INGREDIENCE: 1,5 kg malin, l limetka, 400 g cukru, l lžička koriandrových semínek, l láhev koňaku. POSTUP PŘÍPRAVY: Maliny přebereme a odstraníme stopky. Limetku spaříme horkou vodou, osušíme a okrájíme z ní tenkou kůru. Vymačkáme z ní šťávu a ještě s cukrem ji přidáme k malinám. Maliny přikryjeme a necháme asi 4 hodiny odležet, aby se cukr rozpustil. Limetkovou kůru nakrájíme na tenké proužky. Maliny se šťávou, proužky limetkové kůry s koriandrem rozdělíme do sklenic a celé zalijeme koňakem. S ..
INGREDIENCE: 2 cukrové melouny (asi po l kg), 200 g cukru, 1/8 l jemného bílého vinného octa, 1 lžička kardamomových semínek, 1 lžička koriandrových semínek, 1 lžička mleté kurkumy, 1/2 lžičky mletého zázvoru, větší špetka pepře, sůl, 2 hrsti meduňkových lístků. POSTUP PŘÍPRAVY: Meloun rozpůlíme a odstraníme jádra a vláknitou dužinu, která je uprostřed plodu. Poloviny melounů rozkrojíme asi na 3 centimetry široké proužky. Oddělíme dužinu od slupky a rozkrájíme ji na kostičky. Kostičky smícháme ..
INGREDIENCE: jablka - 3 kg, cukr krupice 400 g, pudinkový prášek vanilkový - 2 balíčky. POSTUP PŘÍPRAVY: Do oloupaných a nastrouhaných jablk přidáme 2 litry vody, cukr a vaříme 45 minut. V 1/2 litru vody rozmícháme a uvaříme pudinky a přidáme do jablečného pyré. Vše přepasírujeme přes sítko na hladkou kaši. Nemixujeme, protože se tak tvoří bublinky a přesnídávka by se zkazila! Plníme do skleniček a sterilizujeme 20 minut při teplotě 85 °C. Dobrou chuť přeje Idiska. ..
INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých švestek, 500 g pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva ze 2 citrónů. POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté švestky vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, drcený hřebíček a vše důkladně promícháme. Vaříme v kastrolu za stálého míchání, dokud povidla nezhoustnou. Poté povidla odstavíme, necháme částečně vychladnout a plníme do nahřátých sklenic, uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut. ..
INGREDIENCE: a) Na 1 kg jahod 30 dkg cukru, sterilace 12 minut při 90 °C POSTUP PŘÍPRAVY: Vybrané, prostředně velké jahody s červenou dužinou opereme, vykroutíme kalichy a dáme do porcelánového hrnku, kde je prosypeme jemným pískovým cukrem a necháme stát přes noc, aby jahody pustily šťávu.Druhý den,jahody ve šťávě zahříváme zvolna až do varu, který nesmí být. delší než 1 až 2 minuty. Pak hned ovoce odtáhneme a ne necháme chladnout a proslazovat několik hodin. Teprve potom ovoce opatrně skládám ..
INGREDIENCE: 1,5 kg jablk, 4 menší cibule, l hrnek cukru, l hrnek 8% octa, l lžička grilovacího koření, 1/2 lžičky kari, l stroužek česneku, l lžíce sójové omáčky.POSTUP PŘÍPRAVY: Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince, odstraníme stopku a okvětí a jablka nakrájíme na kousky. Cibule sloupneme a rozčtvrtíme. Pak jablka i cibuli semeleme na masovém strojku, vlijeme do kastrole, podlijeme trochou vody a vaříme na mírném ohni. Do rozvařené směsi přidáme cukr a necháme ho rozpustit, pak vhodíme koření, ..
INGREDIENCE: l kg meruněk, 200 g pískového cukru, na každou sklenici l lžíci vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Meruňky omyjeme nebo jen otřeme hadříkem, po rýze je rozpůlíme, vyjmeme pecky a meruňky řeznou stranou skládáme do sklenice. Jednotlivé vrstvy ovoce prosypeme cukrem a na povrch přidáme lžíci horké, převařené vody. Sklenice hned uzavřeme, vložíme do sterilizačního hrnce a 15 minut sterilujeme při 85 °C Po té době vyndáme z vody a necháme vychladit. ..
INGREDIENCE: l kg zralých jahod, 400 g cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté jahody zbavené stopek rozmixujeme s cukrem. Směs nalijeme do menších lahví, zavřeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Použít se dají na poháry, do koktejlů nebo do palačinek. ..
INGREDIENCE: Miska sladkých vyzrálých hrušek, l lžička kyseliny citrónové, 1 l vody, l kg cukru.POSTUP PŘÍPRAVY: Hrušky oloupeme, vykrojíme jádřince, stopky a okvětí a vkládáme je do vody okyselené kyselinou citrónovou (nebo octem). Když máme všechny hrušky připravené, scedíme je, opláchneme a necháme okapat, l l vody svaříme s l kg cukru, vložíme hrušky a necháme povařit asi 10-15 minut. Pak hrnec s cukerným roztokem a povařenými hruškami sundáme z ohně a necháme v chladu do druhého dne proslaz ..
POSTUP PŘÍPRAVY: použijeme ořechy nedozrálé, takové které můžeme dobře překrojit nožem. Ponecháme je celé a ve velké sklenici je zalijeme vodou. Vodu (studenou) musíme každý den měnit. Asi po 20 dnech získají ořechy tmavou barvu. Potom je dáme vařit. Zkoušíme jehlou, zda jsou dobře uvařené. Potom je vkládáme do sklenic. Prosypeme cukrem a zalijeme převařenou vodou. Uzavřeme víčky a sterilujeme ještě asi 30 minut při teplotě 85°C a potom je uložíme v temnu. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA