INGREDIENCE: 2 žloutky, 2 dl oleje, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce citrónové šťávy, špetka pepře, l kelímek bílého jogurtu ochuceného solí a cukrem. POSTUP PŘÍPRAVY: Žloutky oddělíme od bílků, vložíme je do mixéru a malým praménkem přiléváme za stálého chodu mixéru olej. Hustou majonézu ochutíme solí, pepřem, citrónem a nakonec po lžičkách všleháme ochucený jogurt. Místo jogurtu, který je však dietnější, můžeme přidat zakysanou smetanu. ..
INGREDIENCE: 300 g bílých fazolí, 2 bobkové listu, 200 g klobásy nebo uzeného bůčku, l velká cibule, 2 lžíce tuku, 2 lžíce hladké mouky, l lžíce sladké papriky, 4 lžíce kečupu, 4 stroužky česneku, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazole namočíme přes noc do vody a druhý den je uvaříme s bobkovým listem doměkka. V kastrole rozehřejeme tuk, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přidáme mouku, po chvíli papriku, promícháme a zalijeme vodou s kouskem masoxu nebo vývarem z uzeného bůčku. Za stálého míchání ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 100 g petržele, 100 g celeru, 150g mrkve 1/2 cibule, sůl, máslo, 150 g strouhaného syrá, domácí polévkové nudle ze dvou vajec. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou slepici uvaříme ve slané vodě v tlakovém hrnci s kořenovou zeleninou a kouskem cibule. Z uvařené slepice obereme maso, dáme do skleněné mísy na teplé místo. Nudle uvaříme ve slané vodě s přidáním vývaru ze slepice. Uvařené nudle promícháme s masem ze slepice, přimastíme máslem a na talíři sypeme strouhaným sýrem. Vývar ..
INGREDIENCE: 1 sardinky, 1/2 cibule, 2 vejce, 40 g másla, 1/2 citrónu, lžička hořčice, špetka červené papriky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Sardinky vykostíme a rozetřeme s máslem nebo rostlinným tukem. Přidáme jemně sekanou cibuli, natvrdo vařené prolisované vejce, hořčici, papriku, sůl a několik kapek citrónové šťávy. Dobře promícháme a mažeme na chléb či pečivo. ..
INGREDIENCE: 500 g vepřové plece nebo libového bůčku, 2 cibule, olej , sl. mletá paprika, 5 lžic rajčatového protlaku nebo kečupu, 3 stroužky česneku, malý kelímek zakysané smetany, 1 lžička hladké mouky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme na oleji, přidáme na kousky nakrájené osolené maso, osmahneme ho. Když se tekutina, kterou maso pustilo, vydusí, přidáme lžičku papriky, zamícháme ji, směs podlijeme vodou a dusíme pod poklicí nebo v tlakovém hrnci doměkka. K měkkému m ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, 60 s rozehřátého tuku (Hera, Perla apod.), 2 žloutky, 3 lžíce cukru, kvásek ze 1/4 l vlahého mléka, kostky droždí (40 g), lžíce cukru a lžíce mouky. Tuk na pomaštění plechu, vejce na potření šneků.Náplň: ze 100 g hrubé mletých ořechů, skořicového cukru a lžíce rozehřátého másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve necháme vykynout kvásek a zaděláme jím prosátou mouku se žloutky a tukem. Podle potřeby přidáme vlahé mléko. Hladké těsto necháme vykynout. Poté ho rozv ..
INGREDIENCE: 2 kg vařeného libového masa (z plece, krkovice, kolen), 2 kg vařeného tučného masa (z hlavy, laloku), vepřové nožičky, 500 g vepřového srdce a jazyka, 500 g vařené kůže (získané při stahování sádla), asi 1/2 l nemastného vývaru, popřípadě kousek syrových a vařených jater, 10 g mletého pepře, 3 g mletého nového koření, asi 30 g česneku, 50 g syrové cibule, špetka majoránky, asi 80 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvař ..
INGREDIENCE: 2 kg vařeného libového masa (z plece, krkovice, kolen), 2 kg vařeného tučného masa (z hlavy, laloku), vepřové nožičky, 500 g vepřového srdce a jazyka, 500 g vařené kůže (získané při stahování sádla), asi 1/2 l nemastného vývaru, popřípadě kousek syrových a vařených jater, 10 g mletého pepře, 3 g mletého nového koření, asi 30 g česneku, 50 g syrové cibule, špetka majoránky, asi 80 g soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Pro přípravu tlačenky uvaříme maso tak, aby zůstalo poněkud tužší, játra uvař ..
INGREDIENCE: 1,2 kg vepřové hlavy, 100g vnitřního sádla, 150g škvarků, 5 d1 vepřové krve, 400g žemlí, 100g cibule, třený česnek, sůl, majoránka, mleté nové koření kořenová zelenina, tenká střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso uvaříme v mírně osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou do měkka. Na kostičky nakrájené žemle zalijeme procezenou vepřovou krví a lehce zamícháme. Uvařené obrané maso sekáčkem nasekáme, škvarky překrájíme a vše zlehka promícháme se žemlemi. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli kte ..
INGREDIENCE: 1,2 kg vepřové hlavy, 100g vnitřního sádla, 150g škvarků, 5 d1 vepřové krve, 400g žemlí, 100g cibule, třený česnek, sůl, majoránka, mleté nové koření kořenová zelenina, tenká střeva. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso uvaříme v mírně osolené vodě spolu s kořenovou zeleninou do měkka. Na kostičky nakrájené žemle zalijeme procezenou vepřovou krví a lehce zamícháme. Uvařené obrané maso sekáčkem nasekáme, škvarky překrájíme a vše zlehka promícháme se žemlemi. Přidáme na jemno nakrájenou cibuli kte ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA