INGREDIENCE: 250 g hrachu, 2 vejce, 50 g strouhanky, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, sladká paprika, 150 g kysaného zelí, olej na smažení.Na obalení: 50 g hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný hrách namočíme přes noc do studené vody, uvaříme do měkka, scedíme a necháme vychladnout. Hrách semeleme nebo rozkutrujeme a přidáme vejce, strouhanku, sůl, pepř a utřený česnek. Vše promícháme a tvoříme malé placičky, které obalujeme v mouce a smažíme v oleji. Podáváme se studným kysaným zelím. ..
INGREDIENCE: 400g fazolí, 40 g sádla, 1 cibule, 300 g kysaného zelí, 1-2 stroužky česneku, sůl, 1 1 dl kysané smetany, 1 lžičku hl. mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočené fazole uvaříme doměkka. Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí i s lákem a udusíme doměkka. K zelí přidáme fazole i s vývarem, ochutíme česnekem utřeným se solí a zalijeme smetanou ve které jsme rozkvedlali mouku. Ještě povaříme. Podáváme jako přílohu ke karbanátkům, k sekané pečeni nebo k opeče ..
INGREDIENCE: 300 g čočky, 2 vejce, 1 cibule, 50 g sádla, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, petrželka, olej na smažení. Na obalení: 50 g hladké mouky, 2 vejce, 100 g strouhanky. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku namočíme asi na 2 hodiny do studené vody a uvaříme do měkka. Mezitím na sádle orestujeme cibulku. Uvařenou čočku prolisujeme do mísy a přidáme sůl, pepř, vejce, osmaženou cibulku, sekanou petrželku a utřený česnek. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Z této hmoty tvarujeme krokety, které obalíme v t ..
INGREDIENCE: 400 g čočky, 40 g oleje, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 150 g šunky nebo vařeného libového uzeného masa, 4 velká zralá rajčata, sůl, mletý pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Předem namočenou čočku uvaříme doměkka. Na oleji osmahneme na plátky nakrájenou cibuli, utřený česnek a na nudličky nakrájenou šunku nebo maso. Potom přidáme oloupaná a nakrájená rajčata a necháme rozdusit. Přidáme k čočce a společně povaříme. Nakonec ochutíme solí a pepřem a necháme přejít var. Podáváme s vejci uvařenými ..
INGREDIENCE: 2 lžíce sádla nebo másla, 1 cibule, kmín, 8 vrchovatých lžic vařeného propasírovaného hrachu, 1 lžíce jemně nasekané petrželové natě, ml. černý pepř, sůl ,5 lžic strouhanky, 2 vejce. Na obalení: 1 vejce, 1 lžíce mléka, 4 lžíce hl. mouky, 150g strouhanky, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a vsypeme na rozehřátý tuk. Přidáme kmín a za stálého míchání necháme zpěnit. Pak ji odstavíme a dáme vychladnout. Hrách rozetřeme na kaši a spolu s petrželovou ..
INGREDIENCE: 175 g červené čočky, 1/2 l zeleninového vývaru, 1 bobkový list, 1 velká cibule, 2 celery, 1 červená paprika, 1 lžíce oleje, 3 stroužky česneku, 225 g strouhanky, 2 lžíce sekané petržele, 175 g strouhaného sýra, sůl, pepř, vejce. POSTUP PŘÍPRAVY: Čočku vaříme ve vývaru s bobkovým listem 15-20 minut než úplně změkne. Mezitím nakrájíme celer, cibuli, papriku a česnek a orestujeme na pánvi. Oheň zmírníme a po chvíli přidáme čočku, ze které jsme odebrali bobkový list. Přidáme strouhank ..
INGREDIENCE: 300 g bílých fazolí, sůl, 2 bobkové listy, 1 cibule, 3 zelené papriky, 2 rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku, ml. pepř, cukr, 200 g uzené klobásy, olej. POSTUP PŘÍPRAVY: Den předem namočené fazole scedíme, dáme do čisté vody, osolíme a uvaříme téměř doměkka. Na rozpáleném oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pokrájené papriky, fazole a necháme přejít varem. Zalijeme vývarem z fazolí, přidáme bobkový list, rajčatový protlak, pepř a dovaříme doměkka. Ochutíme cukrem a podáváme s ..
INGREDIENCE: 250 g Hrašky, 250 ml vody, 1 velká cibule nebo pórek, 100 g žampionů, olej na smažení. POSTUP PŘÍPRAVY: Hraška je bezlepkové a bezvaječná těstíčko z hrachu, které se dá koupit ve zdravých výživách. Hrašku důkladně rozmícháme s vodou na řídké těstíčko. Cibuli nebo pórek jemně nakrájíme a vmícháme do těstíčka. Do rozehřátého oleje klademe lžící těsto, které stejnoměrně rozetřeme a zakulatíme. Žampiony nakrájíme na tenké plátky o síle asi 2 mm a vtlačíme na povrch lívanečku. Lívanečky ..
INGREDIENCE: 250 g hrachu, sádlo na pánev, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, škvarkové sádlo. POSTUP PŘÍPRAVY: Přebraný a vypraný hrách namočíme a necháme v teplé místnosti asi 24 hodin. Potom vodu slijeme, hrách rozprostřeme a necháme naklíčit. Naklíčený hrách nasypeme na pánev s rozpáleným sádlem a krátce opražíme. Ochutíme česnekem utřeným se solí a mírně opepříme. Přimastíme škvarkovým sádlem. ..
INGREDIENCE: Čočka, celer, celerová nať, cibule, anglická slanina, špekáčky, vegeta, olej, poloh. Mouka, sul, pepř, česnek, ocet - množství se i řídí počtem strávníku.POSTUP PŘÍPRAVY: Do hrnce dáme trochu oleje, přidáme nakrájený špek, jemné nastrouhaný celer, drobné pokrájenou cibuli a podusíme. Zalijeme 3/4 l vody přidáme čočku, osolíme a vaříme skoro doměkka, Přidáme nakrájené špekáčky a zahustíme polohrubou moukou rozšlehanou ve vodě. Nakonec dochutíme octem, utřeným česnekem a pepřem. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA