INGREDIENCE: 750 g domácej klobásy, 750 g údeného mäsa, sušené huby, cesnak, cibuľu, bobkový list, celé čierne korenie, mlieko, 0,5 l kyslej smotany, hladkú múku, olej, mletú červenú papriku. POSTUP PŘÍPRAVY: Do veľkého hrnca dáme klobásu a údené mäso, zalejeme vodou, pridáme cesnak, cibuľu, korenie, bobkový list a nadrobno posekané huby. Varíme, pokým nie je všetko mäkké. Mäso a klobásu vyberieme a prikryjeme. Vyberie aj korenie a bobkový list. Na oleji opražíme múku, pridá ..
INGREDIENCE: 300 g kapra, 40 g masla, 1 cibuľa, 200 g kyslej kapusty, 40 g hladkej múky, 1 liter vody, 50 g paradajkového pretlaku, 1,5 dl kyslej smotany. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybu očistíme a podusíme v troche osolenej vody. Na masle osmažíme pokrájanú cibuľu, pridáme nadrobno pokrájanú kapustu, zaprášime múkou a osmažíme. Potom zriedime vývarom z húb, pridáme horúcu vodu a chvíľu povaríme Nakoniec ochutíme pretlakom. Na tanier položíme kúsok ryby, lyžicu hustej kyslej smotany a zalejeme horú ..
INGREDIENCE: 300 g staršího chleba, 50 g másla, drcený kmín, sůl, petrželová nať, 2 žloutky. POSTUP PŘÍPRAVY: Chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na másle. Přilijeme litr vody, přidáme kmín a osolíme. Když se chléb rozvaří, protřeme polévku sítem, přidáme pokrájenou petrželovou nať a zakverláme 2 syrové žloutky, ale polévku již nevaříme. Místo vody můžeme použít vývar z kostí nebo z kostky masoxu. ..
INGREDIENCE: 60 g ovesných vloček, 2 l mléka, 2 kostky masoxu, 1 vejce, hrst dětské krupice, trochu polohrubé mouky, máslo, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky usmažíme světlu jíšku, kterou zředíme studeným mlékem. Povaříme, přidáme kostky masoxu, opepříme a osolíme. Mezitím uvaříme ve vodě (asi v 1/2 l) ovesné vločky a prolisujeme je přes síto do připravené polévky. Nakonec zavaříme připravené nočky. Příprava nočků: do ušlehaného vajíčka vmícháme krupici a směs necháme ustát. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V hrnci rozpustíme 40 g másla, přidáme 200 g nakrájeného tvrdšího chleba ( víc kůrek), na nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel), nadrobno nakrájenou oloupanou cibuli a prolisovaný stroužek česneku. Vše osmahneme, okořeníme lžičkou mleté červené papriky a zalijeme asi 1,5 litru vody. Osolíme, okmínujeme a vaříme, až se chleba rozvaří. Hotovou polévku můžeme prolisovat přes cedník. Nakonec do ní vmícháme 2 rozkverlaná vejce a za stálého míchání necháme s ..
INGREDIENCE: 150 g čočky, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hladké mouky, 1 cibule, 1 stroužek česneku, sůl, špetka pepře, 1 lžičky majoránky, 1 lžičky polévkového koření, 1 bobkový list. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebranou čočku propláchneme, zalijeme studenou vodou, přidáme bobkový list a necháme alespoň 2 hodiny máčet. Pak vodu slijeme, čočku zalijeme 1 1 l čerstvé vody a vaříme na mírném ohni. Čočku necháme mírně rozvařit. Nesmíme zatím solit, protože v osolené vodě čočka nezměkne. Mezitím v hrnci rozehřejeme ..
INGREDIENCE: 100g strouhaného sýra, 50g másla, 100g strouhané housky, 1 l hovězího vývaru, 2 vejce, špetka muškátového oříšku, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Nastrouhaný sýr smícháme se strouhankou osmaženou na másle a pak zalijeme vývarem. Polévku povaříme, rozmícháme do ní vejce a hotovou okořeníme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Přisolíme a připepříme. Podáváme s krajíčky bílé veky. ..
INGREDIENCE: 1 1 l vývaru, 40 g čerstvého droždí, 1 malá cibule, 2 lžíce tuku z vývaru nebo sádla, 1 vejce, masox, sůl, pepř, pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku, přidáme rozdrobené droždí a mícháme, až se osmaží dorůžova. Vyklepneme na ně vejce a mícháme, až se utvoří malé hrudky Zalijeme je vývarem, osolíme, opepříme a povaříme asi 7 minut. Polévku ochutíme masoxem a před podáváním ozdobíme nasekanou pažitkou. ..
INGREDIENCE: 1 1 1 vody, 500 g drštěk, 100 g zeleniny, 80 g tuku (z toho 50 g na jíšku), 50 g mouky, 100 g uzeného masa, sůl, pepř, paprika, majoránka, česnek, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Drštky vypereme v několika vodách, vymneme je v soli a znovu ve studené vodě vypereme. Pak je půl hodiny vaříme, vodu slijeme a dršťky dáme do hrnce se studenou osolenou vodou. Vaříme je dvě až tři hodiny, až změknou. Polévku scedíme, zahustíme zlatavou jíškou a přidáme zeleninu osmaženou na zbylém tuku Nako ..
INGREDIENCE: 1 1 l světlého piva 12 °, 2 dl smetany, 30 g másla, 5 žloutků, 1 lžička cukru, 1 lžička skořice, sůl, pepř, 2 plátky chleba, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Svaříme 1,2 1 piva s máslem, cukrem, skořicí a ochutíme solí a pepřem. Mezitím na pánvi osmahneme na kostičky nakrájený jemný chléb. Žloutky rozšleháme se smetanou a do vzniklé směsi vmícháme zbytek piva. Svařené pivo odstavíme z ohně, zašleháme do něj smetanu s vejci a ihned podáváme s osmahnutým chlebem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA