POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Mohou se dělat z vychladlých vařených brambor nebo z čerstvě vařených teplých. Studené brambory, obyčejně od předešlého dne, je dobře již večer postrouhat, nechat načechrané vyvětrat a druhého dne použít na knedlíky. Čerstvě vařené brambory se horké oloupají a rozmačkají na vále válečkem nebo umelou masovým strojkem. Na 1 kg brambor postrouhaných na vále dají se do důlku 2 vejce, 4 lžíce krupičky, sůl a tolik mouky, kolik je třeba na tuhé těsto. Po zamíchání vajec nožem vypra ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Na přebrané a omyté kroupy se dá lžíce másla a chvilku se podusí, pak podlejí naběračkou vody, osolí a buď v troubě, nebo na kraji plotny se zvolna pod pokličkou dovaří. 2. Drobné krupky (perlové) se v několikeré vodě operou, pro osobu počítá se asi ½ lžíce, zalejí se vlažnou vodou a nechají pod pokličkou na kraji plotny zvolna vařit. Mezitím se uvaří polévka z kostí se zeleninou, když jsou kroupy měkké dají se do procezené polévky, zasmaží světlou jíškou a vaří zvolna j ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Na nudličky se nakrájí po 150 g studeného dušeného nebo pečeného telecího a vepřového masa z kýty, menší vepřový uzený jazyk, 150 šunky, 50 g lososa, 3 vykostěné sardinky. Na kostečky dále se nakrájí asi 300 g vařených olejnatých brambor, kyselá oloupaná okurka, větší kyselé jablko, 2 na tvrdo vařené vejce. Vše dá do větší mísy, přidá asi 60 g bílých vařených fazolek, něco sekaných kaparů, strouhané nebo jemně sekané cibulky, sůl a bílý pepř. Vše se promíchá s některou majonézou ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Holoubata se osolí, prsíčka se protknou slaninou, a buďto se rozkrájejí na půlky nebo se nechají v celku a do každého se vloží očištěný žaludek, srdce a játra. Na kastrole se rozškvaří zbytky slaniny s kouskem másla, přidá se nakrájená kořenová zelenina a cibule, nějaký celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián, když zelenina zrůžoví, vloží se do toho holoubata, opekou, podlijí polévkou nebo vodou a dusí se do měkka. Vyndají se na teplou mísu, šťáva se zapráší moukou, zal ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Drobně krájená cibule se osmaží do zlatova na rozpálené slanině, vepřových škvarcích, vepřovém nebo husím sádle. Když cibule začne žloutnout, přidá se dle chuti sladké papriky, míchá aby, aby se též osmažila, na kostky nakrájené syrové brambory se v tomto omastku promíchají, nechají asi minutku dusit, pak zalejí vodou nebo polévkou z kostí a zeleniny, osolí a dusí se téměř do měkka. Na guláš se zasmaží hnědou jíškou nebo zátřepkou, opepří, přidá se polévková kostka nebo lžička p ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 1. Jedna houska se nastrouhá, namočí v mléce a vymačká. Utře se 30 g másla se špetkou soli, přidá k tomu ta houska, 1 žloutek a 1 celé vejce, dobře se to promíchá, přidá sekaná zelená petrželka a tolik strouhané housky, aby se dali tvořit knedlíčky. Těsto se nechá odpočinout. Uvaří se jeden knedlíček na zkoušku, je-li řídký, přidá se housky, je-li tuhý, rozředí se těsto trochou mléka, knedlíčky se uvaří ve slané vodě a přidají do omáčky. 2. Utře se 50 g másla, 3 vejce, 3 lžíce m ..
POSTUP PŘÍPRAVY: 240 g měkkého umělého tuku se zpracuje rychle se 140 g mouky v bochánek a dá do studena asi na hodinu. Mezitím se udělá vláčné těsto na vále ze 160 g mouky, 1 žloutku, kvásku z 10 g kvasnic, dle potřeby studeného mléka a špetky soli. Dobře se vypracuje a nechá pod hrnkem na vále, aby neoschlo. Pak se vyválí a těsta čtverec asi na malíček silný, bochánek máslový na menší čtverec položí doprostřed těsta, jehož okraje se přes menší čtverec přeloží. Rozválí, přeloží na třikrát, nech ..
INGREDIENCE: Na vývar - 750 g hovězího zadního masa, 2 větší rozpůlené cibule, 1/2 celeru, 1 petržel, 2 mrkve, bobkový list, celé nové koření a celý pepř, sůl. Na rajskou - 2 mrkve nastrouhané nahrubo, 1 najemno nakrájená nebo nastrouhaná cibule, 2 bobkové listy, celé nové koření a pepř, hladká mouka, rajčata v konzervě krájená nebo celá, 500 g rajčatové pyré (nikoli rajský protlak!!, dá se koupit např. v plusu, jinak dejte dvě konzervy rajčat), 100 g másla (nebo zlatá haná), špetka mleté skořic ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Dělají se z krupičkové mouky s použitím raději jen žloutků, neboť z bílků těsto tvrdne. Mají-li být zvlášť kypré, zadělávají se sodovkou, minerálkou nebo kyselým mlékem. Hlavně se musí těsto dobře vypracovat, až hází puchýře. Čím více vzduchu do těsta vnikne, tím jsou knedlíky kypřejší. K lehkosti přispívá také houska, kterou se nemá šetřit. Na 500 g mouky se počítají 3-4 housky nakrájené a osmažené na omastku. Zaděláno na knedlíky má být aspoň hodinu před zavařením, aby těsto o ..
POSTUP PŘÍPRAVY: Čerstvé houby se drobně pokrájejí a dají na kousek másla udusit, přidá se k nim trochu jemně sekané zelené petrželky, osolí a zaleje se vodou. Světlejší máslová jíška rozmíchá se polévkou z hub, nechá povařit a pak se přimíchají houby. Sušené houby se máčejí asi 2 hodiny ve vodě a pak použijí jako čerstvé. Voda, v níž se máčely, přidá se do omáčky. ..
B
BRAMBORY
D
DOBRÁ RADA
DOBRÁ RADA KUCHYNĚ
DOBRÁ RADA KUTILOVÉ
DOBRÁ RADA ZAHRÁDKA
DOBRÁ RADA ZDRAVÍ
DRŮBEŽ
DRŮBEŽ DROBY
DRŮBEŽ HUSA
DRŮBEŽ KACHNA
DRŮBEŽ KROCAN KRŮTA
DRŮBEŽ KUŘE
DRŮBEŽ SLEPICE
G
GULÁŠ
GULÁŠ HOVĚZÍ
GULÁŠ RŮZNÝ
GULÁŠ SKOPOVÝ
GULÁŠ VEPŘOVÝ
GULÁŠ ZVĚŘINOVÝ
H
HOUBY
HOVĚZÍ PŘEDNÍ ZADNÍ
HOVĚZÍ ROŠTĚNKY
HOVĚZÍ RŮZNÉ
HOVĚZÍ SVÍČKOVÁ
HOVĚZÍ VNITŘNOSTI
J
JITRNICE JELITA A PREJT
K
KNEDLÍKY
KNEDLÍKY BRAMBOROVÉ
KNEDLÍKY HOUSKOVÉ
KNEDLÍKY KYNUTÉ
KNEDLÍKY OVOCNÉ
KNEDLÍKY RŮZNÉ
KOŘENÍ
KRÁLÍK
L
LÉČIVÉ ROSTLINY
LUŠTĚNINY
M
MASO HOVĚZÍ
MASO SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
MASO TELECÍ
MASO UZENÉ
MASO VEPŘOVÉ
MOUČNÍKY
MOUČNÍKY DORTY
MOUČNÍKY KYNUTÉ
MOUČNÍKY SLANÉ
MOUČNÍKY TŘENÉ
MOUČNÍKY VÁNOČNÍ CUKROVÍ
N
NÁPOJE
NÁPOJE KOKTEJLY
NÁPOJE LIKÉRY
NÁPOJE POHÁRY
NÁPOJE ŠŤÁVY
O
OD BABIČKY
OMÁČKY
OVOCE
P
POLÉVKA DRŮBEŽÍ
POLÉVKA HOUBOVÁ
POLÉVKA HOVĚZÍ
POLÉVKA RŮZNÁ
POLÉVKA Z VNITŘNOSTÍ
POLÉVKA ZELENINOVÁ
POLÉVKY
POMAZÁNKY
PŘEDKRMY
PŘÍLOHY
R
RECEPTY
RYBY
RYBY CANDÁT
RYBY FILÉ
RYBY KAPR
RYBY LOSOS EXOTICKÉ
RYBY MAKRELA
RYBY PSTRUH
RYBY RŮZNÉ
RYBY ŠTIKÁ
RYBY TRESKA
RYBY ÚHOŘ
RÝŽE
S
SALÁTY
SEKANÁ
SÓJA
SPECIALITY
SPECIALITY DRŮBEŽ
SPECIALITY HOVĚZÍ TELECÍ
SPECIALITY RŮZNÉ
SPECIALITY SKOPOVÉ JEHNĚČÍ
SPECIALITY VEPŘOVÉ
SPECIALITY VNITŘNOSTI
SPECIALITY ZELENINA
SPECIALITY ZVĚŘINA
STARÉ RECEPY
SÝRY
T
TĚSTOVINY
V
VEPŘOVÉ RŮZNÉ
VEPŘOVÉ SVÍČKOVÁ
VEPŘOVÉ VNITŘNOSTI
VEPŘOVÉ ŽEBRO
VNITŘNOSTI
Z
ZABIJAČKA ASPIKY A HUSPENINY
ZABIJAČKA DOMÁCÍ
ZABIJAČKA GULÁŠ
ZABIJAČKA MASO
ZABIJAČKA OMÁČKA
ZABIJAČKA PAŠTIKY
ZABIJAČKA POLÉVKA
ZABIJAČKA PŘÍLOHY
ZABIJAČKA SÁDLO A ŠKVARKY
ZABIJAČKA TLAČENKY A GALATINY
ZABIJAČKA UZENÉ
ZABIJAČKA UZENINY A KLOBÁSY
ZABIJAČKA VNITŘNOSTÍ
ZAVAŘOVÁNÍ OVOCE
ZAVAŘOVANÍ POVIDLA DŽEM
ZAVAŘOVANÍ ŠŤÁVY SIRUPY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA HOUBY
ZAVAŘOVÁNÍ ZELENINA NÁLEVY
ZELENINA
ZVĚŘINA