INGREDIENCE: 1 kg hladké mouky (speciál), špetka soli, 15 dkg cukru krupice, 7 dkg droždí, 20 dkg másla, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra, 3 vejce, 4dl mléka, 15 dkg rozinek, hrst sekaných mandlí na posypání. POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí, mléka, trošky cukru a mouky uděláme kvásek. Přidáme jej do mouky a s dalšími surovinami dobře vymísíme v těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout v teplé místnosti asi jednu až půldruhé hodiny. Poté vytvarujeme vánočku, potřeme rozšlehaným vejcem, posype ..
INGREDIENCE: 300 g polohrubé mouky, 20 g droždí, 1/2 lžičky pískového cukru, asi 400 ml mléka, sůl, na špičku nože strouhaného muškátového oříšku, 2-3 lžíce nadrobno nakrájeného kopru nebo kerblíku, popř. petrželky, 100 g tvrdého nahrubo nastrouhaného sýra, tuk na pečení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mouku prošijeme. Do mísy rozdrobíme droždí, rozetřeme je s cukrem, trochou teplého mléka a mouky na těstíčko, přikryjeme je, a když vykyne, postupně přidáváme mouku a mléko, sůl, koření, a dobře promícháme. Ne ..
INGREDIENCE: na 4 bochánky: 1 kg polohrubé mouky, 250 g tuku (hera), 250 g cukru, 70 g droždí, sůl (1 lžička), 4 žloutky, 1/2 l mléka, rozinky, mandle. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části mléka, droždí, a lžičky cukru uděláme kvásek, necháme vzejít. Tuk si rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Po vykynutí přidáme kvásek do mouky (v které už je zamíchaná sůl) a vše zaděláme vlažným mlékem, rovnou přidáme žloutky, cukr, tuk, rozinky a vypracujeme těsto. Posypeme trochou mouky a necháme kynout (asi 1 ..
INGREDIENCE: 500g polohrubé mouky, 1 sáček vanilkového cukru, 100g pískového cukru, 3,5 dcl mléka, 125g másla, 40g kvasnic, 3 žloutky, půl lžičky soli, 1 lžíce rozinek, 1 lžíce hoblinek nakrájených oloupaných mandlí, 1 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z části vlažného mléka, kvasnic a špetky cukru připravíme kvásek. Než vykyne, utřeme v míse do pěny cukr s máslem, přidáme žloutky, rum a zbylé mléko. Po troškách vmícháme mouku a nakonec rozinky. Mícháme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane chytat k ..
INGREDIENCE: 500 g polohrubé mouky, kostka droždí (42 g), 3 lžíce cukru, 1/4 l mléka, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 100 g tuku, vejce na potření.Maková nádivka: 200 g máku, 1/4 l mléka, 1/2 lžičky skořice, l lžíce medu, 3 lžíce cukru, na zahuštěný strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci cukru, lžíci mouky a droždí a na teplém místě necháme vykynout. Do mísy prošijeme mouku, přidáme sůl, žloutky a kvásek. Promícháme a přidáme změklý tuk. Vyprac ..
INGREDIENCE: 1 hrnek=250ml Kvásek: 28g (1/2 kostky kvasnic), nebo 1 1/2 sáčku sušených kvasnic, 1/2 hrnku vlažného mléka, 1/2 hrnku nebělené mouky, 1/4 lžičky cukru. Těsto: 140g másla pokojové teploty, 1/3 hrnku jemného krystalového cukru, 3 žloutky z velkých vajec (z malých 4), 1/2 hrnku vlažného mléka, 1 vanilkový cukr, 1/4 lžičky soli, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, 3 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 velký, našlehaný žloutek na potření okrajů koláčů a do tvarohové náplně. Tvarohová náplň: 1 lžíc ..
INGREDIENCE: Vanilkový cukr 1 ks, hladká mouka 1 kg, špetka muškátový oříšek (strouhaný) , sůl 10 g, máslo 50 g, 2 žloutky, mléko 5 dl, rozinky 1 balíček, sádlo 150 g, droždí 50 g, mandle loupané 10 dkg, cukr moučka 200 g, POSTUP PŘÍPRAVY: Z droždí trochy mléka, mouky a cukru uděláme kvásek. Do mísy dáme všechny ingredience kromě rozinek a mandlí. Přilijeme mléko, kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo (pozor nesmí být horké). Zaděláme těsto, nakonec přidáme rozinky, část nasekaných mandlí, po zapr ..
INGREDIENCE: ½ l mléka, kostka droždí (42g), 150 g cukru krupice, 1 kg poloh. mouky, 3 žloutky, 160 g másla, lžička soli, 50 g mandlí, 50 g rozinek, tuk n vymazání a žloutek na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Ve 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí s trochou cukru a mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme vzniklý kvásek, zbytek vlažného mléka s rozšlehanými žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, a vypracujeme vláčné těsto, které několikrát propracujeme. Nakonec vpracujeme ro ..
INGREDIENCE: 3 žloutky, 120g cukru, 150g másla či Hery, 500g polohrubé mouky (nebo polovinu hladké a polovinu hrubé), 3 dl mléka, 40g droždí (1 kostka),hrstka rozinek a mandlí, sůl, strouhaná citr. kůra, 1 lžička jemně utlučeného anýzu, 1 vejce na potření. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukr, změklé máslo a žloutky ušleháme do pěny. Z droždí , lžičky cukru a šálku vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku prosijeme, přidáme citr. kůru, špetku soli, anýz, vše smícháme se žloutkovou pěnou, kváskem a zbytkem ..
INGREDIENCE: Těsto: 350 g polohrubé mouky, 50 g práškového cukru, 10 g másla, 25 g droždí, 3 žloutky, sklenka mléka. Krém: 3 žloutky, 3 lžíce práškového cukru, 2 lžíce hrubé mouky, 200 ml mléka, nastrouhaná kůra z citronu. POSTUP PŘÍPRAVY: Do mísy vložíme 4 lžíce vlažného mléka, v kterém rozpustíme droždí a máslo, dále přidáme 50 g mouky a zaděláme kvásek, přikryjeme a necháme na ½ hodiny v teple odpočinout. Poté vsypeme 250 g mouky, cukr a žloutky. Dodáme vlažného mléka a vypracujeme hla ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA