INGREDIENCE: 50g másla, 3/4 l mléka nebo vody, 150g poloh. mouky, 3 vejce, trochu soli. POSTUP PŘPRAVY: Do kastrolu dáme mléko nebo vodu, tuk a sůl a směs přivedeme do prudkého varu. Za stálého míchání přisypeme mouku a mícháme tak dlouho, až se hmota nechytá hrnce. Pak sundáme nádobu z ohně, těsto přendáme do porcelánové misky, vařečkou je trochu v misce rozetřeme a asi 2 minuty vmícháváme postupně vejce. Pečeme v ne příliš horké ale dobře vytopené troubě 170 Oc. Takto upečené těsto ihned pou ..
INGREDIENCE: 10 g másla, 80 g hrubé mouky, 8 lžic mléka, sůl, 1 žloutek. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se žloutkem a solí, přidáme mouku a mlékem zaděláme řidší těsto. Po stání (asi 1 hod.) těsto zaváříme přes haluškový cedník s většími otvory nebo je přendáme na prkénko, které si přidržíme nakloněné nad hrncem s vařící osolenou vodou a nožem ukrajujeme malé nočky - halušky. Po chvilce je uvolníme vařečkou ode dna a necháme jen krátce povařit. Pak je cedníkem vybereme a můžeme pomastit kouskem ..
INGREDIENCE: 500 g chlebíčkové veky, 600 g uzeného bůčku, 150 g hrubé mouky, 4 vejce, 0,4 l mléka, 100 g sádla, petrželová nať, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Chlebíčkovou veku nakrájíme na kostičky a necháme na pekáčku v troubě proschnout. Uzený bůček uvaříme ve vodě doměkka, vykostíme a nakrájíme rovněž na kostičky. V kastrole rozpustíme sádlo, opečeme na něm rozkrájenou veku, přimícháme rozkrájený bůček, osolíme, opepříme a za stálého míchání opražíme. Z mléka, hrubé mouky, vejce a nasekané pe ..
INGREDIENCE: 1 vejce, kousek vepřových nebo hovězích jater, 1 cibulka, 30 g másla, sůl, mletý pepř, majoránka, trochu stouhanky a hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Játra velkým hladkým nožem na prkýnku utřeme, až vznikne kaše. Dáme je do misky, přidáme nadrobno nasekanou cibulku, vajíčko, sůl, trochu másla nebo oliv. oleje, majoránku, dle chuti trochu pepře, zamícháme a nakonec trochu strouhanky a hl. mouky, aby vznikla hustá kaše. Velkou lžíci vytvoříme knedlíčky, které vkládáme do vroucí polévky a ..
INGREDIENCE: 100g ovesných vloček, 100g žemle, 1 vejce, 50g pórku, 1 dl mléka, 1 prášek do pečiva, poloh. mouka, pažitka, sůl, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovesné vločky namočíme do mléka. Žemli nakrájíme na kostky a necháme v troubě vysušit. Pórek a pažitku nasekáme nadrobno. Vše smícháme , přidáme prášek do pečiva, vejce, podle potřeby mouku, dochutíme a z hotového těsta vytvarujeme knedlíčky, které asi 15 minut vaříme ve vodě nebo 30 minut v páře. Je to vhodná příloha k omáčkám. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo rozpustíme, přidáme mléko a zahřejeme. Až se začne vařit, začneme sypat krupici dokud se těsto nepřestane lepit na vařečku a nádobu. Potom necháme zchladnout, přidáme podle množství vejce, můžeme přidat celé vejce nebo pouze žloutky, osolíme. Vaříme v osolené vodě, noky jsou hotové, když vyplavou nahoru. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na oleji osmahneme větší pórek, 4 rohlíky nakrájíme na kostky. Promícháme 2 celá vejce a necelý 1/41 mléka, trochu soli, směsí zalijeme rohlíky, přidáme pórek a trochu pažitky, hrst hladké a polohrubé mouky. Vše prohněteme. Děláme malé knedlíčky, vaříme asi 7 minut. Hodí se k zelí a masu. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Zkusíme je trochu odlehčit ! Místo 200g slaniny dáme jen 100g a 150g vařeného uzeného masa. Slaninu drobně nakrájíme a do sklovita rozškvaříme. Na ni opečeme kostičky ze 6 starších rohlíků. Vysypeme do mísy i s tukem a zalijeme 4 vejci rozkvedlanými s 1/3 l mléka. Necháme asi 10 minut vsáknout. Pak přidáme nakrájené uzené maso a asi 300g hrubé mouky s trochou soli. Příliš nesolíme, někdy vůbec ne, protože slanina i uzené bývají různě slané. Dobře promícháme a necháme asi ¼ ..
INGREDIENCE: 250g měkkého tvarohu, 1 starší houska, 1/8 l mléka, 2 vejce, špetka soli, 10 lžic hrubé mouky, 2 lžíce spařených rozinek, 2 lžíce oleje nebo rozehřátého másla , tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Housku nakrájíme na kostičky, zalijeme a necháme rozmočit. Přebytečné mléko slijeme, k housce přidám hrubou mouku, máslo nebo olej, vejce, špetku soli, rozinky, rozdrobený tvaroh a vypracujeme těsto. Podle potřeby můžeme přidat ještě trochu mouky. Z těsta utvoříme váleček, z něhož odkrajujeme ..
INGREDIENCE: 250 g brynzy, 100 g krupice, 150 g strouhanky, 1 vejce, 100 g slaniny, sůl, l lžíce škvarků. POSTUP PŘÍPRAVY: Brynzu rozmačkáme a zpracujeme s krupicí, vejci a solí. Zahustíme strouhankou a děláme menší knedlíčky a ve vroucí vodě je vaříme asi 8 minut. Uvařené vyjmeme, omastíme kostičkami slaniny, ozdobíme škvarky a podáváme. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA