INGREDIENCE: 2 l vody, 150 g hrachu, 50 g sádla, 1 cibule, česnek podle chuti, 60 g hl. mouky, sůl, pepř, majoránka, polévkové koření, 1 žemle a lžíce sádla n osmažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách důkladně propláchneme, namočíme do studene vody a necháme nabobtnat asi 4-5 hodin. Poté přidáme trochu vody a uvaříme jej doměkka. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a připravíme tak světlou jíšku. Jíšku zalijeme vodou, rozšleháme a za častého míchání povaříme. Přidáme hr ..
INGREDIENCE: 1 konzerva rajského protlaku (rajské šťávy) nebo 400 g čerstvých rajčat, 80 g tuku, 80 g hl. Mouky, 1 l vývaru, 1 cibule, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře, na špičku nože skořice a tymiánu, sůl, cukr, ocet, 2 plátky citrónu. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Do jíšky přimícháme rajčatový protlak nebo šťávu, zalijeme vývarem, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu, přidáme plátky citr&oacu ..
INGREDIENCE: 500 g hrubé mouky, 1 vejce, 3 dl vlažné vody nebo mléka, 2 housky, 10 g droždí, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy prosejeme mouku, kterou promícháme se solí. Z vlažné vody nebo mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout, vlijeme na mouku a přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a přidáme na kostičky nakrájenou housku, vše promícháme a asi hodinu necháme kynout. Vykynuté těsto na vále rozdělíme na tři části a vypracujeme knedlíky. Vložíme je do vařící vody a vaříme 20 min ..
INGREDIENCE: 500 g vepřového masa (nejlépe kližky), 2,5 dl světlého piva, 1 lžíce hl. mouky, 4 stroužky česneku, krajíc staršího chleba, kmín, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Maso nakrájené na kostky osolíme, dáme na sádlo, trochu podlijeme pivem a dusíme doměkka. Měkké maso vyndáme, šťávu vydusíme do tuku, zaprášíme moukou, osmahneme, přidáme strouhaný chléb rozředěný a rozšlehaný s pivem. Poté zvolna provaříme na hustou hladkou omáčku. Omáčku okořeníme třeným česnekem, kmínem nebo muškátovým květem a ..
INGREDIENCE: 180 g vařených a nastrouhaných brambor, 180 g polohr. mouky, 1 vejce, 100 g tuku, vegeta, sůl, na posypání mák a na potření vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Ze surovin zaděláme těsto, které necháme asi ½ hodiny odpočinout. Poté tvoříme preclíky, které potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dorůžova. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1 kg bůčku uvaříme s 15 stroužky česneku, 10 kuliček pepřů, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů a 1 lžíci soli (vaříme asi ¾ hodiny). Mezitím si připravíme kořenící směs: Smícháme 15 utřených stroužků česneku, 1 lžičku pepře, 1 lžičku sl. papriky, 1 lžičku kari koření, 1 lžičku orientálního koření, to vše zakapeme tabaskem a worcesterovou omáčkou. Teplý bůček pomažeme ze všech stran touto kořenící směsí, zabalíme do alobalu a po vychladnutí ho dáme na 6 dní ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, sklenice kysaného zelí, hrst sušených hub (i vice), 250 ml šlehačky, 2 cibule, 4 stužky česneku, olej, ocet, hl. mouka, sůl, cukr, pepř, nové koření, bobkový list, ml. sladká paprika, Maggi. POSTUP PŘÍPRAVY: Sušené houby necháme přes noc namočené ve vodě. Cibuli a česnek necháme zpěnit do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je do 2,5 l vody. Přidáme 8 kuliček nového koření 5 bobkových listů, sůl a přivedeme do varu. Poté přidá ..
INGREDIENCE: 80 g kopru, ½ l vývaru z masa, kostí nebo masoxu, 80 g tuku, 80 g hl. mouky,¼ l šlehačky nebo ½ l smetany, sůl, cukr, ocet, lžička másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Do horkého tuku nasypeme hl. muku a připravíme světlou jíšku, zalijeme vývarem, dobře rozšleháme, osolíme a za častého míchání vaříme asi 30 minut. Pak omáčku zalijeme šlehačkou nebo smetanou, krátce povaříme, mírně okyselíme převařeným octem, přisladíme podle chuti a znova krátce povaříme. Steri ..
INGREDIENCE: 800 g syrových brambor, 200 g kysaného zelí, 1 větší cibule, 1 vejce, sůl, ml. pepř, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory nastrouháme, přidáme nadrobno nakrájené zelí, nastrouhanou cibuli, vejce, pepř a sůl a vše promícháme. Na tuku dorůžova pečeme placičky. ..
INGREDIENCE: 1 ½ l vody, 50 g oloupaných brambor, 5 stroužků česneku, sůl, kmín, 80 g sádla, petrželka, 2 krajíce tmavého chleba. POSTUP PŘÍPRAVY: Nadrobno nakájené brambory se solí a kmínem uvaříme na bramborový protlak. Na talíř dáme lžičku sádla, třený česnek jemně nasekanou petrželku a na nudličky nebo kostičky nakrájený chléb předem osmažený na tuku. Vše přelijeme rozvařenými bramborami. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA