INGREDIENCE: 75g vyškvařeného sádla nebo jiného tuku, 5 cl mléka, 420g syrových brambor, 100g hl. mouky, 2 stroužky česneku, sůl, majoránka, ml. pepř, 1 vejce, 500g libovějšího uzeného bůčku nebo anglické slaniny, 500g kysaného zelí, 2 cibule. POSTUP PŘÍPRAVY: Bůček uvaříme do měkka. Kysané zelí zalijeme vodou a vaříme asi 50 minut, poté je přecedíme přes síto a necháme okapat. Cibuli nakrájíme nadrobno, na trošce oleje osmažíme dozlatova, přidáme uvařené zelí a promícháme. Můžeme i různě přich ..
INGREDIENCE: 300 g brambor, 150 g květáku, 60 g masa (telecí nebo libové vepřové), 1 vejce, 2 lžíce mléka, sůl, 10 g másla, 10 g strouhaného sýra,petrželka. POSTUP PŘÍPRAVY: Uvařené, oloupané, prochladlé brambory nakrájíme na plátky, květák uvaříme v osolené vodě a rozebereme na růžičky, dušené nebo uvařené maso nakrájíme na kostičky. Do vymazané ohnivzdorné misky rozložíme vrstvu brambor, osolíme, vrstvu květáku a masa, posypeme sekanou petrželkou, poklademe kousky másla, posypeme sýrem, zalij ..
INGREDIENCE: 100 g brambor, 10 g másla, 1 vejce, l0 g strouhanky, 40 g nastrouhaného eidamu nebo ementálu, 3 lžíce mléka, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo utřeme se solí a žloutkem, přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, uvařené, nastrouhané brambory, sníh z bílku, sýr a promícháme. Směs dáme do vymazané ohnivzdorné misky a zapečeme. Nákyp podáváme se špenátem. ..
INGREDIENCE: 700g brambor, 400g kysaného zelí, ml. pepř, sůl, olej na smažení, 1 vejce, 120g hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Necháme je chvíli odstát, tekutinu slijeme přidáme vejce, všechnu hl. mouku, sůl a trochu ml. pepře. Vše důkladně promícháme a prohněteme. Zelí propereme, necháme chvíli povařit slijeme a necháme vychladnout. Potom přidáme k ochucenému bramborovému těstu a dobře s ním promícháme. Z hotového těsta uděláme malé placičky a ty opečeme z ob ..
INGREDIENCE: 250 g brambor, l00 g tvarohu, 1 vejce, lžička rajčatového protlaku, 5 lžic mléka, 5g másla, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Brambory nakrájíme na silnější nudličky a upečeme na plechu v troubě. Tvaroh prolisujeme, rozmícháme se solí, protlakem a vejcem. Do máslem vymazaného pekáčku rozložíme upečené brambory, zalijeme mlékem, potřeme rozmíchaným tvarohem a zprudka zapečeme. Pokrm není vhodný při chorobách žlučníku a slinivky břišní. ..
INGREDIENCE: 4 středně velké cukety, 4 rajčata, 250g točeného salámu, hrstka oregana, sůl, 750g nemoučných brambor, 3 lžíce přeškvařeného másla, bílý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Cukety nakrájíme na slabší plátky. Rajská rozčtvrtíme a odřízneme stopky. Točený salám nakrájíme na kolečka. Oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky a lehce osušíme utěrkou. Ve velkém kastrole zahřejeme přeškvařené máslo. Přidáme brambory a osmažíme je za častého obracení asi 10 minut. Potom k bramborám přidáme plátky c ..
INGREDIENCE: 1 mrkev, 4 větší brambory, 2 stroužky česneku, sůl, 1 vejce, 2 lžíce mouky nebo ovesných vloček, kari, pepř, trochu majoránky, tuk na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev a brambory nastrouháme, přidáme utřený česnek, mouku, vejce, osolíme a okořeníme. Dobře promícháme a tvoříme placičky, které smažíme na tuku (nejlépe na sádle) z obou stran dozlatova. ..
INGREDIENCE: 2 nastrouhané brambory, 300 g hladké mouky, mléko, kvásek, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Všechny suroviny se zpracují jako těsto a nechá vykynout. Vytvořené langoše smažíme na tuku. Před podáváním potřeme česnekem nebo kečupem a posypeme sýrem. ..
INGREDIEICE: 500g bramborové kaše, 100g karotky, lžíce másla, 100g strouhaného sýra, lžička nasekané pažitky, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Mrkev uvaříme a vychladlou nastrouháme na malé nudličky. Hustší bramborovou kaši smícháme s polovinou sýra, mrkví a nasekanou pažitkou. Dochutíme a dáme do vyhřáté trouby zapéci asi na 15 minut. Posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 10 minut ..
INGREDIENCE: l kg brambor, 2 vejce, l cibule, 1/4 l mléka, 20 g másla, 400 g drůbežího masa, pažitka, pepř, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupané brambory uvaříme a rozšťoucháme, přilijeme teplé mléko a rozpuštěné máslo, přidáme vejce, osolíme a dobře propracujeme. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, na dno navrstvíme připravenou bramborovou kaši, kterou poklademe masovou nádivkou. Jemně umleté drůbeží maso okořeníme, osolíme a přimícháme ke zpěněné cibuli. Navrch dáme opět vrstvu bramborové kaše. Upe ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA