INGREDIENCE: 10 větších cibulí, l lžíce másla, l vrchovatá lžíce hladké mouky, 400 g mletého vepřového nebo telecího masa, l rohlík, trochu mléka, l vejce, 50 g tence nakrájené slaniny, pepř, sůl, vývar z masoxu, strouhanka na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibule oloupeme a vložíme do vařící vody. Povaříme asi 5 minut, pak vyjmeme a necháme okapat. Vršky cibulí odřízneme, abychom mohli lžičkou část vnitřku vydlabat a aby se do cibule vešla nádivka. Příprava nádivky: Slaninu nakrájíme na proužky, ..
INGREDIENCE: 250 g základní majonézy, kelímek zakysané smetany, l lžíce plnotučné hořčice, l větší sterilovaná okurka, l lžíce nasekané petrželky, l lžička sardelové pasty, citrónová šťáva, cukr, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Do majonézy vmícháme po lžičkách smetanu, sardelovou pastu, nastrouhanou okurku, nasekanou petrželku, hořčici, dochutíme citrónem, cukrem a pepřem. Omáčku dobře vyšleháme, a pokud je příliš hustá, zředíme ji vodou s několika kapkami citrónové šťávy. ..
INGREDIENCE: 140 g másla, 100 g cukru, 140 g oříšků, 140 g hladké mouky. Nádivka: 70 g cukru, 70 g oříšků citrónová kůra, 1/8 l mléka, 20 g mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosijeme s cukrem a promícháme s umletými oříšky. Do směsi rozdrobíme máslo a dlaněmi rychle zpracujeme těsto, Dvě třetiny těsta rozválíme na kulatý plát a vyložíme jím dortovou formu. Těsto potřeme nádivkou a ze zbylé třetiny utvoříme na povrchu mřížky. Dort pečeme ve středně vyhřáté troubě půl hodiny. Nádivka: Umleté oříšky ..
INGREDIENCE: 1cibule, 65g másla, 3/4 l slabé hovězí polévky, kousek šunky, 6 mrkví, pepř, sůl a osmažené žemlové kostky. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli rozkrájíme na koláčky, dáme ji dusit na máslo a přidáme libovou rozkrájenou šunku a nastrouhanou mrkev. Za stálého míchání smažíme vše do světle hněda, přilijeme teplou polévku a necháme slabou hodinku vařit. Polévku potom procedíme, osolíme, opepříme a podáváme s osmaženými žemlovými kostkami. ..
INGREDIENCE: 4 plátky krkovičky, 1 střední celer, 2 lžíce hořčice, 1 lžíce mouky, sklenička smetany, pepř, sůl, olej na opečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Plátky krkovičky naklepeme, osolíme, poprášíme moukou a na oleji opečeme. Vyndáme mimo a do tuku dáme na kostičky pokrájený celer, podlijeme, vložíme maso a dusíme doměkka. Měkké maso opatrně vyndáme a do šťávy přidáme hořčici, pepř, skleničku smetany a osolíme. Omáčku krátce povaříme. Příloha: rýže. ..
INGREDIENCE: 1 kg vepřové krkovičky, 100g slaniny, 300g vepřových jater, 3 menší cibule, 6 feferonek, sůl, mletý pepř, česnek. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykostěnou krkovičku nakrájíme na kousky - plátky, mírně osolíme, potřeme česnekem, opepříme a pokapeme olejem Dáme do misky a necháme alespoň 5 hodin odležet (nejlépe však přes noc). Odleželé maso střídavě napichujeme na špíz se slaninou, játry a cibulí, vše na plátky nakrájené, a proložíme feferonkou. Připravené špízy můžeme péci na roštu nad dřevěný ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu, 600 g rajčat, 1 sýr Hermelín, 150 g tvrdého sýra, 200 g syrá Mozzarella, 150 g nivy, 3 velké cibule, 5 stroužků česneku, kapán/ podle chuti, sůl, oregano, 4 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme na vymazaný plech a povrch pokapeme olejem. Rajčata a oloupanou cibuli pokrájíme na kolečka, sýry na plátky. Tvrdý sýr nastrouháme a promícháme s prolisovaným česnekem. Na těsto postupně klademe rajčata, cibuli a plátky sýrů. Zasypeme vše strouhaným sýrem, m ..
INGREDIENCE: 4 bifteky, 4 vejce, 4 plátky šunky, sůl, pepř, lžíce mouky na zahuštění omáčky , sádlo na opékání. POSTUP PŘÍPRAVY: Bifteky z odleželé svíčkové odblaníme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme a na horkém sádle po obou stranách opečeme dohněda. Pak vyjmeme. Do tuku vmícháme mouku, osmahneme, zalijeme vodou, přisolíme a povaříme. V lívanečníku opečeme na troše tuku sázena vejce. Pečené bifteky přelijeme šťávou, ozdobíme šunkou a navrch položíme vejce, případně obložíme zeleninou. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l vývaru z masa nebo masoxu, kelímek zakysané smetany, svazek čerstvého kopru nebo 3 lžíce sterilovaného kopru v octovém nálevu, 2 vejce, ocet, sůl, cukr, špetka glutasolu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na lehce rozehřáté máslo vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji studeným vývarem a za stálého míchání začneme vařit. Přidáme sterilovaný nebo jemně nasekaný čerstvý kopr a vaříme asi 30 minut. Sejmeme z ohně, do omáčky vyklepneme vejce, rozm ..
INGREDIENCE: 4 krajíce chleba, 1 a půl hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek vlažné vody, 1 prášek do pečiva, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Chleba nakrájíme na kostičky, v míse ho smícháme s moukou, solí a práškem do pečiva, zalijeme vodou a uhněteme těsto. Z těsta vytvarujeme 2 knedlíky, které vložíme do vroucí osolené vody a vaříme20-25 minut. Po 10 minutách knedlíky obrátíme. Tento druh knedlíků je vhodný především ke zvěřině. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA