INGREDIENCE: 1 lžíce másla, 2 velká cibule, 2 lžíce hl. mouky, 1 balíčku zmrazené zeleniny (nebo 1 pórek, 1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru, růžička květáku, 1 menší kedlubna apod.), 1 l vody, 1 l mléka, 1 vejce, kostka masoxu, petrželka, lžička zeleninové Vegety. POSTUP PŘÍPRAVY: Lžíci másla rozehřejeme v kastrole, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a osmahneme ji dožluta. Vsypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vodou, vhodíme do ní kostku masoxu a za občasného promíchání př ..
INGREDIENCE: 1 hlávky zelí, 500 g vařených brambor, 80 g sádla, kousek uzené pečeně, 40 hladké mouky, 2 lžíce sekaného libečku, kmín, 1 lžička octa, 2 žloutky, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné zelí pokrájíme na nudličky a prosolíme. Vmícháme nasekaný libeček, promícháme a necháme odležet. Oloupané vařené brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce, přidáme připravené zelí a zalijeme vodou. Vaříme doměkka. Ze sádla a mouky usmažíme světlou jíšku, kterou zředíme vodou slitou z brambor, a dohladka v ..
INGREDIENCE: 2 l vody, 4 větší brambory, 1 cibule, sůl, kmín, 150g kysaného zelí, 1 pár klobásy, 40 hladké mouky, 40 g tuku, sl. paprika, chléb. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory a cibuli oloupeme a nakrájíme na kousky Připravené brambory a kmín dáme do osolené vody a uvaříme je. Okapané zelí překrájíme, klobásu nakrájíme na kolečka. Z mouky a tuku připravíme jíšku a vmícháme do ní papriku. K poloměkkým bramborám přidáme kysané zeli. Polévku zahustíme jíškou, doplníme ji nakrájenou klobásou a povař ..
INGREDIENCE: 500 g brambor, 1 l mléka, 3 l vody, 30 g másla, 3 stroužky česneku, pažitka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábané brambory nakrájíme na kostky, dáme do osolené vroucí vody a uvaříme doměkka. Stroužek česneku spolu s pažitkou nadrobno nasekáme. Uvařené brambory scedíme a vývar uschováme. Uvařené brambory rozmačkáme na kaši, přidáme 2 stroužky prolisovaného česneku, sůl, vývar, máslo a zalijeme horkým mlékem. Nakonec vše dohladka rozmixujeme. Polévku podáváme posypanou sekanou pažitkou ..
INGREDIENCE: 600 cibule, 200 g strouhaného sýra, 1 1 l vody, 1 1 dl bílého vína, 50 g másla, 30 g hl. mouky, tenké krajíčky bílé veky, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně pokrájenou cibuli zpěníme na másle, zaprášíme moukou a zarestujeme, podlijeme vínem, zamícháme a přilijeme vodu. Opepříme, osolíme a asi 35 minut vaříme. Pak tekutinu přecedíme a rozvařenou cibulku dáme stranou. Dno zapékací formy pokryjeme krajíčky veky, na tu navršíme připravenou cibuli, kterou hustě posypeme sýrem. Vrstvy ..
INGREDIENCE: 1 l vývaru z kostí nebo masoxu, 1 vejce, 1 cibule, 4 mrkve, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 dl mléka, sůl, petrželka nebo pažitka. POSTUP PŘÍPRAVY: Oškrábanou mrkev omyjeme a nastrouháme nahrubo. V kastrole rozehřejeme máslo, osmahneme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mrkev a podusíme. Poté vmícháme mouku, osmažíme, zalijeme vývarem a vaříme, až mrkev změkne. K měkké mrkvi přilijeme mléko, ještě krátce povaříme a sejmeme z ohně. Do horké polévky zamícháme rozšleh ..
INGREDIENCE: 500 g zelených fazolových lusků, 1 jogurt, 2 rajčata, kopr, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 80 g másla, pepř, sůl, petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Fazolové lusky zbavíme vláken, opereme, pokrájíme a povaříme doměkka. Usekanou cibuli osmahneme na másle, zasypeme moukou, zasmahneme a přidáme k polévce. Před dokončením vložíme omytá rajčata pokrájená na kolečka a nasekaný kopr. Osolíme, opepříme a zjemníme ušlehaným jogurtem. Porce na talířích ozdobíme petrželkou. ..
INGREDIENCE: 1 cibule, 40 g oleje, polovina menší kapusty, 40 g tvrdého sýra, 40 g rýže, 10 g sušených hub, 1 lžíce rajčatového protlaku, paprika, pepř, sů1. POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme mletou papriku, nakrájenou a spařenou kapustu, sůl, pepř, za1ijeme horkou vodou nebo netučným vývarem z kostí a uvaříme doměkka. Nakonec do polévky vložíme zvlášť podušenou rýži a houby, rajčatový protlak a ještě chvíli povaříme. Hotovou polévku na talířích posypeme strouhan ..
INGREDIENCE: 1 střední cibule, 1 velké rajče, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 60 šunky nebo šunkového salámu, 60 rýže, 1 dl bílého vína, 1 vejce, bobkový list, petržel, 1 citrónu, sůl, masový vývar nebo kostka masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: mně nasekanou cibuli a česnek rozkrájený nadrobno osmahneme na oleji. Přidáme pokrájenou šunku, bobkový list, rajče spařené horkou vodou, oloupané a rozkrájené na drobné kousky, sekanou petrželku a za stálého míchání na dosti silném plameni dusíme. Rýži vaříme ..
INGREDIENCE: 250 g čočky, 3/4 l vody, 1 bobkový list, 1 bujón, 1 syrový brambor, 5 sušených švestek, sušené hřiby, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky polohrubé mouky, 1/2 l mléka, 1 šálek šlehačky, polévkové koření, sůl, práškový cukr, černý mletý pepř, ocet. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vsypeme do vody, přidáme bobkový list, bujón, na kostky pokrájeny brambor, 5 sušených švestek a sušené hřiby. Vše společně uvaříme. Odstavíme a uděláme jíšku – nakrájíme cibuli, přidáme česnek a polohrubou mouku ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA