Recepty na xkuchtik.cz

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Mohou se dělat z vychladlých vařených brambor nebo z čerstvě vařených teplých. Studené brambory, obyčejně od předešlého dne, je dobře již večer postrouhat, nechat načechrané vyvětrat a druhého dne použít na knedlíky. Čerstvě vařené brambory se horké oloupají a rozmačkají na vále válečkem nebo umelou masovým strojkem. Na 1 kg brambor postrouhaných na vále dají se do důlku 2 vejce, 4 lžíce krupičky, sůl a tolik mouky, kolik je třeba na tuhé těsto. Po zamíchání vajec nožem vypra ..

STARÉ RECEPY | KROUPOVÁ POLÉVKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na přebrané a omyté kroupy se dá lžíce másla a chvilku se podusí, pak podlejí naběračkou vody, osolí a buď v troubě, nebo na kraji plotny se zvolna pod pokličkou dovaří. 2. Drobné krupky (perlové) se v několikeré vodě operou, pro osobu počítá se asi ½ lžíce, zalejí se vlažnou vodou a nechají pod pokličkou na kraji plotny zvolna vařit. Mezitím se uvaří polévka z kostí se zeleninou, když jsou kroupy měkké dají se do procezené polévky, zasmaží světlou jíškou a vaří zvolna j ..

STARÉ RECEPY | VLAŠSKÝ SALÁT (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Na nudličky se nakrájí po 150 g studeného dušeného nebo pečeného telecího a vepřového masa z kýty, menší vepřový uzený jazyk, 150 šunky, 50 g lososa, 3 vykostěné sardinky. Na kostečky dále se nakrájí asi 300 g vařených olejnatých brambor, kyselá oloupaná okurka, větší kyselé jablko, 2 na tvrdo vařené vejce. Vše dá do větší mísy, přidá asi 60 g bílých vařených fazolek, něco sekaných kaparů, strouhané nebo jemně sekané cibulky, sůl a bílý pepř. Vše se promíchá s některou majonézou ..

STARÉ RECEPY | HOLOUBATA NA DIVOKO (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají v celku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se do měkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zal ..

STARÉ RECEPY | BRAMBOROVÝ GULÁŠ NEBO PAPRIKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibule se osmaží do zlatova na rozpálené slanině, vepřových škvarcích, vepřovém nebo husím sádle. Když cibule začne žloutnout, přidá se dle chuti sladké papriky, míchá aby, aby se též osmažila, na kostky nakrájené syrové brambory se v tomto omastku promíchají, nechají asi minutku dusit, pak zalejí vodou nebo polévkou z kostí a zeleniny, osolí a dusí se téměř do měkka. Na guláš se zasmaží hnědou jíškou nebo zátřepkou, opepří, přidá se polévková kostka nebo lžička p ..

STARÉ RECEPY | KNEDLÍČKY K ZADĚLÁVANÉMU MASU (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jedna houska se nastrouhá, namočí v mléce a vymačká. Utře se 30 g másla se špetkou soli, přidá k tomu ta houska, 1 žloutek a 1 celé vejce, dobře se to promíchá, přidá sekaná zelená petrželka a tolik strouhané housky, aby se dali tvořit knedlíčky. Těsto se nechá odpočinout. Uvaří se jeden knedlíček na zkoušku, je-li řídký, přidá se housky, je-li tuhý, rozředí se těsto trochou mléka, knedlíčky se uvaří ve slané vodě a přidají do omáčky. 2. Utře se 50 g másla, 3 vejce, 3 lžíce m ..

STARÉ RECEPY | JABLKOVÝ ZÁVIN Z LÍSTKOVÉHO TĚSTA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: 240 g měkkého umělého tuku se zpracuje rychle se 140 g mouky v bochánek a dá do studena asi na hodinu. Mezitím se udělá vláčné těsto na vále ze 160 g mouky, 1 žloutku, kvásku z 10 g kvasnic, dle potřeby studeného mléka a špetky soli. Dobře se vypracuje a nechá pod hrnkem na vále, aby neoschlo. Pak se vyválí a těsta čtverec asi na malíček silný, bochánek máslový na menší čtverec položí doprostřed těsta, jehož okraje se přes menší čtverec přeloží. Rozválí, přeloží na třikrát, nech ..

STARÉ RECEPY | STAROČESKÁ RAJSKÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

INGREDIENCE: Na vývar - 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve, bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl. Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořic ..

STARÉ RECEPY | HOUSKOVÉ KNEDLÍKY (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Dělají se z krupičkové mouky s použitím raději jen žloutků, neboť z bílků těsto tvrdne. Mají-li být zvlášť kypré, zadělávají se sodovkou, minerálkou nebo kyselým mlékem. Hlavně se musí těsto dobře vypracovat, až hází puchýře. Čím více vzduchu do těsta vnikne, tím jsou knedlíky kypřejší. K lehkosti přispívá také houska, kterou se nemá šetřit. Na 500 g mouky se počítají 3-4 housky nakrájené a osmažené na omastku. Zaděláno na knedlíky má být aspoň hodinu před zavařením, aby těsto o ..

STARÉ RECEPY | HOUBOVÁ OMÁČKA (Recept z třicátých let minulého století)

POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé houby se drobně pokrájejí a dají na kousek másla udusit, přidá se k nim trochu jemně sekané zelené petrželky, osolí a zaleje se vodou. Světlejší máslová jíška rozmíchá se polévkou z hub, nechá povařit a pak se přimíchají houby. Sušené houby se máčejí asi 2 hodiny ve vodě a pak použijí jako čerstvé. Voda, v níž se máčely, přidá se do omáčky. ..

 

 

 

Nejnovější na xkuchtik.cz

 

Kategorie na xkuchtik.cz