INGREDIENCE: 15 soukvětí bezu černého, 1 l vody, 1 kg medu, šťáva z 3 citrónů.POSTUP PŘÍPRAVY: Soukvětí opereme, zbavíme stopek, vsypeme do vařící vody a necháme přes noc vyluhovat. Na druhý den výluh scedíme přes utěrku, květy dobře vylisujeme, přidáme med, výluh zahřejeme do varu, plníme do lahví nebo sklenic až po uzávěr a vzduchotěsně uzavřeme. ..
INGREDIENCE: Miska květů sedmikrásky, 1 citron, 500g medu, 0,5 l vody.POSTUP PŘÍPRAVY: Květy (s minimálním podílem zelených částí) vsypeme do vařící vody, přidáme pokrájený neoloupaný citron (dobře umytý v teplé vodě) a necháme přes noc vyluhovat. Na druhý den výluh scedíme přes utěrku, květy dobře vylisujeme, přidáme med, výluh zahřejeme do varu, plníme do lahví nebo sklenic až po uzávěr a vzduchotěsně uzavřeme. 0bměna: Stejným způsobem můžeme připravit pampeliškový sirup. ..
Vyzkoušejte horký zábal. Uvaříme asi 6 brambor, ještě vroucí je zabalíme do tenkého plátna, rozmačkáme a přiložíme na bolavé místo tak, aby bylo celé pokryto. Necháme působit, dokud zábal nevychladne. Účinek můžeme podpořit i horkou koupelí ve vodě s přídavkem rozmarýnového, jalovcového či tymiánového aromatického oleje. Účinek: Horký bramborový zábal podporuje prokrvení. Díky němu se ze svalů rychleji vyplaví odpadní produkty látkové výměny působící bolest. Aromatické oleje v lázni navíc snižuj ..
A jak pomoci tělu? Potíže způsobené těžko stravitelným jídlem pomůže odstranit malé množství nejlépe hořkého alkoholu (pomáhá rozpustit a následně strávit tuky a podporuje produkci žaludeční šťávy). Pokud máme doma některý z léků obsahujících enzymy slinivky břišní (např. z volně prodejných Gastrix), můžeme užít dvě tablety. Chlazený běžný nápoj (čaj, voda bez bublinek) po doušcích pomůže zklidnit rozbouřený žaludek. Pokud jsou obtíže způsobeny nemírnou konzumací alkoholu, je vhodné organismu do ..
Místo vpichu nejprve opláchneme ledovou vodou. Pak přiložíme obklad z kostek ledu zabalených v látce. Svědění a otoku se můžeme zbavit i přiložením plátku cibule. Nebo si můžeme v lékárně koupit Australský čajovníkový olej - tzv. Tea Tree Oil - a jim štípnutí potřít. ..
Je to řídnutí kostí. Pomoc a prevence je správná strava bohatá na obsah vápníku který je základním stavebním kamenem kostí. Je to především mléko a mléčné výrobky. Ženám lze také doporučit nasbírat si semínka kopřivy a přidávat je do potravy jako koření. Účinek: Semena kopřiv obsahují substanci, která se svým chemickým složením podobá ženskému hormonu estrogenu. ..
Při rekonvalescenci - po různých nemocech se doporučujeme dávat med do mléka.Při zánětech - horních cest dýchacích, proti infekci je nejlepší horké mléko s medem nebo teplý čaje s medem a citrónem.Žaludeční vředy - vzniklé překyselením žaludku. Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu, na lačný žaludek jednu lžíci denně.Nespavost - před spaním si dát kávovou lžičku medu, večeřet nejpozději 17 hodin.Onemocnění jater a žlučníku - usnadňuje léčení ovocnými cukry, při zánětech žlučníku může ..
Když nemůžete dlouho usnout, napusťte si do vany asi 40 cm studené vody a 10 minut v ní přešlapujte.Když vás bolí hlava, zkuste si mazat chodidla citrónem.Při kašli a chrapotu, nastrouhejte trochu křenu najemno, přidejte lžičku medu a se žloutkem utřete.Na kloubní, svalové a vnitřní bolesti zkuste pekařské droždí rozetřít se solí a přiložit formou náplasti, místo je třeba ovázat.Při pocení rukou je dobré toto: do krajiny ledvin vetřete denně jednu cibuli upečenou ve slupce. Současně pijte po dou ..
NÁVOD NA OLEJ: 30g sušené natě naložíme do ½ l kvalitního oleje a ponecháme 14 dní stát za občasného promíchání. Poté slijme a přefiltrujeme. Tímto olejem si mažeme údy, záda a při bolestech hlavy čelo. ČAJ: 3 lžičky suché drcené natě přelijeme ¼ l vařící vody a ponecháme asi 15 minut odstát. Popíjíme jeden šálek denně proti nadýmání, žaludečním křečím, pro uklidnění, při migrénách a bolestem hlavy. NÁLEV VE VÍNĚ: 30g sušené natě naložíme na jeden týden do jednoho litru kvalitního bílé ..
REVMATISMUS: Použijeme pepř. Do obkladu dáme kašičku z pepře a přiložíme na bolestivá místa. Zde jej ponecháme asi 15 minut nebo tak dlouho, dokud nás nezačne pokožka pálit. Aplikujeme jednou denně. PŘI TRÁVICÍCH PROBLÉMECH: Pomáhají kmínová či koriandrová semínka. Rozmělníme je na pastu a tu vmasírujeme do kůže v oblasti pupku. Necháme asi půl hodiny působit. Opakujeme 2 x za den, dokud přízraky trvají. PŘI CELKOVÉ ÚNAVĚ: Bazalková kašička, přidaná do lázně nebo inhalovaná, umocní energii a obn ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA