Recepty na xkuchtik.cz

ZELENINA | CIBULE PLNĚNÁ HOUBOVOU NÁDIVKOU (DUŠENÁ)

INGREDIENCE: 8 větších cibulí, voda, sůl, lžička cukru, 10 g sádla,( houbová nádivka), trochu vývaru ze zeleniny anebo vývaru připraveného z masoxu.POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, očištěné cibule u kořínkové části trochu skrojíme, aby cibule pěkně stály, a pak je krátce povaříme v osolené, nepatrné přislazené vodě. Potom z každé cibule skrojíme vršek a střed cibule opatrné lžičkou vydlabeme, a to natolik, aby na cibuli zůstaly alespoň tři vnější dužnaté listeny. Vnitřky vydlabané cibule nadrobno rozs ..

ZELENINA | PÓRKOVÁÉ LÍVANEČKY S HOUBAMI.

INGREDIENCE: 200 g hladké mouky 4 vejce, 1/4 l mléka, sůl, 200 g čerstvých hub (mimo ryzce všechny druhy jedlých hub), 40 g másla na dušeni hub, 200 g póru, 700 g uzeného vařeného masa nebo zbytků z pečeně a 100 g sádla nebo oleje na pečení.POSTUP PŘÍPRAVY: Z rozkvedlaných vajec, mouky, mléka a soli si připravíme řídké těstíčko, které metlou dobře prošleháme. Houby nakrájíme na tenké plátky a na rozehřátém másle je podusíme. Očištěný a omytý pór nakrájíme na tenká kolečka, a to hlavně jeho bílou ..

ZELENINA | KVĚTÁK NA ORIENTÁLNÍ ZPŮSOB.

INGREDIENCE: 5 květáků (1 kus o váze 200 g), 20 g másla, 50 g oleje, 50 g nakládaných hříbků, 250 g rajčat, česnek, 50 g cibule, trochu hladké mouky, sůl, mletý pepř, 2,5 cl červeného vina.POSTUP PŘÍPRAVY: Květáky očistíme a na 20 minut namočíme do osolené studené vody, pak opláchneme pod tekoucí vodou a celé vložíme do vařící osolené vody a uvaříme do měkka. Vařený květák vychladíme ve studené vodě a necháme odkapat. Na oleji odusíme na kolečka nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme, př ..

ZELENINA | BROKOLICE SE ŠPANĚLSKOU OMÁČKOU.

INGREDIENCE: 700g brokolice, sůl. Omáčka: 2 lžíce másla, 2 lžíce hl. mouky, 2 cibule, petrželka, 1 červená paprika, 1 bobkový list, vývar (z kostky), 150g vařeného masa (vepřové, kuřecí), 150g šunky, 2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu, 1 sklenka červeného vína, ml. pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici rozdělíme na růžičky a podusíme v troše osolené vody. Měkkou slijeme osušíme, rozdělíme na talíře a přelijeme omáčkou. Hned podáváme.Příprava omáčky: Na másle zpěníme drobně nakrájenou cibuli ..

ZELENINA | BROKOLICE S VEPŘOVÝM MASEM.

INGREDIENCE: 400g brokolice, sůl, ml. pepř, sójová omáčka, olej, škrobová moučka, 500g libové vepřové kýty, česnek, cukr, vývar.POSTUP PŘÍPRAVY: Brokolici uvaříme téměř doměkka v osolené vodě, vyjmeme a necháme dobře okapat. Pak ji opepříme, pokropíme sójovou omáčkou a lžíci oleje. Dvě lžíce škrobové moučky rozmícháme ve čtyřech lžících vody, smočíme v ní brokolici rozebranou na růžičky. Krátce ji opečeme po všech stranách na oleji a vyjmeme. Vepřové maso nakrájíme na plátky, naklepeme, pak je n ..

ZELENINA | JEMNÉ ZELENINOVÉ RAGÚ.

INGREDIENCE: 1 květák, 300g mrkve, sůl, 6 vajec, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku, 150g mraženého hrášku, 2 lžíce polohrubé mouky, 125 ml smetany ke šlehání, bílý pepř, 1 svazek kerblíku nebo kadeřavé petrželky, 2 lžíce sezamových semínek.POSTUP PŘÍPRAVY: Květák omyjeme a rozebereme na růžičky. Mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Do zhruba 1 litru vřící osolené vody vložíme květák a asi 15 minut vaříme. Vejce vaříme asi 10 minut natvrdo. Květák dáme na síto okapat a vývar si pon ..

ZELENINA | ZELENINOVÉ PŘEDKRMY (receptář kojenecké stravy).

POSTUP PŘÍPRAVY:  Jednotlivé druhy zeleniny nebo směsi (květák, mrkev, špenát, brukev) vaříme v malém množství vody docela do měkka. Poněkud prochladlou zpracujeme i se zbytkem vývaru v mixéru na jemnou kaši asi za 1 1/2 minuty. Podáváme dětem po třetím měsíci 1 malou lžičku, postupné až 2 lžíce před polední mléčnou dávkou. Můžeme málo přisladit, než si dítě zvykne na chut zeleniny. ..

ZELENINA | KAPUSTOVÁ PSANÍČKA.

INGREDIENCE: 4 velké listy kapusty, 4 plátky šunky, 4 plátky eidamu, 2 lžíce oleje, strouhanku a hladkou mouku na obalení, 2 vejce, sul. POSTUP PŘÍPRAVY: Kapustové listy 3 minuty předvaříme v osolené vodě, vyjmeme a necháme vychladnout. Na polovinu listu dáme plátek šunky a sýra, přehneme, spojíme párátky, obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a strouhance. Osmažíme na rozpáleném oleji po obou stranách. ..

ZELENINA | CIBULE PLNĚNÁ ZELENINOU.

INGREDIENCE: 1 malý lilek, 4 velké cibule, sůl, pepř, 1 cuketa, 2 naťové cibulky, 2 lžíce oleje, 2 snítky oregana, 500g konzervovaných rajčat, 2 plátky goudy.POSTUP PŘÍPRAVY: Lilek nakrájíme na kousky. Osolíme jej a necháme 10 min. ležet. Oloupeme cibuli a odkrojíme vršky. Vyloupneme vnitřky a spolu s vršky je pokrájíme. Cele cibule přelijeme horkou vodou a 10 min. vaříme. Slijeme a necháme okapat. Cuketu nakrájíme na kostičky. Cibulky i s natí pokrájíme na kolečka. Osušíme lilek. V pánvi rozpál ..

ZELENINA | ZELENINOVÝ ŘÍZEK – Bulharsko.

INGREDIENCE: 2 větší lilky, 4 vejce, 200g strouhaného sýra (eidam, ementál, gouda apod.), 100g másla, sůl, muškátový oříšek, mletý bílý pepř (nebo naložený celý zelený pepř, trojobal - mouka, vejce, strouhanka nebo najemno drcené kukuřičné lupínky), olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Omyté lilky příčně nakrájíme na tenká kolečka, posolíme a necháme asi 45 minut odležet, až pustí vodu a změknou. Mezitím rozpustíme v kastrůlku máslo, zaprášíme strouhaným muškátovým oříškem a bílým pepřem (nebo použijeme 2 lži ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz