INGREDIENCE: 500 g brambor, 70 g krupice, 50 g polohrubé mouky, l vejce, 6 lžic oleje, pepř, sladká paprika, muškátový oříšek, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce v osolené vodě. Oloupeme je a prolisujeme. Po vychladnutí přidáme mouku, krupici, koření, vejce a sůl a vypracujeme těsto. Tvarujeme mezi dlaněmi na koncích ztenčené válečky šulánků. Vaříme v osolené vodě 8 minut. Uvařené šulánků necháme okapat a na oleji osmažíme dorůžova. Podáváme se zelím a osmaženou cibulko ..
INGREDIENCE: 500g syrových brambor, 2 dl (120 g) hrubé mouky, 1 syrové vejce, 30g sádla, 1 lžička soli, 1 lžíce soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Nejprve oškrábeme brambory a nastrouháme je na jemném struhadle. Potě je přendáme na větší hustý cedník a necháme 20 minut okapat. Okapané brambory přendáme do větší mísy, kde k nim přidáme vejce a čajovou lžičku soli. Směs pořádné promícháme a postupně budeme přidávat po malém množství mouku. Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme jednou polévkovou lž ..
INGREDIENCE: 200 g hrubé mouky, 2 větší syrové brambory, sůl, 60 g anglické slaniny, půl kostky měkkého tvarohu. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory rozstrouháme, polovinu vody z nich slijeme, osolíme, zasypeme moukou a vypracujeme těsto husté jako na noky. Potom uchopíme zvlhčené prkénko s rukojetí, těsto na něj rozložíme do výše prstu a nožem, stále namáčeným do vody, odsekáváme nudle silné asi jako malík. Musíme je vkládat přímo do vroucí osolené vody. Bramboroví vrabčáci ve vodě nabudou. Ih ..
INGREDIENCE: 3 žemle, 3 brambory, 3 lžičky hrubé mouky, 1 vejce, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle z předešlého dne rozkrájíme na kostičky, oloupané a jemně nastrouhané brambory zahustíme moukou a zjemníme vejcem. Rukou vytvarujeme knedlíky velikosti tenisových míčků, vložíme je do vroucí vody a vaříme 20 minut. Po vyjmutí z vody je překrojíme na půlky, aby vyšla pára. Podáváme je s kysaným zelím k uzenému masu, k pečením apod. ..
INGREDEINCE: 1,6 kg brambor, 1 vejce, 450 g hrubé mouky, 150 g krupice, sůl, 1 kg švestek.POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Studené brambory nastrouháme nebo umeleme. Přidáme hrubou mouku, krupici, špetku soli a vejce a ze směsi vypracujeme husté těsto. Z těsta vyválíme váleček, z něhož nakrájíme dílky, zploštíme je a obalujeme jimi švestky. Švestkové knedlíky z bramborového těsta vaříme v mírně osolené vodě 6-8 minut. Další postup je stejný jako u šves ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 200 g krupice, 1 vejce, sůl, 100 g strouhané housky, 100 g moučkového cukru, 70 g másla.POSTUP PŘÍPRAVY: Studené vařené oloupané brambory prolisujeme, přidáme mouku, krupici, vejce a sůl. Zpracujeme těsto, rozdělíme na dvě části a zformujeme dva dlouhé válečky -asi 5 cm v průměru, nakrájíme na menší dílky a z nich vyválíme malé šišky. Šišky vkládáme do vařící mírně osolené vody a zvolna vaříme. Po zavaření jimi zamícháme, aby se nepřichytily ke dnu. ..
INGREDIENCE: 3/4 kg vařených a oloupaných brambor, sůl, 2 dl mléka, 200 g krupice, 2 vejce, 2 žemle, 3 lžíce tuku, 100 g hrubé mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Vychladlé brambory nastrouháme, osolíme a posypeme krupicí. Přilijeme mléko a necháme alespoň 1/4 hodiny máčet, aby krupice nabobtnala. Mezitím nakrájíme starší žemle na kostičky a na tuku je za stálého míchání osmažíme a necháme ochladnout. Přidáme k bramborám, podle potřeby vmícháme ještě vejce a těsto zahustíme moukou. Vyválíme knedlíky a vaříme ..
INGREDIENCE: 700g oškrábaných syrových brambor, 1 lžíce soli, 1 čajová lžička soli.Kaše: 300g oškrábaných syrových brambor, 0,7 dl mléka, 2 čajové lžičky soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory: (300 g) nakrájíme na čtvrtky nebo na poloviny, vložíme do hrnce a zalijeme horkou osolenou vodou (1 čajová lžička soli). Vody dáme jen tolik, aby těsné zakryla nakrájené brambory. Podle druhu brambor vaříme pod pokličkou 30-40 minut. Uvařené brambory rozmačkáme (šťouchačem nebo protlačíme lisem na bramb ..
INGREDIENCE: 1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 50 g sádla, 200 g strouhaného uzeného sýra (oštěpek), 1/4 l smetany.POSTUP PŘÍPRAVY: Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, ustátou vodu scedíme, přidáme prosátou mouku, sůl a vypracujeme těsto. Malou lžičkou vykrajujeme nočky nebo těsto protlačujeme struhadlem s velkými otvory do vařící slané vody. Vaříme zvolna asi 6 minut. Vyndáme z vody cedníkem, necháme okapat a promícháme s rozehřátým sádlem, aby se haluš ..
INGREDIENCE: 900 g horkých vařených brambor, 1 solamyl (250g), 3 polévkové lžíce dětské krupičky, 1 stroužek česneku, 1 lžíce soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve uvaříme brambory ve slupce. Podle druhu brambor to potrvá asi 20-30 minut (jsou-li brambory už uvařené, zjistíme tak, že špejle pronikne ostrým hrotem snadno jejich dužinou). Pak dáme vařit vodu do třílitrového hrnce. Osolíme jednou rovnou polévkovou lžící soli. Než se voda ohřeje, oloupané horké vařené brambory rozmačkáme válečkem na nudle ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA