INGREDIENCE: 150g brambor uvařených a oloupaných, 15g másla, 2 žloutky, 20g strouhanky, 1/16 l mléka, 25g strouhaného eidamu, 2 bílky, sůl, máslo a strouhanka na vymazání misky. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se žloutky, přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, uvařené nastrouhané brambory a strouhaný sýr. Těsto opatrně rozmícháme se sněhem z bílků a dáme do misky z jenského skla péci asi na 20 min. Misku musíme vymazat máslem a vysypat strouhankou. ..
INGREDIENCE: 2 lžíce sádla, l velká cibule, větší špetka pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky papriky, 400 s vepřových jater, 2 lžíce hladké mouky, 7 dl vývaru z bujónové kostky, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Na lžíci sádla a lžíci oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a usmažíme žlutou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky, rozšleháme a vaříme půl hodiny za občasného promíchání na mírném plameni. Na druhé lžíci rozehřátého sádla smažíme opepřená játra zbavená blanek a ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 200 g moučkového cukru, l lžíce kakaa, l prášek do pečiva, 100 g rostlinného tuku, 1/4 l mléka, tuk a mouka na formu. POSTUP PŘÍPRAVY: Změklý tuk ušleháme s cukrem, přidáme kakao a postupně přidáváme mouku s práškem do pečiva a mléko. Husté těsto vlijeme do vymaštěné a hrubou moukou vysypané formy a bábovku pečeme v předehřáté, středně teplé troubě asi 40 minut. Před koncem pečení špejlí vyzkoušíme, zda je těsto dostatečně propečené. Pokud je špejle po vyjmu ..
INGREDIENCE: 4 kuchyňsky upravení pstruzi (asi 1,5 kg), l svazek petrželky, 2 svazky pažitky, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 50 g krémového smetanového sýra typu žervé, sůl, mletý černý pepř, 8 tenkých plátků prorostlé slaniny. POSTUP PŘÍPRAVY: Pstruhy omyjeme studenou vodou a důkladně osušíme. Bylinky omyjeme, osušíme a nakrájíme nadrobno. V kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme bylinky a oloupaný prolisovaný česnek. K tomu vmícháme sýr nebo čerstvou smetanu. Pstruhy na povrchu i uvnitř osolí ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 80 g kořenové zeleniny, 1 cibule, 1 stroužek česneku, 40 tuku, 40 g krupice, sůl, kmín, 2 bílky, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V tuku osmahneme na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Zasypeme krupicí, přidáme kmín a za stálého míchání osmahneme dozlatova. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi deset minut. Do hotové polévky zamícháme bílky a necháme srazit. Polévku dochutíme jemně nakrájenou petrželkou. ..
INGREDIENCE: 200g čerstvých hub (pečárky, hřiby pravé a ostatní houby hřibovité, klouzky, křemenáče anebo houby ve směsi), 40g másla a 50g cibule, 40g másla, 2 žemle, 1/4 l mléka, 1 vejce, 1 žloutek, trocha muškátového květu, mletého pepře a petrželky, sůl a trochu strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, v něm zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme rozsekané houby, osolíme a udusíme doměkka. V misce utřeme máslo do pěny, k němu přimícháme žemle namočené v mléce, dobře v ..
INGREDIENCE: 5-6 stroužků česneku, 1 malý balík majonézy, 1 velký obdélník nebo dva trojúhelníky sýru smetanito babybell, pepř mletý.POSTUP PŘÍPRVY: Česnek oloupeme a nastrouháme do misky. Přidáme majonézu, tavený sýr, špetku pepře a přistrouháme 2 ks babybellu. Vše zamícháme a necháme uležet v ledničce. ..
INGREDIENCE: 100 g hovězí roštěnky, sůl, pepř, jalovec, 5 g slaniny, 10 g šunky, žampióny, lžíce bílého vína, 1 lžíce kyselého mléka. POSTUP PŘÍPRAVY: Naklepaný osolený řízek opečeme na roztavené slanině, přidáme celý pepř, jalovec, na nudličky nakrájené žampióny, podlijeme a dusíme. Když je maso měkké, vyjmeme celé koření, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, ochutíme vínem a zjemníme kyselým mlékem. ..
INGREDIENCE: 750 g jakékoliv ryby (mořské nebo sladkovodní), sůl, citrónová stává, strouhanka, 100 g másla, 1 vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ryby vykucháme, omyjeme a osušíme. Pokud použijeme filé, pokapeme ho citrónem a osolíme. Stejně tak ochutíme i ryby v celku. Necháme je chvíli odležet a naskládáme do silně vymaštěného pekáče nebo zapékací misky. Vejce rozšleháme a potřeme s ním ryby. Posypeme je strouhankou a pokapeme rozehřátým máslem. Vložíme do trouby a pečeme asi 3/4 hodiny. Během peče ..
INGREDIENCE: 1 slepice, 150g slaniny, 50g másla, 100g cibule, 20g hl. mouky, 2 g mletého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře opranou slepici rozdělíme na porce a protýkáme třetinou slaniny, osolíme, opepříme a opečeme na másle dorůžova. Opečené maso vyndáme, do zbylého tuku přidáme zbytek na kostičky nakrájené slaniny a dorůžova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Zakápneme vodou, opečené porce masa vložíme zpět a dusíme v troubě pod pokličkou. Maso často přeléváme vypečenou šťávou. Hotové porce v ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA