INGREDIENCE: Na 1 kg. ovoce 50 dkg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Bezinky rozvaříme, odpaříme, přisladíme a znovu zahustíme. Horké plníme a povazujeme. Bezinky mají zvláštní chuť a vůni, která není každému příjemná. Bezinek se používá v lidovém lékařství. ..
INGREDIENCE: 200 g třešní, 80 g másla, 100 g cukru, 4 vejce, utlučená skořice a hřebíček, nastrouhaná citrónová kůra, 80 g hrubé strouhanky, 100 g mandlí nebo ořechů, tuk na vymaštění a mouka na vysypání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, práškový cukr a žloutky Ušleháme do pěny. Ochutíme ji strouhanou citrónovou kůrou, mletými ořechy nebo mandlemi, utlučenou skořicí a hřebíčkem. Přidáme strouhanku. Dobře promícháme a po částech vpracujeme tuhý sníh. Pak do těsta opatrně vmícháme vypeckované a po ..
INGREDIENCE: 100 g majolky, 100 g smetany ke šlehání, l lžíce citrónové šťávy, 50 g křenu nebo l lžíce Křenexu, 1/2 lžičky moučkového cukru, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Majolku smícháme s citrónovou šťávou a najemno nastrouhaným křenem. Naposled lehce vmícháme dobře ušlehanou smetanu s trochou cukru. ..
INGREDIENCE: 1 kachna, 60g slaniny, 40g másla, kořenová zelenina, citrónová kůra, ocet, cibule, zrnka pepře, nového koření, tymián, bobkový list, hřebíček, jíška z másla, mouky a cukru, 1/8l červeného vína, citrónová šťáva. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchanou kachnu prošpikujeme. Na másle osmažíme do růžova nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli, přidáme koření, citrónovou kůru, zalijeme polévkou a trochou octa. Kachnu vložíme do tohoto základu a za občasného podlití dusíme. Až je měkká, vyjmeme ji a r ..
Inhalujeme slanou vodou nebo Bílinskou kyselkou.Nemáme-li inhalační zařízení, stačí nám větší hrnek, do něhož vařící vodu nalijeme, přikryjeme sebe i nádobu osuškou a zhluboka vdechujeme páru. Jinak se také dobře osvědčuje pití Bílinské vody s horkým mlékem, šalvějového čaje s medem, šťávy z mrkve svařené s cukrem nebo medem, čaje z heřmánku, z fenyklu, citrónové kůry a tymiánu, oslazeného medem.Také poslouží čaj z jablkových slupek. To jsou domácí prostředky, které opravdu poskytují úlevu. ..
Zbylá oloupaná na tvrdo uvařená vejce vložíme do sklenice se studenou osolenou vodou a uložíme do chladničky. Tak neoschnou a neztratí lesk. Spotřebujeme do dvou dnů. ..
INGREDIENCE: 200 g brambor, 10 g másla, sůl, kmín, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané, na plátky nakrájené brambory osolíme, maličko pokmínujeme, dáme na kousek fólie alobalu a navrch ještě položíme kousek másla.. Podlijeme asi dvěma lžícemi vody, fólii dobře zabalíme, okraje stiskneme, dáme na plech nebo na mřížku a v troubě pečeme asi 20-30 min. Brambory upravené na talíři posypeme sekanou Petrželkou. ..
INGREDIENCE: 600 g jablk, 4 vejce, 120 g cukru, 2 dl smetany, 80 g hladké mouky, tuk na vymazání formy, skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Jednu polovinu oloupaných jablk nastrouháme a druhou polovinu nakrájíme na drobné kostičky. Do mísy vložíme žloutky, smetanu, cukr, skořici, nastrouhaná jablka a vše dobře utřeme. Přidáme mouku, na kostičky nakrájená jablka, promícháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Tukem vymazanou formu naplníme připravenou směsí a pečeme v troubě dorůžova, Jablečný nákyp po ..
INGREDIENCE: 500 g zadního hovězího masa, sůl, 100 g slaniny, 4 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, 1 lžička kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 125 ml kysané smetany. POSTUP PŘÍPRAVY: Z hovězího masa nakrájíme 4 řízky, lehce je naklepeme, po obvodu nařízneme a osolíme. Pak na rozškvařenou slaninu nakrájenou na drobné kostičky vložíme řízky a opečeme je po obou stranách. Potom přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, kořenovou zeleninu, osmahneme, podlijeme horkou vodou, přidáme koření a ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupeme a na kostičky nakrájíme 1 cibuli. Zpěníme ji na 2 lžících másla. Přimícháme 500g kysaného zelí a 2 lžíce rajčatového protlaku. Povaříme asi 3 minuty. Nádivku osolíme, opepříme přidáme hrst nasekaného kopru a 200g ovčího sýra. Přimícháme 50 ml kysané smetany. Odkrojíme vršky od 12 paprik a odstraníme jádřince. Naplníme lusky zelnou směsí a vyrovnáme do zapékací formy vymaštěné 2 lžícemi oleje.Papriky uzavřeme vršky. Smísíme 100ml kysané smetany se 4 vejci, 1 lžící ml. pa ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA