POSTUP PŘÍPRAVY: 300 g hovězího masa se osolí a udusí na omastku s nakrájeným celerem, mrkví, petrželí, celým pepřem, tymiánem, bobkovým listem, novým kořením a citronovou kůrou, ne zcela do měkka. Podlévá se tak, aby zbyla dobrá 1/8 l šťávy. Namočí se do ní 2 zatvrdlé rozkrájené žemle. Maso i se zeleninou po odstranění koření se umele na strojku, přidá vymačkaná žemle a vše ještě třikrát na strojku přemele. Poté se přidá do kašoviny všecka zbylá šťáva a dobře vidličkou rozšlehané vejce, dle pot ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Jazyk se uvaří se zeleninou, oloupe, rozkrojí na půl, nebo je-li větší, na silnější plátky. Na kastrole se rozpálí máslo, nakrájený jazyk se na něm po obou stranách opeče, zapráší moukou, zaleje polévkou, v níž se vařily a nechají dovařit. Poté se k nim přileje kyselé smetany a přidá špetka papriky. K tomu se hodí knedlíky nebo chléb. Může se připravit v poledne a večer ohřát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do 250 ml mléka se dá s kouskem vanilky na plotnu. Když začne vařit, odstaví se mírný oheň, aby zvolna vařilo. Zatím se rozkvedlají ve 250 ml studeného mléka 3 žloutky, asi 4 lžíce cukru, 1 lžíce pšeničné mouky nebo bramborové mouky a vlije se to do vřícího mléka. Za stálého míchání se nechá na plotně zahoustnout. Před samým podáním n stůl se vmíchá špetka soli. Levnější: 1 žloutek se rozkvedlá ve 2 lžících mléka se 2 lžícemi cukru, lžičkou bramborové mouky a vleje se do 250 ml ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Silnější vyválená placka z nudlového těsta se svine a jako závin nakrájí se širší nudle, které vypadají jako závitky. Zavaří s do osoleného vařícího mléka, jehož se nedá mnoho, ocedí se a dávají do vymaštěné mísy ve vrstvách s perníkem a cukrovou skořicí. Polijí se rozpáleným máslem, nemusí se však mnoho mastit, neboť jsou nasáklé mlékem. ..
POSTUP PÍPRAVY: Asi 500 g vepřového masa z krku nebo podbřišku, tedy tučného, se uvaří a pak ne příliš jemně useká. Přidá se 150 g syrových umletých vepřových jater, asi 3 máčené, vymačkané žemle, dle chuti pepře, nového koření, majoránky, 3 stroužky utřeného česneku, několik lžic polévky z vepřového masa, osolí se to a může se přidat i lžička sypké pšeničné mouky. V kastrole vymazaném sádlem se sekanina upeče. Má chuť domácích jaternic a podává se s kyselým zelím a brambory. ..
POVIDLOVÁ POSTUP PŘÍPRAVY: Do povidel se přidá dl potřeby cukru, citronová kůra, lžička rumu, a teplou vodou se rozředí. MAKOVÁ POSTUP PŘÍPRAVY: Asi 120 g máku se umele, vsype do ¼ l mléka, osladí se cukrem a lžící medu, přidá se citronová kůra, něco strouhaného perníku, dle chuti též trochu skořice a 1 tlučený hřebíček. Mák se povaří na plotně, při čemž se míchá, aby se nepřipálil, nebo se upeče pod poklicí v troubě. Mali být zvláště jemný, vyndá se na mísu a dřevěnou paličkou utře. Může s ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 80 g másla, 2 žloutky, 70 g cukru, něco citronové kůry se utře v míse. K tomu se přidá 500 g polohrubé mouky, 20 g zkynutých kvasnic, sůl a dle potřeby přilije se vlažného mléka. Udělá se nepříliš tuhé těsto, které se hodně propracuje, až je hladké a přikryté ubrouskem nechá na teplém místě zkynout. Asi za 1 ½ hodiny, když těsto zkynulo, vybírají se lžící na vál malé buchtičky a plní mezitím připravenou nádivkou. Zabalené buchtičky se kladou na máslem vymazaný pekáč, na str ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z vlažného mléka, 40 g kvasnic, trochu soli a 800 g polohrubé mouky se zadělá tuhé těsto, jež se dobře vypracuje a nechá vykynout. Zatím se umíchá 140 g á se 6 žloutky a 40 g cukru, vše se vmíchá do vykynutého těsta, přidá se tolik mouky, aby těsto bylo správné tuhé, vypracuje se a nechá opět vykynout. Poté se tvoří buchtičky, plní mákem, tvarohem, povidly a jinými nádivkami, sbalí se, dávají do máslem vymazaného pekáče a nechají opět kynout. Vykynuté se pekou a mezi pečením se ..
INGREDIENCE: 160 g vody, 120 g oleje, 160 g hladké mouky, špetka soli, 5 vajec POSTUP PŘÍPRAVY: Vodu, olej a sůl přivedeme do varu, přisypeme mouku a mícháme tak dlouho až se těsto nelepí a udělá kouli. Necháme chvilku odstát a vmícháme 5 vajec hezky jedno po druhém. Těsto nandáme do sáčku s trubičkou a stříkáme věnečky na plech vyložený peč. papírem. Před pečením drobet pokropíme studenou vodou (oni rychle naskočí). Pečeme na 200 st./15-20 min. Až naskočí, otevřít na chvilku troubu, aby vyšla ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 12 větších bramborů se uvaří, oloupe a prolisuje mačkadlem nebo pomele na masovém strojku, dají se na vál, přidá se 2 vejce, 2 lžíce mléka, osolí a dá tolik mouky, ab vzniklo těsto jako na nudle. Může se dát i něco jemné krupice. Vypracované těsto se rozválí na pomoučněném ubrousku asi na malíček silné, pokropí omastkem, osype sekaným uzeným masem nebo pomaže nádivkou z umletého uzeného, odušeného na sádle s osmaženou cibulkou a podlitého trochou polévky nebo vody. Sbalí se jako ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA