Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | ZAPEČENÁ BROKOLICE

INGREDIENCE: 500 g brokolice, 300 ml bílého jogurtu, 5 vajec, 200 g tvrdého sýra, bílý pepř, muškátový oříšek, 2-3 lžíce másla, 2 lžíce sezamového semínka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka a scedíme. Vejce rozšleháme s jogurtem, přidáme nadrobno nastrouhaný sýr. Směs dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. Zapékací misku vymažeme lžící másla a posypeme sezamovým semínkem. Brokolici v míse rovnoměrně rozložíme a zalijeme směsí z vajec, jo ..

MOUČNÍKY TŘENÉ | ŽLOUTKOVÉ ŘEZY BEZ CUKRU

INGREDIENCE: 4 dl sladké smetany, 4 tabletky sacharinu, l vanilkový pudink, 2 žloutky, několik kapek rumové třešti, l balíček lístkového těsta, šlehačka na ozdobu. POSTUP PŘÍPRAVY: Lístkové těsto rozválíme na pomoučeném vále, vložíme na plech vypláchnutý vodou a v předehřáté troubě prudce upečeme. Dozlatova upečený moučník vyjmeme a ještě za tepla nakrájíme na řezy. Smetanu smícháme se sacharinem, pudinkem a povaříme asi l minutu za stálého míchání. Pak sejmeme z ohně, vmícháme žloutky a dochu ..

ZELENINA | PAPRIKOVÁ SMĚS

INGREDIENCE: l velká cibule, 2 lžíce oleje, 400 g červených, zelených a žlutých paprikových lusků, l lžička sladké papriky, 2 lžíce rajského protlaku, l rozetřený stroužek česneku, špetka soli, 150 ml zeleninového vývaru, l lžička octa, špetka pepře POSTUP PŘÍPRAVY: Olej rozehřejeme. Cibuli nasekáme nahrubo a v oleji ji podusíme dosklovita. Paprikové lusky překrojíme na poloviny, zbavíme jader a nakrájíme na proužky nebo na kostky, přidáme k cibuli a všechno dáme dusit přikryté na 10-12 min ..

MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ | RUSKÁ DOMÁCI SMETANOVÁ ZMRZLINA (Od Simony)

INGREDIENCE: 2 kelímky smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 3 vejce, 2 ks dortových oplatek (bez příchuti), nějakou nádobu na zamrazení. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozklepneme vajíčka a oddělíme žloutky od bílků. Vyšleháme zvlášť smetanu v jedné misce, v druhé bílky a ve třetí žloutky s cukrem. Vše smícháme. Na dno nádoby dáme oplatek, na ni natřeme hotovou směs. Dáme do mrazáku na 30 minut, poté vyndáme a promícháme. Opakujeme ještě dvakrát, hmota se při zmrazování sepa ..

DRŮBEŽ SLEPICE | SLEPICE ZADĚLÁVANÁ S KVĚTÁKEM

INGREDIENCE: 1 slepice, sůl, l cibule, 100 g kořenové zeleniny, několik kuliček pepře, 60 g másla, 60 g hladké mouky, trochu strouhaného muškátového oříšku, 2 dl smetany, 20 g květáku, zelená petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Slepici uvaříme doměkka ve slané vodě s cibulí, zeleninou a pepřem. V kastrole na másle si připravíme světlou jíšku, okořeníme ji muškátovým oříškem, zalijeme vývarem ze slepice. Za stálého míchání přidáme smetanu, dosolíme a vaříme do zhoustnutí. Nakonec přidáme povařený květák ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | POMERANČOVÝ JAM S MERUŇKAMI

INGREDIENCE: 1 kg sušených meruněk jasné barvy, 3 kg cukru, 6 velkých pomerančů. POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky ve vlažné vodě omyjeme a nakrájíme na jemné nudličky. Vložíme do porcelánové nádoby a zalijeme vodou, aby byly potopeny. Nasypeme na ně krystalový cukr a necháme 24 hodiny stát. Z pomerančů sloupneme kůru a část ji nakrájíme na jemné nudličky. Namočené meruňky s cukerným roztokem dáme do kastrolu, přidáme k nim. pokrájenou část pomerančové kůry a vaříme asi 10 minut. Pak přidáme na kousky p ..

RÝŽE | HOUBOVÉ RIZOTO

INGREDIENCE: 200g hub, 300g vařené rýže, 300g mraženého hrášku s mrkví, 1lžíce kořeninových natí, 1 cibule, sůl, 2 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Rýži uvaříme ve vodě. Mezitím osmažíme na oleji nakrájenou cibuli, přidáme houby, podlijeme, udusíme, osolíme, přimícháme ostatní suroviny a všechno ještě chvíli podusíme. Obměny : Část rýže můžeme nahradit prosem, ječmennými kroupami nebo pohankou. Můžeme přidat zředěný rajský protlak, rýži chvíli opražit, potom vařit spolu s houbami i protlakem a na ..

DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA | CO DO KVĚTINÁČE

promícháme li zeminu s rozdrcenými vaječnými skořápkami provzdušníme zeminu a obohatíme ji o minerály. ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | ANGREŠTOVÝ JAM

INGREDIENCE: Na 1 kg ovoce 60-70 dkg cukru. Angrešt i cukr si rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu rozemeleme na masovém strojku a dáme jej svařit s polovinou cukru asi 10-15 minut. Pak přidáme druhou polovinu cukru a ovoce v kouscích a vaříme, až směs kápnutá na studený talířek rosoluje. Jemné pecičky angreštu nejsou na závadu, můžeme však jejich obsah snížit tím, že polovinu ovoce rozemeleme na strojku Tutti-Frutti, který pecičky oddělí. Horký jam plníme do menších nahřátých sklenic a hne ..

ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM | VIŠŇOVÝ JAM S PEKTINEM

INGREDIENCE: 1 kg višní, 1 kg cukru, 10 dkg tekutého pektinového přípravku, z 1 citrónu šťáva nebo na špičku nože kyseliny citrónové v prášku. POSTUP PŘÍPRAVY: Polovinu vypeckovaných višní umeleme na strojku a s polovinu cukru je vaříme prudkým varem 5 minut. Druhou polovinu višní smícháme s druhou polovinou cukru a po 5 pěti minutách varu je přidáme k ostatním. Společně povaříme dalších 7 minut. Naposled přidáme citrónovou šťávu a tekutý pektin Odstavíme, plníme, povazujeme. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz