INGREDIENCE: 10 brambor, 1 zakysaná smetana, hrnek sušených hub, sůl, kopr, 1 lžíce hl. mouky, trochu Ceresu - ztuženého tuku.POSTUP PŘÍPRAVY: Nejdříve namočíme houby (asi na 2 hodiny). Dáme vařit oloupané nakrájené brambory. Uděláme jíšku z tuku a mouky a společně s namočenými houbami přidáme k bramborům před jejich změknutím. Nezapomeneme také přidat nakrájený kopr. Chvíli povařme, osolíme a nakonec vmícháme smetanu. ..
INGREDIENCE: 400 g kysaného zelí, 30 g másla, 30 g hladké mouky, 200 ml kysané smetany, 60 g klobásy, 10 g sušených hub, 200 g brambor, bobkový list, nové koření, pepř, sůl.Svítek: 0,5 l mléka , 200 g polohrubé mouky, 3 vejce, 3 lžíce másla, moučkový cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Do vroucí vody dáme vařit předem namočené sušené houby, kolečka klobásy, brambory a koření. Z mouky a másla si připravíme světlou jíšku, přidáme k téměř dovařeným houbám a uvaříme doměkka. Nakonec přilijeme kysanou smetan ..
INGREDIENCE: 20 velkých a asi 10 malých smržů, 1 středně velká cibule, 2 lžíce mouky,1 l masového vývaru, 1/4 l suchého vína, sůl, pepř, hrst zeleného koření nebo petrželky, trochu smetany, 1 žloutek, 1 špetka muškátového oříšku, trochu citrónové štávy.POSTUP PŘÍPRAVY: Smrži se očistí , omyjí. 20 velkých smržů se naseká na kousky a podusí se na másle se středně velkou cibulí také nasekanou, až se šťáva téměř odpaří. Potom se přidá kousek másla, zapráší se moukou, nechá se znovu trochu podusit: p ..
INGREDIENCE: 300 g čerstvých hub, 1,5 l vody, špetka soli, 1/2 lžičky kmínu, 600 g brambor, 200 ml smetany, lžíce polohrubé mouky, 4 vejce, kopr, ocetPOSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé na kostky nakrájené houby dáme vařit do osolené vody. Sušené předem namočené houby dáme vařit do osolené vody. Přidáme kmín a oloupané, na kostky nakrájené brambory. Když jsou brambory skoro měkké, zalijeme je smetanou rozkvedlanou s moukou a povaříme. Potom polévku ochutíme rozsekaným koprem, doplníme vejci a za stálého mí ..
INGREDIENCE: 1/8 1 smetany, 1 1 1 vody, 250 g žampiónů, 40 g másla, 1 malá cibule, 50 g mouky, sůl, 2 vejce uvařená natvrdo, petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY: Houby očistíme nakrájíme na plátky a osmažíme na tuku; přidáme nastrouhanou cibuli a mouku. Jíšku zalijeme vodou a osolíme. Nenecháme vařit, přimícháme smetanu, nadrobno nakrájené vejce uvařené natvrdo a jemně usekanou petrželku. ..
INGREDIENCE: 250 g žampiónů, 50 g másla, 2 šalotky, 1,5 l vývaru nebo vody, 6 plátků suchého toastového chleba, jemně krájená petrželka, 3 polévkové lžíce smetany, mletý pepř, sůl.POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné a omyté třeně i kloboučky žampiónů osušíme, celkem 200 g žampiónů nadrobno nasekáme a zbytek nakrájíme na plátky (kloboučky). Šalotku očistíme a jemně nakrájíme, Odebereme lžící másla a zbylé rozpustíme v hrnci, Přidáme nakrájenou šalotku, necháme ji zesklovatět. Pak na ni vložíme nasekané žam ..
INGREDIENCE: 100g čerstvých nebo 10g sušených hříbků, 3/4 l vody, 1/4 l kyselé smetany, 1 žloutek, 30g másla, 3 vajíčka, 1 malá cibule, sůl, kmín. Kvas: 1/4 l vody nebo mléka, 20g čerstvého droždí, 40g žitné mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Kvas připravíme několik hodin před vařením polévky. Droždí drobíme do půllitrové nádoby, zalijeme vlažnou vodou či mlékem, dáme mouku a zpracujeme.. Řídké hladké těsto, do kterého můžeme vložit i kus chlebové kůrky, přikryjeme a necháme vykynout v teple. Rozřezané čers ..
INGREDIENCE: Více než 1 l vody, sůl, 250g kostí, 20g másla, 20g mouky, zeleného hrášku, 30g rýže, 150g čerstvých nebo hrstku sušených hříbků, 1 /8 1 mléka, 30g másla, 30g cibule, 1 /2 hlávky kapusty, pažitka – petrželka.POSTUP PŘÍPRAVY Hříbky nakrájíme na plátky a udusíme na másle s rozsekanou cibulí. Udušené hříbky jemně nakrájíme. Zvlášť udusíme na másle s cibulkou na nudličky nakrájenou, spařenou kapustu. Hříbky teď smícháme s kapustou. Procezenou polévku z hovězích kostí zahustíme řídkou svě ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 100g cibule, trochu nového koření, celého pepře a bobkového listu, 1/2 l kyselé smetany, sůl, 300g čerstvých hříbků, 300g brambor, 4 celá vejce, 30g hladké mouky. Popřípadě ocet.POSTUP PŘÍPRAVY: Do vody dáme vařit oloupanou cibuli, nové koření, celý pepř a kousek bobkového listu. Osolíme a do povařeného koření zašleháme kyselou smetanu, spojenou s hladkou moukou. Povařenou polévku přecedíme, přidáme na plátky nakrájené hříbky a necháme ještě chvíli povařit. Nakonec dáme do ..
INGREDIENCE: 250g malých hnojníků obecných nebo jiných hnojníků, 2 lžíce oleje, trochu citrónové šťávy,sůl a pepř, 3/4 l masového vývaru nebo vývaru z masové kostky. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby se properou a nechají se dobře odkapat, nepokrájené se dusí v oleji. Přidá se masový vývar, sůl a pepř. Zcela nakonec se ochutí citrónovou šťávou a trochou petrželky. POZOR!!!!! K jídlu z hnojníku se nesmí ani po něm pít pivo ani jiný alkohol, jinak vznikají žaludeční potíže!! ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA