme na poloviny, zbavíme jader a nakrájíme na proužky nebo na kostky, přidáme k cibuli a všechno dáme dusit přikryté na 10-12 min ..
INGREDIENCE: 2 kelímky smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 2 ks dortových oplatek (bez příchuti), nějakou nádobu na zamrazení. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Vyšleháme zvlášť smetanu v jedné misce, v druhé bílky a ve třetí žloutky s cukrem. Vše smícháme. Na dno nádoby dáme oplatek, na ni natřeme hotovou směs. Dáme do mrazáku na 30 minut, poté vyndáme a promícháme. Opakujeme ještě dvakrát, hmota se při zmrazování sepa ..
INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, l cibule, 100 g kořenové zeleniny, několik kuliček pepře, 60 g másla, 60 g hladké mouky, trochu strouhaného muškátového oříšku, 2 dl smetany, 20 g květáku, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Slepici uvaříme doměkka ve slané vodě s cibulí, zeleninou a pepřem. V kastrole na másle si připravíme světlou jíšku, okořeníme ji muškátovým oříškem, zalijeme vývarem ze slepice. Za stálého míchání přidáme smetanu, dosolíme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme povařený květák ..
INGREDIENCE: 1 kg sušených meruněk jasné barvy, 3 kg cukru, 6 velkých pomerančů. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky ve vlažné vodě omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. Vložíme do porcelánové nádoby a zalijeme vodou, aby byly potopeny. Nasypeme na ně krystalový cukr a necháme 24 hodiny stát. Z pomerančů sloupneme kůru a část ji nakrájíme na jemné nudličky. Namočené meruňky s cukerným roztokem dáme do kastrolu, přidáme k nim. pokrájenou část pomerančové kůry a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kousky p ..
INGREDIENCE: 200g hub, 300g vařené rýže, 300g mraženého hrášku s mrkví, 1lžíce kořeninových natí, 1 cibule, sůl, 2 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme ve vodě. Mezitím osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme houby, podlijeme, udusíme, osolíme, přimícháme ostatní suroviny a všechno ještě chvíli podusíme. Obměny : Část rýže můžeme nahradit prosem, ječmennými kroupami nebo pohankou. Můžeme přidat zředěný rajský protlak, rýži chvíli opražit, potom vařit spolu s houbami i protlakem a na ..
promícháme li zeminu s rozdrcenými vaječnými skořápkami provzdušníme zeminu a obohatíme ji o minerály. ..
INGREDIENCE: Na 1 kg ovoce 60-70 dkg cukru. Angrešt i cukr si rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu rozemeleme na masovém strojku a dáme jej svařit s polovinou cukru asi 10-15 minut. Pak přidáme druhou polovinu cukru a ovoce v kouscích a vaříme, až směs kápnutá na studený talířek rosoluje. Jemné pecičky angreštu nejsou na závadu, můžeme však jejich obsah snížit tím, že polovinu ovoce rozemeleme na strojku Tutti-Frutti, který pecičky oddělí. Horký jam plníme do menších nahřátých sklenic a hne ..
INGREDIENCE: 1 kg višní, 1 kg cukru, 10 dkg tekutého pektinového přípravku, z 1 citrónu šťáva nebo na špičku nože kyseliny citrónové v prášku. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu vypeckovaných višní umeleme na strojku a s polovinu cukru je vaříme prudkým varem 5 minut. Druhou polovinu višní smícháme s druhou polovinou cukru a po 5 pěti minutách varu je přidáme k ostatním. Společně povaříme dalších 7 minut. Naposled přidáme citrónovou šťávu a tekutý pektin Odstavíme, plníme, povazujeme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA