INGREDIENCE: Vykostěné králíčí nebo kuřecí maso, 1/2 mrkve, 1/2 petržele, kousek celeru, asi jako petržele, 2 cibule, mletý pepř, mleté nové koření, bobkový list, sladká paprika, 1 kostka karpatského bujonu (Vitana), olej, mouka hladká a polohrubá, 1 zakysaná smetana. POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji dáme zesklovatět 2 nakrájené cibule, přidáme najemno nastrouhanou zeleninu, orestujeme cca 5 - 10 minut, přídáme maso( z králíka -vykostěné zadní kytky a hřbet na větší kostky, z kuřete vykostěné kytky t ..
INGEREDIENCE: 200 g krystalového cukru, 4 celá vejce, 200 g hladké mouky,1dl oleje , 2 vanilkové pudinky, 1prášek do pečiva, 2 kysané smetany, 3/4 l mléka do pudinku, 1dl mléka do těsta, mletá skořice a kakao. POSTUP PŘÍPRVY: V míse ušleháme cukr s vejci, přidáme mouku, mléko, olej a prášek do pečiva a promícháme. Uvaříme si puding a osladíme podle chuti. Na vymazaný a vysypaný plech nalejeme těsto a na něj uvařený puding a dáme péci. Pečeme asi 30 minut při 180 stupních. Po upečení na hork ..
INGREDIENCE: 1 kg hovězí roštěné, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 100 ml vody, 1 kostka masoxu, 1/2 lžíce tymiánu, 3 brambory, oloupané a rozkrájené na polovinu, 2 pórky, nakrájené na kolečka, sůl, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: V misce smícháme mouku, sůl a pepř a vzniklou směsí maso dobře potřeme. Na rozpáleném oleji maso osmahneme na všech stranách dohněda. Masox rozpustíme ve vodě, směs nalijeme na maso a přidáme tymián. Přikryjeme pokličkou a vaříme asi 2 hodiny, až je maso skoro měkké. Přid ..
INGREDIENCE: 200 g uzenáče, 40 g pomazánkového másla, 80 g cibule, lžíce hořčice, mletá paprika, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Uzenáče vykostíme a najemno posekáme. Máslo rozetřeme s hořčicí, přidáme jemné sekanou cibuli, špetku mleté papriky, maso,uzenáče, sůl a vše dobře promícháme cháme. Do pomazánky můžeme též přidat malou sladkokyselou okurku rozkrájenou nadrobno. ..
INGREDIENCE: 4 šálky celozrnné strouhanky, 2 šálky mléka, 2 lžíce hl. mouky, 2 vejce, špetka mořské soli, 1-2 lžíce nakrájených rostlinných natí. POSTUP PŘÍPRAVY: Strouhanku rozmočíme v mléce, přidáme ostatní suroviny, vypracujeme husté těsto, tvarujeme z něj malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě. Můžeme použít jako zavářku přímo do polévky. Vhodné druhy: bazalka, kopřiva, petržel, pažitka a pod. ..
INGREDIENCE: 320 g hovězí kližky, 40 g oleje, l střední cibule, 20 g hladké mouky, 2 stroužky česneku, 300 g širokých nudlí, 20 g oleje na promaštění těstovin, 40 g tvrdého sýra, majoránka, paprika, pepř, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Jemně nasekanou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku a zamícháme. Na zpěněnou cibuli vložíme • maso rozkrájené na kousky, osolíme, opepříme, okmínujeme a necháme osmahnout. Potom podlijeme horkou vodou a pod pokličkou dusíme. Když je maso té- měř měkké, ..
INGREDIENCE: 600 g kuřecích prsou 60 g Solamylu, 1 vejce, 2 cl oleje, 10 g krystal. cukru, 4 cl sojové omáčky, bílý pepř, curry, sůl, hlávkové zelí, červená paprika, pór, arašídy. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájíme na nudličky, vložíme do misky a přidáme Solamyl, vejce, cukr, sůl, pepř, curry, sojovou omáčku a olej. Vše promícháme a necháme do druhého dne odležet. Potom směs osmažíme ve větším množství rozpáleného oleje. Přebytečný olej scedíme, přidáme zelí krájené na kostičky, pórek, papriku kr ..
INGREDIENCE: 4 žloutky, 3 lžíce vody, sůl, 250 g čerstvého másla, 1 lžíce citrónové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Kastrůlek vložíme do horké vodní lázně, vyklepneme do něho žloutky, přidáme vodu a 1/2 lžičky soli. Mícháme tak dlouho, až směs začne houstnout. Voda v lázni by neměla vřít. Pak stáhneme z ohně a vmícháme po kouskách máslo. Před podáváním Zakapeme citrónem a podle chuti přisolíme. Tuto omáčku s oblibou používaly naše babičky. ..
INGREDIENCE: 4 porce rybího filé nebo makrely, 4 rajčata, citrónová šťáva, mouka na obalení, l dl bílého vína, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí porce osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, obalíme v hladké mouce a osmažíme po obou stranách na oleji, až mouka zčervená. Pak část oleje slijeme, rybu podlijeme vínem, obložíme rajčaty pokrájenými na kousky a ještě chvíli dusíme, až se tekutina zčásti odpaří. Podáváme s vařenými brambory posypanými petrželkou. ..
INGREDIENCE: 600 g celeru, 80 g cibule, 2 vejce, 2 lžíce ovesných vloček, sůl, kmín, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupaný celer uvaříme ve slané vodě doměkka. Po vychladnutí ho nastrouháme nahrubo, přidáme osmahlou cibuli, mleté vločky, vejce, podle chuti osolíme a posypeme kmínem. Smícháme s nadrobno pokrájenou petrželkou. Rukou vytvarujeme středně velké karbanátky, obalíme je ve strouhance a dozlatova opečeme na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA