INGREDIENCE: ¼ litrový hrnek polohrubé mouky, ¼ l mléka, ½ kávové lžičky soli, 1 žloutek, 1 nakrájený rohlík, trochu prášku do pečiva, sníh z jednoho bílku. POSTUP PŘÍPRAVY: Do misky dáme mouku, prášek, sůl a žloutek. Zaděláme polovinou mléka, přidáme nakrájený rohlík a zbytek mléka, zlehka vmícháme sníh. Vymažeme sádlem plechovku a těsto do ní vlijeme. Do hrnce nalijeme vodu, plechovku do něj vložíme a vaříme asi 50 minut. Po uvaření knedlík vyjmeme a ihned krájíme na plátky. ..
INGREDIENCE: 400g hrubé mouky, 1/4 l syrového mléka, 5 včerejších rohlíků, 2 žloutky, 1 čajová lžička soli, 1 polévková lžíce soli.POSTUP PŘÍRAVY: Do mouky, ve které jsme rozmíchali 1 čajovou lžičku soli, přidáváme po částech mléko s rozmáchanými žloutky a vypracováváme měchačkou tak dlouho, až je těsto lesklé a tvoří puchýře. Pak vmícháme nakrájené rohlíky a necháme 10 minut odpočinout. Mezitím dáme do většího hrnce vařit vodu, kterou osolíme polévkovou lžící soli. Pak rukama namočenýma ve stud ..
INGREDIENCE: 3 včerejší rohlíky, 3 syrové žloutky, 2 syrové bílky, 5 lžic mléka, 5 lžic hrubé mouky, 1 lžíce soli, 1 lžička soli.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve dáme do třílitrového hrnce vařit vodu, kterou osolíme polévkovou lžící soli. Ve větší míse smícháme žloutky s mlékem a moukou, přisolíme lžičkou soli a lehce vpravíme do těsta sníh ze 2 ušlehaných bílků. Do této směsi postupně přimícháme na drobné kostičky nakrájené rohlíky. Připravené těsto, které se vám bude zdát řídké, rozdělíme na tři díly ..
INGREDIENCE: 600g hrubé mouky, 1/2 l mléka, 5 rohlíků, 2 žloutky, 50g másla, 1 lžička soli, 1 lžíce soli, na hrot nože jedlé sody.POSTUP PŘÍPRAVY: Do čtyřlitrového hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme 1 polévkovou lžící soli. Než se začne voda vařit, osmažíme na másle na kostky rozkrájené rohlíky. Do větší mísy zaděláme ne příliš tuhé těsto z mouky, mléka, žloutků a soli. (Platí pravidlo, že čím je těsto řidší, tím jsou knedlíky kypřejší.) Těsto mícháme tak dlouho, až se leskne, pak do něho vpr ..
INGREDIENCE: 250g žemle krájené na kostky, 2 vejce, snítka petržele, lžička soli, 100 g hrubé mouky, 2 dl mléka, špetka muškátového květu, špetka bílého pepře.POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle zastříkneme mlékem, necháme nabobtnat, přidáme mouku, žloutky, rozsekanou petržel, sůl a koření. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který vmícháme do připravené hmoty. Tu podle klasického receptu vkládáme na bavlněný šátek přetřený olejem, stočíme do válečku a na koncích zavážeme provázkem. Vložíme do vroucí vody a 15 - 20 ..
INGREDIENCE: 400g hrubé mouky, jedno vejce, 8g droždí, 2dcl mléka, lžička soli, 50g krájené housky.POSTUP PŘÍPRAVY: Z uvedených surovin vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě 45 minut kynout. Rozdělíme je na 2 stejné díly, vytvarujeme do šišek a necháme kynout asi ještě 10 minut. Lehce převalíme do pravidelného tvaru a vložíme do vroucí osolené vody. Vaříme 15 -17 minut. Po vyjmutí z vody knedlík propícháme velkou vidličkou. ..
INGREDIECE: 200g den starých žemlí, 1 d1 mléka, 2 vejce, 50g sádla, lžíce hladké mouky, 1 cibule, podle chuti sůl, špetka mletého pepře, petrželová nať.POSTUP PŘÍPRAVY: Housky nakrájíme na malé kostičky a na sádle trochu osmažíme. Nakrájíme jemně cibuli, zelenou petrželovou nať jemně usekáme, osmahneme na horkém sádle a přidáme k osmaženým kostičkám housky. Pak rozšleháme v mléce vejce, hladkou mouku, sůl a pepř, dobře promícháme s houskou a navlhčíme připraveným mlékem. Takto připravenou směs v ..
INGREDIENCE: 1 lžička másla, 400g hrubé mouky, sůl, 1 vejce, 1 mrkev, 1/2 svazku petrželky, 4 snítky máty, 1 lžíce piniových oříšků, 1 červená chilli paprička, 2 lžíce jogurtu, 300 g ovčího sýra, 2 stroužky česneku, pepř, sladká paprika. POSTUP PŘÍPRAVY: Na vál prosijeme mouku, přidáme máslo, špetku soli, vejce a 100 ml vody. Vypracujeme tužší těsto. Zabalíme je do utěrky a necháme 60 minut odležet. Oloupeme a nastrouháme mrkev. Otrháme lístky bylinek a spolu s oříšky je nasekáme. Očistíme chi ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA