INGREDIENCE: 500 g hovězího masa, 30 g hladké mouky, 50 g strouhaného sýra, 50 g oleje, sníh ze 2 bílků, pažitka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí plátky naklepeme, okraje nařízneme, maso opepříme a osolíme. Obalíme je v hladké mouce a z obou stran opečeme v rozpáleném oleji. Podlijeme vodou a dusíme doměkka. Hotové maso vyjmeme, urovnáme do ohnivzdorné misky, kterou vymažeme zbytkem oleje, a každý plátek ozdobíme kopečkem přisoleného sněhu, posypaného strouhaným sýrem. Zapečeme a porce na t ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, 1 vejce, 70 g hrubé mouky, 50 g telecího nebo libového vepřového masa, 10g šunky, 1 vejce, 15g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvařených nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli uděláme těsto, které vyválíme asi na 1 cm silně. Sklenicí nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka. Ta plníme dušeným, umletým, osoleným masem spojeným vejcem. Tašky dobře uzavřeme a uvaříme v osolené vodě. Uvařené pokapeme máslem a podáváme se špenátem nebo kompotem. ..
INGREDIENCE: 1 l mléka, 100 g tučného sýra, sůl, (drobení z 1 vejce, 80 g hrubé mouky), petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme drobení a necháme je uschnout na utěrce. Do osoleného vařícího mléka zavaříme drobení a asi pět minut povaříme. Pak přidáme strouhaný sýr a jemně usekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 50 g másla nebo rostlinného másla, 2 lžíce hladké mouky, 6 dl vývaru z bujónové kostky, 1/2 l mléka, 4 lžíce strouhaného křenu, kelímek sladké smetany, l lžíce másla na dokončení, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozehřejeme v kastrole, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem a mlékem a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za občasné|ho promíchání půl hodiny, pak ještě přilijeme smetanu, vmícháme křen, dochutíme cukrem, a pokud je třeba i solí a se ..
INGREDIENCE: 100 g tvrdé žemle, mléko, 50 g mandlí nebo ořechových jader, 180 g másla, 8 vajec, 100 g cukru, 150 g čokolády, sůl. Těsto: 400 g jemné krupičkové mouky, 60 g másla, l celé vejce, l dl vlažné vody, sůl, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle zbavíme tvrdé kůrky, nakrájíme na plátky, namočíme do mléka a změklé vymačkáme. Rozsekáme mandle (nebo ustrouháme ořechy), utřeme máslo se žloutky, přidáme cukr, změklou čokoládu a špetku soli. Vše promícháme, vymícháme dohladka a pak zkypříme sněhem z ..
INNGREDEINCE: 200 g celeru, 200 g jablk, 100 g angreštového nebo hroznového kompotu, 2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany, l citrón, špetka cukru, sůl, pažitka nebo petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařený celer rozkrájíme nadrobno nebo nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme oloupaná, drobně rozkrájená jablka, okapaný kompot a zakapeme citrónovou šťávou. Majonézu nastavíme bílým jogurtem nebo kysanou smetanou, osolíme, popřípadě přisladíme a lehce promícháme se salátem. ..
INGREDIENCE: Základní těsto na pizzu, 2 červené papriky, 2 žluté papriky, 2 zelené papriky, 3 cibule, 200 g sýra Mozzarella, kečup, olej, sul, pepř, tymián. POSTUP PŘÍPRAVY: Těsto položíme na vymazaný plech a povrch potřeme olejem a kečupem. Očištěné papriky a oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka, která urovnáme na těsto. Osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Na zeleninu rozložíme plátky sýra a dáme péci. ..
INGREDIENCE: 250 g sleziny, 50 g tuku, 1 cibule, sůl, pepř, 50 g slaniny. POSTUP PŘIPRAVY: Slezinu zbavenou blány naškrábeme nožem. Jemné pokrájenou nebo strouhanou cibulí zpěníme na tuku a slanině. Vložíme na ní naškrábanou slezinu, podlijeme ji mlékem a za stálého míchání dusíme. Před dokončením okořeníme pepřem nebo špetkou zázvoru, osolíme. Pomazánku mažeme na topinky, sypeme nadrobno usekanou pažitkou či petrželkou nebo zdobíme natvrdo uvařeným. na kolečka nakrájeným vajíčkem. ..
INGREDIENCE: 750g kuřecích řízků, sůl, grilovací koření, 150g oleje na smažení. Těstíčko: 2 vejce, 0,5 dl mléka, 50g hl. mouky, 50g strouhaného sýra, 50g sterilovaného hrášku, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Kuřecí řízek mírné naklepeme, osolíme a namočíme do těstíčka připraveného z vajec, mléka, mouky, strouhaného sýra, hrášku a soli. Po částečném okapání těstíčka smažíme řízky po obou stranách v horkém oleji dozlatova. Příloha: různě upravené brambory, bramborová kaše. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do středně velkého kastrolu vysypeme pytlík italské mražené zeleniny (nebo dáme na kostičky nakrájené cukiny, mrkev, salát, pár mražených fazolí, hrášek, brokolici, špenát, cokoliv doma máme) přidáme k ní na kostky nakrájené 3 větší brambory a 2-3 rajčata, zalijeme ani ne litrem vody co nejmíň, jen tak aby byla hustá zelenina všechna namočená, ale aby neplavala. Přidáme trochu hrubé soli, 1lžíci olivového oleje, zamícháme, zakryjeme poklicí a necháme vařit asi 20 minut. Do hotov ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA