INGREDIENCE: 1 hovězího vývaru, 2 žemle, 30 g slaniny, 10 g cibule, trochu petrželky, 1/16 1 mléka, 1 menší vejce, sůl a 30 g hrubé mouky.POSTUP PŘÍPRAVY: Žemle nakrájíme na zcela drobné kostičky. Na pánvi trochu rozpustíme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme k ní jemně rozsekanou petrželku a nadrobno pokrájenou cibuli, krátce osmažíme a nalijeme na žemle. Do mléka dáme vejce, sůl, rozkvedláme. Žemle polijeme, nakonec lehce vmícháme mouku a necháme asi 1 hodiny stát. Z těstíčka uděláme malé kne ..
INGREDIENCE: 300 g hovězího masa, 400 g kosti od šunky, 100 g párků, 350 g červené řepy, 100 g rajčatového protlaku, 60 g cibule, 100 g mrkve, 30 g petržele, 30 g vepřového sádla, 20 g cukru, 20 g mouky, 1 dl kysané smetany, ocet, sůl, bobkový list, mletý pepř.POSTUP PŘÍPRAVY: Kost od šunky uvaříme s hovězím masem.. Na nudličky nakrájíme mrkev, petržel a cibuli, osmahneme na tuku, přidáme rajčatový protlak a ještě asi 15 minut dusíme. Řepu uvaříme ve slupce zvlášť, oloupeme ji a pokrájíme na nud ..
INGREDIENCE: 200 g hovězích kosti (žebra), 4 vejce, 25 g celeru (kořen), 15 g kořenové petržele, 25 g mrkve, petrželová nať, 9 cl mléka, sůl, rostlinný tuk na vymaštění formy.POSTUP PŘÍPRAVY: Hovězí kosti vypereme, zalijeme studenou vodou a necháme prudce zavařit. Pak stáhneme oheň a necháme vývar zvolna vařit alespoň hodinu. Přidáme očištěnou vypranou zeleninu, osolíme a vaříme do měkka. Hotovou polévku přecedíme přes jemný cedník á dochutíme. Vaječnou sedlinu připravíme takto: v mléce rozšlehá ..
INGREDIENCE: 1 telecí brzlík, 20g másla, sůl, 80g zeleniny, 40g másla, 60g mouky, 1 malý květák, pepř, pažitka, 1/8 l mléka, 1 vejce.POSTUP PŘÍPRAVY: Poté, co brzlík ležel půl hodiny ve studené vodě, dáme nádobu sním na plotnu. Když je voda horká, vyměníme ji za studenou a opakujeme předchozí postup. Zbělený a tuhý brzlík zbavíme šlach a udusíme jej na másle. Zeleninovou polévku osolíme, zahustíme světlou jíškou, přidáme do ní na růžičky rozebraný květák a povaříme. Před podáváním přidáme do pol ..
INGREDIENCE: 0,8 l hovězího vývaru, 50 g hovězího morku, 1 vejce, 1 lžíce netučného tvarohu, 1 lžička jemně krájené petrželky, sůl, muškátový oříšek. POSTUP PŘÍPRAVY: Morek očistíme opláchneme, osušíme a nakrájíme jej na malé kousky. Pak jej osolíme a prohněteme s tvarohem a žloutkem a jemně krájenou petrželkou. Bílek nepatrně osolíme a ušleháme z něj tuhý sníh, který lehce promísíme s morkovým těstíčkem. Okořeníme strouhaným muškátovým oříškem a necháme v chladničce 15 min. odpočinout. Z vychl ..
INGREDIENCE: 20g tuku, 1 mrkev, kousek celeru, 1 malý kořen petržele, 1 středně velká cibule, 20g hladké mouky, 250g sleziny, 1 l vody (nebo masového vývaru), sůl, mletá sladká paprika, majoránka, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Na tuku zpěníme nadrobno rozkrájenou cibuli, přidáme dobře očištěnou, nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a vše chvilku společné dusíme. Jakmile zelenina přijme barvu (zezlátne), přidáme k ní na nudličky nakrájenou slezinu, promícháme, zasypeme moukou, zalijeme vodou ne ..
INGREDIENCE: 500g hovězího masa. 2 lžíce krájené polévkové zeleniny, 1 bobkový list, 2-3 hřebíčky, 1 cibule,1 stroužek česneku, 500g netučného tvarohu, 2 žloutky, hovězí vývar, sůl, čerstvě mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci přivedeme k varu 2 l vody, do které postupně přidáme sůl, bobkový list, hřebíčky, cibuli, česnek, jemně rozkrájenou očištěnou polévkovou zeleninu, maso a vše na mírném ohni (podle stáří a jakosti masa) asi 2 hodiny vaříme. Hotovou polévku přelijeme sítem, zeleninu do ní p ..
INGREDIENCE: 1 l vody, 250g telecího masa, 20g másla 20g cibule, 40 g hladké mouky, sůl, 1 kostka slepičího bujónu, 1/4 l mléka, 1 žloutek, mletý pepř, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: V osolené vodě uvaříme doměkka omyté telecí maso, pak je umeleme na masovém strojku. Z másla a mouky přepravíme bledou jíšku, do níž přidáme nadrobno rozsekanou cibuli. Jakmile zežloutne, zalijeme ji vývarem z telecího masa a přidáme kostku bujónu. Na malém ohni 10 minut vaříme, do polévky vložíme mleté maso, opepříme ..
INGREDIENCE: 400 g hovězího masa předního, 300 g hovězích kloubových kostí, 1 1/4 l vody (při vaření doléváme),2 mrkve, 2 petržele, malý kousek celeru, 2 cibule, lžíce tuku, 5 kuliček pepře, podle chuti sůl, 3 zrnka nového koření,2 lžíce rajčatového protlaku, 3 citróny, petrželová nať, 3 středně velké brambory. POSTUP PŘÍPRAVY: Rozsekané kloubové kosti dáme vařit do osolené vody, přidáme maso a koření. Kořenovou zeleninu a brambory nakrájíme na větší nudle a vše podusíme na části tuku s cibulí ..
INGREDIENCE: 150g rajčat, 2 cibule, l petržel, 1 mrkev, 1/2 l vývaru z kostí, 1/2 l šťávy z kysaného zelí, zelená petržel, 1 vejce, 1/2 šálku smetany. Knedlíčky: 200g umletého hovězího masa, 4 plátky chlebíčkové veky, 20g másla, 2 cibule, 1 vejce, špetka pepře a soli. POSTUP PŘÍPRAVY: Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, Rajčata oloupáme, zbavíme jadérek a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme na poloviční plátky a vše dáme vařit do osoleného vývaru z kostí. Když je zelenina vařená, svaříme šť ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA