INGREDIENCE: 150 g sušených hrozinek, 2 dl rumu, 200 g mletých ořechů, 15 dkg mletého cukru, 150 g strouhané čokolády, 100 g dětských piškotu. POSTUP PŘÍPRAVY: Posekané hrozinky dáme do sklenice a zalijeme je 2,5 dl rumu. Necháme je přes noc luhovat. Pak přidáme ostatní přísady. Vypracujeme těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Ty pak obalujeme v kakau, v jemně umletých oříškách nebo v kokosu. Je- li těsto husté, přidáme rumu, je - li řídké, přidáme piškotu. Hotové kuličky necháme den v chladnu ..
INGREDIENCE: 1 bílek, 80 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky, 1 lžíce rumu, 2 lžíce kakaa, 50 g pražených mandlí, kokosová moučka na obalení. POSTUP PŘÍPRAVY: Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr a zamícháme kokosovou moučku s kakaem a rumem. Těsto se nesmí drobit (můžeme ještě přidat bílek). Ze vzniklé hmoty tvoříme kuličky. Do každé nejprve vložíme mandli a nakonec kuličky obalujeme v kokosové moučce. Rozložené necháme zaschnout. ..
INGREDIENCE: 8 dkg másla, 3 lžičky moučkového cukru, 200 g rozehřáté čokolády na vaření, 100 g nakrájeného kandovaného nebo sušeného ovoce, 100 g nasekaných ořechů nebo mandlí. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a cukrem, přidáme ovoce a ořechy a dobře promícháme. Ještě za tepla sázíme pomocí 2 lžiček na papírem vyložený plech hromádky, které ozdobíme nasekanými mandlemi a necháme v chladu zatuhnout. Vkládáme papírových košíčků. ..
INGREDIENCE: 140 g hladké mouky, 100 g lískových oříšků, 50 g moučkového cukru, 100 g Hery, 1 žloutek, trochu mléka, čokoládová poleve a nastrouhané lískové oříšky na obalení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prosejeme, přidáme nastrouhané nebo umleté oříšky, cukr, změklou Heru a žloutek. Vypracujeme vláčné těsto, do kterého podle potřeby přidáme mléko. Z těsta vyválíme plát a formičkou vykrájíme rohlíčky. Přeneseme je na plech vyložený papírem na pečení a zvolna upečeme. Vychladlé rohlíčky namáčíme v č ..
INGREDIENCE: 1 sáček piškotů (140 g), 140 g másla, 50 g práškového cukru, 100 g mletých vlašských ořechů, 100 g nasekaných hrozinek, skořice, 4 lžíce rumu, 4 lžíce kakaa, čokoládová poleva, ořechy a mandle jako jádra zrn. POSTUP PŘÍPRAVY: Přísady promícháme s nastrouhanými piškoty a vypracujeme polotuhé těsto, které necháme ztuhnout v chladničce. Potom tvarujeme kávové zrna asi 3 cm velké, do kterých zabalíme ořech nebo mandli. Opět dáme ztuhnout a nakonec namáčíme v čokoládové poleve. ..
INGREDIENCE: 250 g strouhaného kokosu, 1 plechovka zahuštěného mléka (salko), 150 g moučkového cukru, trocha rumu, čokoládová poleva. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál vysypeme 250 g strouhaného kokosu, přidáme 150 g prosetého moučkového cukru, trochu rumu a 1 plechovku salka. Zpracujeme v hustší hmotu, ze které tvarujeme malé válečky. Ty necháme v chladu ztuhnout a poté poléváme čokoládovou polevou. ..
INGREDIENCE: 270 g hl. mouky, 130 g másla, 100 g mouč. cukru, 3 žloutky, kůra z 1 citronu, trocha soli, na ozdobu mandle Poleva: 150 g mouč. cukru, 2 lžíce citronové šťávy. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které necháme zabalené do folie odležet v ledničce. Poté znovu hmotu vypracujeme a na vále vyválíme na cca 3 mm silnou placku. Z té vykrajujeme hvězdičky a dáme na plech. V předehřáté troubě na 190°°C pečeme cca 10 – 12 minut. Poleva: Cukr utřeme s citronovo ..
INGREDIENCE: 1 balíček lískových oříšků, 250 g hladké mouky, 200 g tuku, 1 žloutek, 20 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto vypracované z mouky, žloutku a tuku necháme odležet, poté vyválíme a nakrájíme na čtverečky. Do každého dáme jeden oříšek a zabalíme do kuličky. Pečeme asi 10 minut na 180 stupňů. Obalíme v cukru a uložíme do krabice. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 500 g tuku, 2 vejce, 200 g ml. cukru – vyšleháme a vmícháme 600 g hl. mouky a 1 vanilkový cukr. Dáme do pytlíku a na plech s papírem a stříkáme malé věnečky. Upečeme, slepujeme marmeládou nebo krémem. ..
INGREDIENCE: 600 g hladké mouky, 200 g másla, 200 g rostlinného tuku, 200 g moučkového cukru, 4 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku a cukr prosijeme, přidáme máslo, tuk, žloutky a vypracujeme těsto, které necháme v chladnu hodiny odpočinout. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA