INGREDIENCE: 1 kg vypeckovaných meruněk (nebo 1,25 kg nevypeckovaných), 750 g želírovacího cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Dobře vyzrálé meruňky omyjeme, vypeckujeme a velké plody pokrájíme. Vsypeme do širšího kastrole a zahříváme. Když se začnou vařit a uvolní se šťáva, vaříme je asi 10 minut. Pak vsypeme želírovací cukr a za stálého míchání vaříme opět 10 minut. Vařící džem nalijeme do skleniček, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme ochladit. Pak uklidíme do chladu. ..
INGREDIENCE: 1,5 kg červeného rybízu, na l l šťávy 800 g cukru, špetka Sorbanu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, vložíme do širšího kastrole a podlijeme trochou vody. Pomalu zahříváme k varu a vaříme, až se bobulky rozvaří. Po ochlazení prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo v odšťavovači a na l l šťávy přidáme 800 g cukru. Nejdřív vaříme bez cukru prudkým varem, aby se tekutina odpařila. Po odpaření asi třetiny šťávy přidáme teprve cukr, zmírníme oheň a vaříme. Asi ..
INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých rajčat, l kg cukru, l sáček Gelfixu, l vanilkový cukr, l lžička kyseliny citrónové, l sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajčata omyjeme, pokrájíme a rozvaříme. Pak je rozmixujeme a propasírujeme. Šťávu vaříme asi 30 minut, až se zčásti odpaří. Pak vmícháme cukr. Gelfix rozmícháme s vanilkovým cukrem a vmícháme do vařící se marmelády. Přidáme kyselinu citrónovou, necháme ji rozpustit, vlijeme rum a stáhneme z ohně. Horkou marmeládu lijeme do sklenic, uzavřeme víčky, ob ..
INGREDIENCE: 2 kg vypeckovaných švestek, 2 kg cukru, l Pektogel, šťáva z l citrónu, l sklenka rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravené švestky vložíme do širšího kastrole, větší plody ještě překrájíme, přidáme část cukru a na mírném plameni za stálého míchání přivedeme k varu. Postupně přidáváme další cukr a Pektogel a nakonec citrónovou šťávu a rum. Vařící džem vlijeme do skleniček, uzavřeme víčky a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout. Tento sladký a lahodný džem se velmi dobře hodí jako náplň ..
INGREDIENCE: Stejný díl jablk, hrušek a švestek, případně i jiných plodu, např. rajčat, které jsou uzrálé, na l kg směsi 500-600 g cukru a 1/2 lžičky kyseliny citrónové, Sorban. POSTUP PŘÍPRAVY: Ovoce omyjeme, oloupeme, vykrojíme jádřince, ze švestek odstraníme pecky, ale neloupeme je. Ovoce rozmixujeme nebo semeleme na strojku, vlijeme do kastrole a přivedeme k varu. Pokud je třeba, trochu je podlijeme vodou. Pak vaříme za stálého míchání, až směs zhoustne. Postupně přidáváme cukr a koncem var ..
INGREDIENCE: na l kg šťávy z černého rybízu 1,5 kg cukru. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrháme ze stopiček, propláchneme vodou, necháme okapat. Na odšťavovači nebo na mlýnku na ovoce vylisujeme šťávu, odvážíme ji, přidáme odpovídající množství cukru a mícháme tak dlouho, až se cukr rozpustí. Nevaříme ani nijak tepelně neupravujeme, aby se zachovaly vitaminy, které jsou v černém rybízu zastoupeny obzvláště silně. Umíchanou marmeládu vlijeme do skleniček, uzavřeme a uklidíme do chladné místnosti. Občas ..
INGREDIENCE: na 1 kg jablk 400 g cukru, 2 lžíce octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Povidla obvykle vaříme z 5 kilogramů oloupaných a rozkrájených jablk, ke kterým přidáme cukr a ocet. Dobře promícháme a necháme do druhého dne v chladu uležet. Teprve potom, za stálého míchání, svaříme na mírném plameni dosklovita. Po zhoustnutí plníme do sklenic. ..
INGREDIENCE: 6 kg vypeckovaných švestek, l kg cukru, 1/4 l 8% octa. POSTUP PŘÍPRAVY: Vyzrálé až přezrálé vypeckované švestky vsypeme do širokého kastrole, zasypeme cukrem a přelijeme octem. Promícháme je, přikryjeme poklicí a necháme do druhého dne proslazovat. Poté postavíme na plotnu a přivedeme k varu. Nemícháme. Vaříme asi hodinu pod poklicí dost prudce, pak oheň zmírníme a necháme velmi mírně probublávat na kraji plotny 5 hodin. Povidla neochutnáváme ani se jich nijak nedotýkáme. Povidla s ..
INGREDIENCE: různé druhy rybízu, na l l rybízového protlaku, 800 g pískového cukru, l Pektogel. POSTUP PŘÍPRAVY: Rybíz otrhaný ze stopiček propláchneme vodou, necháme okapat, nasypeme do širšího kastrole, podlijeme trochou vody, přikryjeme pokličkou a na menším plamem necháme vařit, až se rozvaří. Po ochlazení jej prolisujeme mlýnkem na ovoce nebo odšťavovačem. Na 1 l protlaku přidáme 800 g cukru a rozvaříme ho. Vaříme ještě asi 10 minut, pak přidáme Pektogel rozmíchaný v lžíci cukru, krátce ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA