Recepty na xkuchtik.cz

HOUBY | ŽAMPIÓNY ZADĚLÁVANÉ PO FRANCOUSKU (Fricassée)

INGREDIENCE: 800g čerstvých žampiónů, trochu citrónové šťávy, sůl, 40g másla, 3 dl bílé základní omáčky velouté, 2 lžíce smetany, trocha soli a pokud možno bílého mletého pepře, petrželka, 2 lžíce bílého přírodního vína a 3 žloutky. Na masité knedlíčky: 60 g másla, 2 menší vejce, 720g vařeného nebo pečeného masa (může to být maso telecí z kuřete nebe šunka), petrželka, 10g cibule, sůl, trocha mletého pepře, majoránky a trochu strouhanky na zahuštění. POSTUP PŘÍPRAVY: Žampióny nakrájíme na plátk ..

ZELENINA | LEČO S VEJCI, NIVOU A ČESNEKEM

INGREDIENCE. 4 lžíce oleje, 2 středně velké cibule 4-6 paprikových lusků, 4-6 rajčat, 3-4 stroužky česneku (nebo necelá lžička česnekové pasty), sůl, 150 g plísňového sýra, 4 vejce, podle možnosti zelená nať na posypání pokrmu. POSTUP PŘÍPRAVY: Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky nebo na kolečka, papriky podélně rozřízneme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kratší nudličky. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na menší dílky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nakrájené papriky a rajčata, osolí ..

KNEDLÍKY RŮZNÉ | JÁTROVÉ KNEDLÍČKY V KAPUSTÉ

INGREDIENCE: 500g odblaněných hovězích jater, 3 housky, 1 cibule, 2 vejce, 100 g slaniny, 30 g sádla, sůl. POSTUP PŘIPRAVY: Housky navlhčíme vodou. vymačkáme a umeleme s játry na strojku. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, dáme na sádlo a osmažíme na ní nakrájenou cibuli. Vše smícháme, podle chuti přisolíme a ochutíme špetkou pepře. Z hmoty uděláme knedlíčky větší než do polévky, povaříme je ve vodě a pak je přidáme do hotové dušené kapusty. Kapustu nakrájíme, dáme na kousek sádla, podlijeme v ..

POMAZÁNKY | POMAZÁNKA Z VAJEC A SALÁMU

INGREDIENCE: 3 vejce vařená natvrdo, 50 g šunkového salámu, 2 stroužky česneku, sůl, 1 malá cibulka, 100 g majolky. POSTUP PŘÍPRAVY: Vejce nasekáme nadrobno, šunkový salám nakrájíme na nudličky, přidáme jemně utřeny česnek se solí, vmícháme nadrobno nakrájenou cibulku (citlivé duše ji mohou spařit vařící vodou a nechat okapat), pro potěchu oka můžeme přidat jedno spařené sloupnuté a velmi jemně pokrájené rajče bez šťávy a semínek a jemně posekanou pažitku. Nakonec vše spojíme majolkou, necháme ..

OMÁČKY | TVAROHOVÁ MAJONÉZA

INGREDIENCE: l/2 kostky měkkého tvarohu (125 g), 2 lžíce dobr oleje, l lžíce citrónové šťávy, 1/2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, špetka pepře, mléko. POSTUP PŘÍPRAVY: Tvaroh ochutíme citrónovou šťávou, solí a pepřem, pokud bude třeba, zředíme trochou mléka, přidáme olej a dobře našleháme. Místo tvarohu můžeme použít jiný smetanový sýr, např. Lučinu, Imperiál nebo žervé. Můžeme zlepšit zašleháním l čerstvého žloutků. ..

TĚSTOVINY | NUDLOVÝ NÁKYP S MASEM

INGREDIENCE: 250 g nudlí, 250 g vařeného masa, l vejce, 20 g másla, 125 ml mléka, tuk na vymazání formy. POSTUP PŘÍPRAVY: Nudle uvaříme v osolené vodě a smícháme s masem pokrájeným na kousky. Dáme do vymazané formy a v troubě ve vodní lázni prohřejeme. Vejce rozšleháme v mléce a nalijeme na nákyp. Zapečeme a hotové poléváme rozpuštěným máslem. ..

OMÁČKY | BEŠAMELOVÁ OMÁČKA I

INGREDIENCE: 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké nebo polohrubé mouky, 1/4 l sladké smetany nebo mléka, 1/4 l vývaru z masoxu. POSTUP PŘÍPRAVY: V kastrole rozehřejeme máslo, vsypeme mouku a za stálého míchání ji smažíme. Když zežloutne, zalijeme ji studeným vývarem z masoxu (můžeme však použít i vývar z ryb, pokud chceme připravit omáčku k rybám, ze zeleniny, z drůbeže apod.) a mlékem nebo smetanou a osolíme ji. Omáčku vaříme za občasného zamícháni asi 30 minut. Z této základní omáčky můžeme připravi ..

MOUČNÍKY SLANÉ | SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY

INGREDIENCE: Těsto: 20 g droždí, 60 g mouč. cukru, 300 g hl. mouky, cca 200 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, 60 g másla, 1 vejce na potření. Náplň: 200 ml mléka, 20 g vanilkového pudinkového prášku, 200 ml mletého máku, 80 g krupicového cukru, 100 g rozinek, špetka skořice, 1 lžíce medu, 1 lžíce rumu. POSTUP PŘÍPRAVY: Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít. Zbylou moku prosijeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, ve ..

ZELENINA | CIBULOVÝ ZAPÉKANÝ NÁKYP

INGREDIENCE: 400 g cibule, 40 g másla, 2 vejce, 50 g čerstvě nastrouhaného parmezánu, 2 lžíce pokrájené pažitky, sůl, pepř, 1/2 lžičky oregana, tuk na vymazání formy, strouhanka. POSTUP PŘÍPRAVY: Cibuli rozpůlíme po délce a nakrájíme na úzké kroužky. Ve vařící vodě blanšírujeme 5 minut, potom dáme dobře okapat. Máslo utřeme do pěny. Přidáváme postupně vejce a třeme dál, potom vmícháme parmezán a pažitku. Okořeníme solí, pepřem a oreganem. Nákypovou formu vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. ..

ZELENINA | GRATINOVANÁ RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

INGREDIENCE: 700 g růžičkové kapusty, 6 lžic vody, l cibule, 150 g prorostlé slaniny, 250 g rajčat, sůl, pepř, 100 g tvrdého sýra. POSTUP PŘÍPRAVY: Růžičky očistíme, omyjeme a košťál nakrojíme do kříže. Uvaříme v osolené vodě. Mezitím oloupeme a najemno nakrájíme cibuli. Slaninu rozkrájíme na tenké proužky. Obojí dáme do dostatečně velké nádoby a nezakryté dusíme asi 5 minut. Rajčata přelijeme vroucí vodou, oloupeme, nakrájíme na kostičky a odstraníme jadérka. Růžičky kapusty necháme okapat a ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz