POSTUP PŘÍPRAVY: Maso z kýty, ze žebra nebo hřbet se naklepe, je-li příliš tučné, ořeže se lůj, maso osolí, potře rozetřeným česnekem, vloží do pekáče, dusí asi hodinu na plotně a pak za častého podlévání vodou v troubě peče. Když je pečeně na jedné straně červená, obrátí se a dopeče. Omáčka se zapráší moukou a procedí na maso úhledně nakrájené. Podává se s brambory a kapustou. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na kastrole se rozškvaří na kostky krájená slanina, přidá se kousek másla a nakrájená cibule, celer, mrkev a petržel po přiměřeném kousku. Hrudí omyté a zbavené kostí se dá na osmaženou zeleninu, obalí v tuku a dusí pod poklicí dle velikosti ½ - ¾ hodiny. Poté se vyndá na prkénko, protáhne na nudličky krájenou slaninou, osolí, dá opět na pekáč a dusí téměř do měkka. Pak se omáčka procedí, naleje znova na maso, jež se dá do trouby zčervenat. Pokrájené hru ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Z 250 g polohrubé mouky, 20 g kvasnic, 1/8 l mléka, 1 lžíce cukru, 1 vejce, 20 g másla, dle potřeby soli a 500 g strouhaných vařených bramborů se zadělá těsto. Z vykynutého těsta vykrajují se lžící malé buchtičky, kladou na vymazaný pekáč a nechají se v troubě do zlatova upéci. Poté se na ně nalije 1/8 l vařeného mléka a nechají se v troubě, až se mléko vypeče. Podávají se s dušeným ovocem. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Do slané vody se dá vařit hrst spařených trhaných krupek, když jsou napolo měkké, přidají se asi 4 větší brambory pokrájené na kostky, hodně sekané celerové nati, trochu kmínu, majoránky a 3 stroužky česneku utřených se solí. Vaří se, až jsou brambory měkké. Polévka je průhledná, tedy skleněná, poněvadž se nezasmažuje. Nakonec se pro zlepšení dá kousek sádla. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 150 g hladké mouky, 100 g strouhaného parmazánu (může být též ementál nebo oštěpek, 60 g másla, 6 lžic kysané smetany, podmáslí nebo jogurtu a trochu soli se zpracuje na vále v těsto, nechá se v chladnu asi hodinu odpočinout, poté se rozválí, krájí proužky na prst široké a libovolně dlouhé, pomazují žloutkem a sypou kmínem. Pekou se v horké troubě. Všechny přípravy musejí být studené, nejlépe z lednice. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na vále zpracuje se 280 g polohrubé mouky, 100 g másla, 6 lžic mléka, 1 žloutek, trochu soli a 1 prášek do pečiva. Dělají se malé preclíčky nebo rohlíčky, potírají rozkvedlaným vejcem, sypou sekanými loupanými mandlemi nebo sezamem a pekou asi 10 minut v horké troubě. Jsou velmi křehké a chutné. ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Pěkně odleželá svíčková se rozřízne na vhodný plát. Nejlépe nám to udělá řezník. Plát se po obou stranách naklepe a osolí. Asi po 250 g vepřového a hovězího mase se umele, přidá se trochu na kostečky krájené slaniny, strouhaná cibule, sůl, zelená petrželka, pepř, 1 vejce a vše se dobře promíchá. Maso se nádivkou potře; má-li být pečeně přepychovější, poklade se řádkou na tvrdo uvařenými vejci, zabalí, ováže čistým motouzem nebo zašije. Může se ještě na povrchu protáhnout slan ..
POSTUP PŘÍPRAVY: V 1 kg dobře přeseté polohrubé mouky rozdrobí se 250 g čerstvého másla, přidá se 6 žloutků, 250 g cukru, něco citronové kůry, anýzu, soli a dle potřeby mléka, aby bylo tuhé těsto a kvásek ze 40 g kvasnic. Naposled se přidá asi po 100 g hrozinek a loupaných sekaných mandlí a muže se dozdobit mandlemi, těsto se dobře vypracuje na vále a dá se kynout. Z vykynutého těsta se udělá jeden nebo dva bochníky a na plechu opět nechají vykynout. Poté se mazanec pomaže rozkvedlaným vejcem, n ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na 1 kg polohrubé mouky se přidá do mísy 250 g rozehřátého vlažného másla (může být též část sádla a umělého tuku), 100 g cukru, 2 – 3žloutky, trochu citronové kůry a soli. Vlažným mlékem a kváskem ze 40 g droždí se zadělá těsto volnější než na buchty, dobře vypracuje a nechá kynout. Poté se vykrajují lžící malé kousky na pomoučněný vál, na každý se dá kousek nádivky (tvaroh, mák, povidla), těsto prsty nad nádivkou spojí a obráceně klade na vymaštěný plech. Namoučněný ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Od řezníka nakrájené hovězí roštěnky se naklepou, osolí, dle chuti i opepří, lůj na okraji se nařízne na několika místech, aby se roštěnky nekroutily, a dají se na rozpálené sádlo na pánev rychle po obou stranách opéci. Na jiném kastrole se zapění na omastku krájená cibule, osmažené roštěnky do toho dají a dusí za podlévání do měkka. Pro změnu chuti a zjemnění může se přidat nějaké rajské jablíčko nebo rajský protlak. Hotové roštěnky se vyndají na mísu, šťáva se zapráší moukou, ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA