INGREDIENCE: 150 g mletého cukru, 2 cela vajíčka, 60 g kakaa, 1 tuk Lukana, 250 g piškotu, baliček kandovaného ovoce, sekané mandle nebo ořechy, trocha rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Piškoty rozvalíme ale ne moc nadrobno. Cukr rozmíchaný se 2 vejci, přidáme do piškotu. Rozehřejeme tuk a vychladlý ho pomalu přikapáváme do mísy. Přidáme tam ostatní ingredience a těsto rukama vypracujeme a vytvarujeme váleček. Ten pak zabalíme do pergamenového papíru a dáme ztuhnout do chladna. Ztuhle krájíme na plátky. ..
INGREDIENCE: 100 g strouhané čokolády, 100 g mletého cukru, 50 g mletých ořechů, 1 vajíčko, 3 lžičky rumu. Náplň: 1 lžička másla, 1 vařený prolisovaný žloutek, 3 lžičky rumu a 1 lžička cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto. Vytvoříme z něho tenčí váleček a krájíme z něho stejně velké kousku. Zploštíme je v dlani a do středu dáváme nádivku. Zabalíme je do kuličky a obalujeme je ve strouhané čokoládě. ..
INGREDIENCE: 1 kapr, 50 g slaniny, máslo, Nádivka: 2 vejce, 100 g sterilovaných žampiónů, 1 houska, 1 lžíce mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Do změklého másla přidáme vejce, nakrájený česnek, žampióny, namočenou a vymačkanou housku, sůl a nasekanou petrželku. Směs promícháme a naplníme jí vykuchaného a osoleného kapra. V pekáčku rozpustíme kostičky slaniny, vložíme rybu, poklademe plátky másla a upečeme. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Mladou husičku osolíme, převážeme silnou nití, aby se při pečení nerozevřela. Nakrájíme asi 120 g kořenové zeleniny, 40g cibule a osmažíme je v pekáči na másle. Navrch položíme husičku prsíčky dolů, podlijeme ji vývarem, přilijeme 2 dl přírodního červeného vína, zakryjeme a dáme dusit. Zatímco se husa dusí, uděláme silnou hnědou omáčku, rozředíme ji šťávou a přilijeme do pekáče. Za občasného podlévání pečeme husu do poloměkka. Potom ji obrátíme a už nezakrytou v troubě dodusíme. ..
INGREDIENCE: 500 g odřezků z ryb, 1 cibule, 100 g kořenové zeleniny, 40 g přepuštěného másla, 2 vejce, 70 g krupice, libeček, celerová nať, kopr, zelená petrželka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybí odřezky vaříme zvolna v osolené vodě spolu s cibulí a svazkem zelených bylinek. Do scezeného vývaru pak zaváříme krupicové noky připravené z osmažené zeleniny, vejce, krupice a soli. Těsně před podáním přidáme nasekanou petrželovou nať. ..
INGREDIENCE: 1/4 l mléka, 80 g krupicového cukru, 8d kandovaného nakrájeného ovoce, 80 g nasekaných ořechových jader (mandlí, lískových ořechů), 40 g hladké mouky, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: V mléce rozmícháme mouku, přidáme máslo, cukr a pomalu vaříme, dokud se nevytvoří hustá kaše. Hrnec sundáme z ohně, a poté vmícháme ovoce, ořechy a na tukem vytřený a hrubou moukou posypaný plech (přesto je nejlepší pečící papír), děláme hromádky, ze kterých mokrou lžičkou dotvoříme placičky. Marokánky p ..
INGREDIENCE: 250 g dětských piškotů, 1 žloutek, 50 g másla, vanilkový cukr, 10 g kávy, 3 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Dětské piškoty umeleme, přidáme žloutek, rozpuštěné máslo, kávu, rum a vše dobře promícháme. Z masy vytvarujeme kuličky, které obalíme pode vlastní chuti v ořechách, kokosové moučce nebo v kakau. ..
INGREDIENCE: 3 plechovky slazeného kondenzovaného mléka, 3 plechovky neslazeného kondenzovaného mléka, 10 žloutků, 3 vanilkové cukry, ¾ l rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do hluboké misky nalijeme plechovky slazeného a neslazeného kondenzovaného mléka, přidáme žloutky, vanilkový cukr, vše rozmixujeme do pěny. Potom přidáme rum – zamícháme. Takto připravenou hmotu přecedíme přes plenu do lahví, necháme ustát do druhého dne. ..
INGREDIENCE: 10 g tekutého medu, 140 g másla, 100 g mouč. cukru, 2 žloutky, 1 lžíce rumu, nastrouhaná citrónová kůra, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 500 g hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo, cukr, med a žloutky umícháme do pěny, přidáme pomalu 2 lžíce vody, citrónovou kůru, prášek do pečiva a nakonec mouku. Zpracované těsto vyválíme na prst silný plát, nakrájíme tyčinky, které klademe na plech a upečeme rychle v horké troubě do růžova. Po vychladnutí namočíme konce do rozpuštěné čokolády. ..
INGREDIENCE: 240 g hladké mouky, 170 g másla, 150 g cukru, 140 g mletých ořechu, 30 g strouhané čokolády, mletá skořice, tlučený hřebíček. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny suroviny spojíme v těsto, rozdělíme na kousky a vtlačíme do vymaštěných formiček a upečeme. Okraje namočíme do čokolády. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA