INGREDIENCE: 240g cukru písek, 4 bílky, 250g kokosu (ořechy). POSTUP PŘÍPRAVY: Ušleháme z bílků sníh ve vodní lázni a po částech postupně přidáváme cukr a šleháme dále. Pote necháme částečně vychladnout a vmícháme kokos ( obdoba místo kokosu můžeme dát jemně nasekané ořechy). Na vyložený plech pečícím papírem děláme malé kopečky a pečeme v předehřáté troubě na 180°C do mírného zrůžovění kokosek. ..
INGREDIENCE: 130 g hladké mouky, 150 g másla, 120 g mouč. cukru, 70 g strouhaných ořechů, 1 vejce, 3 velké lžíce kakaa, špetka drceného hřebíčku a skořice. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál si prosejeme mouku, cukr a rozdrobíme máslo, přidáme ostatní suroviny (drceného hřebíčku a skořice opravdu velmi málo, asi tak na špičku nože) a vypracujeme těsto. POZOR - toto těsto je velmi měkké a mazlavé, ale to je jeho správná konzistence, takže se nenechte odradit hmotou, která se Vám řádně lepí na ruce. Dobře ..
INGREDIENCE: 1 středně velký kapr, sůl, 2 snítky šalvěje nebo sušená šalvěj, 2 lžíce másla, 1 cibule, 100g kořenové zeleniny /celer, petržel, mrkev/, ½ sardelové pasty, 1 lžíce oleje. POSTUP PŘÍPRAVY: Vykuchaného a naporcovaného kapra omyjeme, dobře osolíme, znovu omyjeme a prošpikujeme lístky šalvěje /nebo šalvěj do kapra vetřeme s trochou soli/. Na másle osmažíme očištěnou a na hrubším struhadle nastrouhanou zeleninu. Na zeleninu položíme rozkrojeného kapra a to tak, že tvoří velkou ..
INGREDIENCE: 160 g piškotů (rozválet nebo rozmixovat), 150 g mouč. cukru, 90 g másla, 2 lžíce kakaa, rum, 2 lžíce mléka, celé piškoty na podložení. Krém: 100 g másla, 80 g cukru, 1 žloutek, POSTUP PŘÍPRAVY: Z víše uvedených ingrediencí zaděláme těsto, které necháme v lednici odležet (zatuhnout). Poté si těsto rozdělíme na malé kousky (podle velikosti formiček na úly), vtlačujme těsto do formiček tak, aby byl uprostřed otvor na vložení krému. Úly necháme několik dní odležet. Potom je plníme k ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Ze 4-5 bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme 250 g moučkového cukru. Potom vmícháme 120 g kokosové moučky a 120 g mletých oříšků. Lžičkou děláme na jedlý papír nebo na pečící papír kopečky a upečeme. ..
INGREDIENCE: Kapr, 100 g sušených švestek, 100 g vlašských ořechů, cibule, olej, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Švestky krátce povaříme, vypeckujeme a umeleme na masovém strojku, ořechy nastrouháme. Pokrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme švestky a ořechy, špetku soli a pepře a dobře promícháme. Kapra necháme v celku, hřbet několikrát prořízneme. Osolíme a břišní dutinu naplníme připravenou směsí. Poté kapra zašijeme a za občasného polévání olejem upečeme. Podáváme s bramborovým salátem. & ..
INGREDIENCE: 2 květáky, 250 g salámu, 4 vejce, 100 g másla nebo rostlinného tuku, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Květák očistíme, namočíme do studené vody se solí a necháme vyplavat hmyz. Poté jej omyjeme pod tekoucí vodou, rozpůlíme nebo rozebereme na růžičky a vaříme asi 10 minut ve slané vodě. Po vařený květák scedíme, necháme okapat a rozsekáme nadrobno. Mezitím na polovině tuku osmahneme vejce tak, aby byla ještě řídká. Mírně je osolíme. Zapékací misku vymastíme, polovinu nasekaného kv ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky 1 žloutek, 2 lžíce cukru, 2 lžíce másla nebo jiného omastku, z 30 g droždí kvásek, trochu soli a dle potřeby vlažného mléka se zpracuje dobře v tužší těsto. Když vykyne, vyndává se po kusech na vál, rozválí vždy asi na prst silně, vypichují větší sklenicí vdolky a ještě jednou zkynuté se smaží v másle, sádle nebo pekou na pomazaném plechu v troubě. Též se mohou v troubě opéci a zcela bledé rychle dosmažit v patentní pánvi. Up ..
INGREDIENCE: 250 g tučného vepřového bůčku, 250 g telecího masa, 250 g uzeného bůčku, 5 až 6 žemlí, 6 vajec, sůl, několik stroužků česneku, muškátový květ nebo oříšek, tuk na vymazání pekáče. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechno maso uvařte, nahrubo rozsekejte. Do studeného vývaru z masa namočte na půl hodiny žemle nakrájené na kostky. Pak dejte na mísu maso, namočené žemle i s polévkou, vejce, sůl, utřený česnek a muškátový květ nebo nastrouhaný oříšek. Směs nalijeme do dobře vymazaného pekáčku a z ..
INGREDIENCE: 500 g hl. mouky, 500 g polohrubé mouky, 220 g Hery, 220 g cukru, 4 žloutky, 60 g droždí, 450 ml mléka citrónová kůra trochu soli 40 g rozinek 70 g mandlí a vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Uděláme kvásek a smícháme vše dohromady a vypracujeme těsto. Necháme asi 1 hodinu vykynout a pak uděláme vánočku. Až si vánočku uděláme, necháme ještě asi hodinu kynout a pak teprve potřeme vajíčkem. Pečeme na 180C. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA