OMÁČKA OSTRÁ. POSTUP PŘÍPRAVY: Rajská jablíčka nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou cibuli, hřebíček, zázvor, skořici, práškovou sladkou papriku, karamelový cukr, ocet a lusky feferonek. Vše dobře povaříme a po procezení jemným sítem dostaneme hnědou omáčku, kterou slijeme do láhve postavíme do ledničky. OMÁČKA KOKTEJLOVÁ. POSTUP PŘÍPRAVY: Do tomatového kečupu nastrouháme jemně křen, přidáme citrónovou šťávu, několik kapek worcesteru a promícháme. Necedíme. OMÁČKA AROMATICKÁ. POSTUP PŘ ..
INGREDIENCE: 50 g oleje, l větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 3/4 l vývaru z bujónové kostky nebo z masa (vývar nesmí být příliš slaný), 1-2 lžíce sardelové pasty, lžička másla, pepř. POSTUP PŘÍPRAVY: Olej rozpálíme, vhodíme velmi jemně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme ji vývarem z kostky, rozšleháme a za stálého míchání přivedeme k varu. Vaříme za občasného promíchání pul hodiny. Před koncem varu přimícháme sardelovou pastu, dochutíme pepřem ..
INGREDIENCE: 1-2 oloupané a nadrobno nakrájené stroužky česneku, l lžička olivového pleje, 200 g rajčatového protlaku, 100 g rajčatové šťávu, 1/2 lžičky soli, l lžička sušené bazalky, 2 lžičky sušeného oregana, špetka černého pepře. POSTUP PŘÍPRAVY: Na mírném ohni osmažíme česnek na oleji dorůžova (nesmí zhnědnout). Přidáme ostatní přísady a promícháme. Je-li směs příliš hustá, rozředíme ji rajčatovou šťávou. Dusíme pod pokličkou na mírném plameni 15 minut. ..
INGREDIENCE: 1 hrst sušených hub, 3 dl mléka, 2 1 dl smetany, 40g hl. mouky, 1 lžíce másla, citrónová kůra, ocet, cukr, sůl. POSTUP PŘÍPRAVY: Houby namočíme alespoň na hodinu do mléka, pak nakrájíme nebo rozmixujeme, osolíme a udusme na másle. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec přilijeme moukou zahuštěnou smetanu. Omáčku dochutíme octem, cukrem a strouhanou citrónovou kůrou. ..
INGREDIENCE: 100 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1/2 l mléka, 1 cibule, talířek žampionů, sůl, špetka pepře, l lžíce nasekané pažitky, 2 lžíce nasekané petrželky. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrůlku rozehřejeme máslo, osmažíme ne něm jemně nasekanou cibuli, vsypeme mouku a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Zalijeme ji mlékem, rozšleháme a přivedeme k varu. Osolíme, okořeníme, vmícháme na plátky nakrájené žampiony a po lžíci nasekané pažitky a petrželky. Velmi zvolna vaříme 30 minut. Pak omáčku rozm ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Francouzská nebo obyčejná majonéza se rozšlehá s několika lžícemi husté kyselé smetany. Poměr dle chuti. Přidá se trochu jemně sekaných kaparů a dle toho, co je po ruce, rozetřené sardele nebo sardelová pasta, strouhaná cibulka, jemně sekané naložené ryzce nebo hříbky. Až do použití se dá do chladna. ..
INGREDIENCE: 2 větší rajčata, 10 g másla, 70 g mouky, 2 kostky cukru, 1/8 l masitého vývaru. POSTUP PŘÍPRAVY: Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme osoleným a oslazeným vývarem. Rajčata rozmixujeme a přilijeme do vývaru s jíškou (případně přecedíme). Vaříme krátce. Do rajčatové omáčky lze rozmixovat i rozkrájet zbytky z pečeného či vařeného hovězího masa. ..
INGREDIENCE: 40g hl. mouky a 50 g másla na jíšku, 5 stroužků česneku, sůl, majoránka, muškátový květ ½ l hovězího vývaru, 20 g másla. POSTUP PŘÍPRAVY: Připravíme si světlou jíšku, přidáme česneku rozetřeného v soli a majoránky, necháme trochu zpěnit, přidáme tlučeného květu, podlijeme hovězím vývarem, osolíme, zjemníme máslem, dobře zavaříme, procedíme a podáváme. Tato omáčka se hodí k hovězímu nebo uzenému masu. ..
INGREDIENCE: 30g slaniny, 1 lžíce sádla, 1 menší cibule, 2 lžičky mleté sladké papriky, 150g hovězího masa, sůl, kmín, majoránka, 1 stroužek česneku mletý pepř 8 dl vývaru nebo vody, 11/2/ lžíce hladké mouky. POSTUP PŘÍPRAVY: Na malé kostičky nakrájenou slaninu rozehřejeme na sádle, přidáme drobně nakrájenou cibuli a dozlatova osmažíme. Potom přidáme mletou sladkou papriku, po zpěnění na malé kousky nakrájené maso, osmahneme, podlijeme trochou vývaru nebo vody a dusíme, až je maso poloměkké. Po ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Nakrájíme všechnu kořenovou zeleninu na nudle a dáme dusit na máslo, nakonec přidáme krájenou cibuli. Směs zalijeme vývarem, přidáme 1 hřebíček, 2 bobkové listy, sladkou papriku a špetku kari. Povaříme, prolisujeme, opět přivedeme do varu, přidáme dle libosti rajská jablka, která máme doma zavařená nebo rajský protlak, můžeme použít i rajčata nakládaná v octě, přidáme ale několik kostek cukru. Nakonec zahustíme kyselou smetanou a lžící hladké mouky, okořeníme muškátovým květem ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA